Keskustelut Metsänhoito Istutus ilman maaanmuokkausta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 33)
  • Istutus ilman maaanmuokkausta

    Onko palstalaisilla vinkkejä tai kommentteja taimien istuttamiseen muokkaamattomaan maahan?

    Museovirasto kieltää koneellisen maanmuokkauksen noin 1,5ha uudistusalalla syystä että luolamiehet ovat majailleet alueella muutama tuhat vuotta sitten ja jättäneet asumisestaan merkkejä läheiselle kumpareelle.

    Maapohja on tiivistä ja tasaista hiekkamaata noin 5-10cm turvekerroksella. Laikkurilla jos saisi tehdä niin viheltäen sujuisi. Aikaisempi puusto oli hoitamatonta ylitiheää 120 vuotiasta kuusikkoa. Mäntyä oli tarkoitus istuttaa.

    Ajatuksissa on ollut kokeilla pottiputken säätöä mahdollisimman syvälle ja istuttaa suoraan sammaleen päälle  kantojen väliin siten että paakun pohja yltäisi kivennäismaahan. Jos taimi tällä systeemillä tuntuu jäävän ”ilmaan” niin sitten taitaa mennä kuokka hommiksi jolloin varmaan joutuu toinen mennä edeltä repien sammaleeseen aukkoja ja toinen täyttää pottiputkella aukot. Puusto on kaadettu viime talvena ja ajatus oli ensikesänä kokeilla istutusta. Hyvää tästä ei taida tulla millään mutta jotain täytynee yrittää. Toisaalta eikös ennenvanhaan tällaista tehty enempikin.

     

  • Metsuri motokuski

    Onhan tuo kehityssuunta ollut kokoajan pienempään ja pienempään maanmuokkaukseen. Kantojen repiminen ja auraukset ovat vähentynyt merkittävästi ja muokkaus tehdään nykyään mahdollismman vähän taimen ympärillää olevaa maata rikkoen.

    Ilmeistä on että jos omat voimat ja kiinnostus ei riitä taimikonhoitoon liittyviin raivauksiin niin uudistaminen kannattaa suorittaa siten että mahdollisimman vähän raivattavaa syntyy. Itse olen jonkin verran istuttanut vieraalle muokkaamattomaan maahan vaihtelevalla menestyksellä.  Joskus tulos on hyvä mutta joskus ei niinkään. Mutta aika paljon sitä paikkaakin taimia sillä rahalla mitä muokkaus tai perkaus maksaa jos vieraalla sen teetättää. Onhan se kyllä varmempaa taimikon lähtö jos edes jonkilaisen muokkausken tekee.

    Puuki

    70-luvulla istutettiin avojuurimäntyjä rämeelle kourukuokalla suoraan kuokan jälkeen. Välillä vesi täytti kuokan jäljen heti mutta hyvä männikkö sinne tuli silti. Silloin oli  kai ” pääasia ” saada taimikko istuttamalla aikaan, koska semmoiset alueet ei tarvitse istutuksia ollenkaan. Luontaisesti tai korkeintaan kylvämällä onnistuu.

    Jonkinlainen istutuspora taisi olla esittelyssä metsälehdessäkin viime vuonna (?) . Ilman maanmuokkausta istutuksessa voisi kokeilun arvoinen olla taimitassun käyttäminen rehevämmillä mailla .

    Metsuri motokuski

    Onhan se aika kovaa hommaa käsille muokaamattomaan maahan istuttaminen putkella ainakin jos se kovin yleistyy. Uskon että silloin vieraalla istuttaessa tulee taksan tarkistuksia. Itse en ole kovinkaan mielissäni jos isäntä antaa muokaamattoman aukon istutukseen.

    Se on sitten eriasia jos omia metsiään istuttelee niin sehän ei ole kenenkään ansioista pois ja paikatkin paranee ajastaan.

    metsänkasvattaja

    joskus 15  vuotta  sitten  kaivurimies   laikutti  hehtaarialan  hyvää  kasvumaata  montut oli   jopa puolimetriä  syviä ja  suuria  kiviä  oli  noussut  maanpintaan  alueeella  ei  millään  maataloustraktorilla  ainakaan  liikuta  mahtaa  viedä   vuosikymmeniä   ennenkuin  tasoittuu   nykyisin  eivät  varmaan  moisella tavalla  laikuta  harmittanut   näin  jälkikäteeen  koivut olisi  kasvanut  ilmankin  vaikka  kuokkka   laikussa

    Puuki

    Silloin kun vielä tehtiin ns. syväaurauksia, niin ne vaot oli jossain  n. 1,5 metriä syviä paltteineen. Puut kasvoi kyllä hyvin ja yleensä ihmeen hyvin on nekin urat tasoittuneet vaikka aikaa menikin maalajista riippuen muutamia kymmeniä vuosia.

    pihkatappi pihkatappi

    Siinäpä se, jos on vielä kesämökki tilalla, on mukava kun maastossa voi liikkua vielä vanhempanakin ilman metsäkonetta. Mutta nykyisin sellainen mylläys monttuineen on harvinaistunut, hyvä konekuski melkein tasoittaa maastoa muokkauksen yhteydessä. Mutta eroja muokkausjäljessä on paljon. Eniten ihmetyttää jotkut naveromätästykset, missä ojat on kaivettu 20 metrin välein ja ovat metrisiä ja kaikenlisäksi risteytyvät niin että metsäkoneellakin kulkeminen tulee vielä ensiharvennuksen aikaan olemaan ongelmallista ja joka neliöllä on maata mullistettuna niin että raivattavaa riittää.

    pihkatappi pihkatappi

    Joillakin on ilmeisesti käsitys, että mitä isommin tehdään, sen parempi, kääntömätäs riittää ja naveron syvyydeksi 60 cm on jo maksimi. Ojitus sitten eri asia.

    Sulli

    Järjestä lähimmän offroad kerhon kanssa koko viikonlopun kestävä ajotapahtuma.

    Tolopainen

    Jos ei saa koneella tehdä muokkausta, tekee hevosella. Sillä tavalla on ennenkin männyn siemeniä kylvetty. Puupiikkinen hara hevosen perään, jolla vedetään urat siemenille. Suomenhevosia saa muutamalla satasella ja työn jälkeen voi myydä teuraaksi.

    mehtäukko

    Sullin jutussa onkin ideaa!

    Teimme korpikuusikon kynnäälle ku-istutuksen pottiputkella.Hakkuutähteet kerättiin ed. syksynä pois ja rousteherkkä hienojakoinen maa jätettiin muokkaamatta. Vesakosta eikä horsmista ei ole ollut haitaksi, mutta pitkään ne taimet jurovat virotakseen kasvuun. Kun alue on hirvien pesäpaikka, mänty ei tullut kuuloonkaan.

    Eräs toinen kivikkoinen etelärinne ku pottikuvio pinkaisi saman tien kasvuun.Lämmöllä on tekijänsä.

    Mutta onhan niillä mukava liikuskella vaikka sandaalit jalaassa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 33)