Keskustelut Metsänhoito Istutus ilman maaanmuokkausta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
 • Istutus ilman maaanmuokkausta

  Onko palstalaisilla vinkkejä tai kommentteja taimien istuttamiseen muokkaamattomaan maahan?

  Museovirasto kieltää koneellisen maanmuokkauksen noin 1,5ha uudistusalalla syystä että luolamiehet ovat majailleet alueella muutama tuhat vuotta sitten ja jättäneet asumisestaan merkkejä läheiselle kumpareelle.

  Maapohja on tiivistä ja tasaista hiekkamaata noin 5-10cm turvekerroksella. Laikkurilla jos saisi tehdä niin viheltäen sujuisi. Aikaisempi puusto oli hoitamatonta ylitiheää 120 vuotiasta kuusikkoa. Mäntyä oli tarkoitus istuttaa.

  Ajatuksissa on ollut kokeilla pottiputken säätöä mahdollisimman syvälle ja istuttaa suoraan sammaleen päälle  kantojen väliin siten että paakun pohja yltäisi kivennäismaahan. Jos taimi tällä systeemillä tuntuu jäävän ”ilmaan” niin sitten taitaa mennä kuokka hommiksi jolloin varmaan joutuu toinen mennä edeltä repien sammaleeseen aukkoja ja toinen täyttää pottiputkella aukot. Puusto on kaadettu viime talvena ja ajatus oli ensikesänä kokeilla istutusta. Hyvää tästä ei taida tulla millään mutta jotain täytynee yrittää. Toisaalta eikös ennenvanhaan tällaista tehty enempikin.

   

 • derHorst

  Jätkä oli termeissä tarkkana. Pahoittelen epätäsmällisyyttäni, varhaisperkausta tarkoitin.

  Ja Annelille. Tuntuu pärjäävän parin vuoden houkuttelun jälkeen. Ainakin viereisellä kuviolla männynlatvat kurkkivat heinien tasolla. Ei sammalpeitteinen pohja näytä heinittyvän ollenkaan samaan tahtiin järeästi muokatun istutuskuusikon tahtiin.

  Gla Gla

  Minusta ei kannata lukittautua tuollaiseen kaavamaisuuteen. Olosuhteet, samoin siemenvuodet vaihtelevat runsaasti. Minun maillani luontainen uudistuminen jostain syystä näyttää huomattavasti vaihtelevammalta kuin sinulla. Tänä kesänä tuskin monikaan siemen on itänyt taimeksi saakka. Ei naurattaisi, jos olisin heinikkoa kasvattanut luontaisia taimia odotellessani. Tai oikeastaan onhan minulla edelleen yksi pienaukko luontaista odottamassa. Vatukko kerää vauhtia, sitä olen aina ohi kulkiessani käynyt polkemassa, mutta kovin harvaksi näyttää taimien osalta jäävän. Seuraavan istutuksen yhteydessä täytyy kai tuonnekin kuokka ja istutusputki mukaan ottaa, alkaa olla jo tuon menetelmän toimivuus (hakattu 2012) nähty.

   

  6puu

   

   

  metsänkasvattaja

  koivukin  saattaisi  menestyä  tuon  tyyyppisessä   mielestäni  nykyisin   liiankin  paljon käytetään   koneelista  laikutusta  joskus  heinä ja  muu  horsma  nousee  sen  takia   liiaksi   ja  maasto  muuttuu  vaikeakulkuiseksi

  Tolopainen

  Kymmenen vuoden päästä maastosta ei näe että on koneella laikutettu. Eli ei mitään merkitystä muinaisasutuksen kannalta.

  kuusessa ollaan

  Muokkaus ei ole laiskuutta, vaan sillä muutetaan hetken ajaksi maan lämpenemistä, jotta taimen kasvu alkaa vahvana. Lisäksi sillä estetään tukkimiehentäin tekemiä tuhoja.

   

  Itsellä on parissa kohteessa muokkaamattomaan istutettuja taimia, osa lähtenyt hyvin kasvuun, osa kitunut vuosia ennen kunnolliseen kasvuun lähtöä.

  pihkatappi pihkatappi

  Ja mt-pohjan männiköt kasvavat nuorena liian nopeasti ja hieskoivua syntyy runsaasti, kun olosuhteita parannetaan laajoilla laikuilla. Itse laitoin mt-pohjalle pottiputkella, välillä kunttakerroksen metsurinsaappaalla laikuttaen, puolen tuhatta mäntyä muutamassa tunnissa täydentämällä hakkuusta jäänyttä 20 – 150 cm mittaista kuusen taimikkoa. Laitan parin vuoden päästä kuvia, onkohan kuviolla tarvesta muutakuin odotella varhaisperkuuta noin viiden vuoden päästä. Paljon olen kuokalla laittanut suoraan pottitaimia ja vesakon määrä on paljon pienempi, kuin näillä revityillä pohjilla.

  r.ritva r.ritva

  Nyt toukokuinen istutus hiesuiseen Kiia myrskyn korjuu alueeseen suoraa maahan putkella.Sen verran kone oli jo jälkiä saanut että sujui.Tuolla kuvissa oli tuolloin jo istutuskuusien koko vaihtelusta kuvaa.

  Pelkona oli kuivuus mutta kesällä hämmästys kun olivat hyvinvoivan näköisiä.

  Joitakin pieniä olen myös ilman muokkaista istuttanut.Ja kylvöä putkenläpi taimikkoa on syntynyt.Muokkaaminen tietysti helpottaa uudistamista mutta samalla lisää kustanuksia.Ellei itse pysty maata jollain vähän rikkomaan.Luontaisesti sinällään kuuluu alkuperäiseen kiertokuluun.

  tamperelainen tamperelainen

  Mikä se taimen kasvu on kuin vain pottiputkella polkaistaan maahan tekemättä mitään laikkua kantapäällä tai kuokalla ?Eikös siinä juuristo joudu huonoihin lämpö ym muihin olosuhteisiin

  pihkatappi pihkatappi

  Kyllä varmaan on lämpöolosuhde huonompi ja kasvu hitaampi, mutta mikäs kiire meillä noiden pikkutaimien kanssa on, maanmuokkaus pienelle kuviolle tulee kalliiksi ja lisää raivausten vaikeutta. Tuosta säästynyt raha kasvaa paremmin korkoa vaikka päätehakkuuta odottavan kuvion lannoituksena. Isot rehevämmät kuviot tehokkaammin ja pienemmissä enempi tilanteen mukaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)