Keskustelut Metsänhoito Istutus ilman maaanmuokkausta

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)
 • Istutus ilman maaanmuokkausta

  Onko palstalaisilla vinkkejä tai kommentteja taimien istuttamiseen muokkaamattomaan maahan?

  Museovirasto kieltää koneellisen maanmuokkauksen noin 1,5ha uudistusalalla syystä että luolamiehet ovat majailleet alueella muutama tuhat vuotta sitten ja jättäneet asumisestaan merkkejä läheiselle kumpareelle.

  Maapohja on tiivistä ja tasaista hiekkamaata noin 5-10cm turvekerroksella. Laikkurilla jos saisi tehdä niin viheltäen sujuisi. Aikaisempi puusto oli hoitamatonta ylitiheää 120 vuotiasta kuusikkoa. Mäntyä oli tarkoitus istuttaa.

  Ajatuksissa on ollut kokeilla pottiputken säätöä mahdollisimman syvälle ja istuttaa suoraan sammaleen päälle  kantojen väliin siten että paakun pohja yltäisi kivennäismaahan. Jos taimi tällä systeemillä tuntuu jäävän ”ilmaan” niin sitten taitaa mennä kuokka hommiksi jolloin varmaan joutuu toinen mennä edeltä repien sammaleeseen aukkoja ja toinen täyttää pottiputkella aukot. Puusto on kaadettu viime talvena ja ajatus oli ensikesänä kokeilla istutusta. Hyvää tästä ei taida tulla millään mutta jotain täytynee yrittää. Toisaalta eikös ennenvanhaan tällaista tehty enempikin.

   

 • Puuki

  Jos maapohja on MT- tai sitä karumpaa, niin pinnan kevyt raapiminen jollain maataloustr:n piikkiäkeellä tmv:lla ja mä-kylvö voisi olla sopivin menetelmä tuossa tapauksessa.

  Aika paljon jää taimet kasvussa jälkeen uudistettaessa ilman muokkausta varsinkin jos on rehevämpi kohde, jossa ero korostuu.

  Tuoreella/lehtomaisella kankaalla tehtiin tuossa 9 vuotta sitten suojuspuuhakkuu ja ku-taimet on nyt n. 0,5 metrisiä (siellä missä niitä on) .  Samassa ajassa kääntömätästetyllä kuuset on 2,5-3,5 m pitkiä.  Mutta niin niiden pitääkin olla, jotta uudistuskulut ei menisi ihan harakoille tulevaisuudessa.

  Kunttakerros

  Kiitoksia kommenteista, ja pahoittelut viiveestä vastakommenteille. Maapohja on mt:n karummasta päästä.  Arviointia hieman hankaloitaa aikaisemman puuston tiheydestä johtunut valonpuute jolloin pohja on ollut melkoisessa pimennossa. Hiekkaharjun ja joen välissä olevaa tasaista pohjaa johon varmaankin vesi on aikanaan kuskannut hienoa ainesta. Sen verran tasaista ja kosteaa että pintaan on muodostunut sammalta ja siitä ajanmyötä turve/multakerros.

  Hakkuu tehtiin/sai tehdä koneellisesti mutta ainoastaan maan ollessa jäässä. Liaäkommenteilla että ajourat tulee suunnitella ilman että maapohjaan tulee painaumia. Ja kyllä, muinaismuistolaki pystyy tällaisessa paikassa rajoittamaan maankäyttöä koskien muunmuassa metsänuudistamisen toimintatapoja. Mutta eipä siinä, ensikeväänä kuokan ja pottiputken kanssa hommiin.

  akkli

  Eihän tuollaiseen maahan istutus mikään ongelma ole.

  Kourukuokalla laikku eli sammal pois ja männyntaimi maahan .

  Harvennettavista/hakattavista nykymetsistä tollee perustettu suurin osa,kokemusta 50 vuodenajalta.

  Ruisleipää aamulla evääksi ,johan homma käy.

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)