Keskustelut Metsänhoito Istutus pottiputkella

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Istutus pottiputkella

    http://www.youtube.com/watch?v=8VhstC4-ghg

    Tuossa videoklipissä istuttajalla on helppo, kiveton hyvin muokattu maa. Taimia menee maahan pikavauhtia. Huomioni kiinnittyy kolmeen seikkaan, jotka itse teen toisin:

    1) Pudotan taimen putkeen aina vasta kun putki on maassa ja leuat auki. Näin potti läsähtää pohjalle, eikä juurien alle jää niin helposti ilmataskua.

    2) Istutan samanlaiseen mättääseen huomattavasti syvemmälle kuin tämä henkilö.

    3) Istutan taimet huomattavasti märempinä, enkä siksi jaksa kantaa kahta vakkaa.

    Kommentteja, miten te toimitte.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Syyvyys rajoitinta vasten ja 5 centtiä maata päälle. Nykyään taitaa taimipaketissa tosin lukea, että 3 centtiä riittää.

    Videolla tiivistys mielestäni kevyttä, itse seison molemmilla jaloilla kuusi jalkojen välissä ja kolmas polkasu kuusen eteen. Tukea/tasapianoa otan putkesta, että saan kokopainolla painettua.

    Taimen laitan putkeen vain kun olen alueella, että tiedän, että putki menee kerta lyönnillä tarpeeksi syvälle. Jos putkea pitää saada syvemmälle niin avaan ja isken niin kauan, että se on tarpeeksi syvällä, en koskaan paina jalalla putkesta mutta se kait on makuasia.

    Rivinelonen

    Käännän pottiputken syvyysrajoittimen väärinpäin, saa menemään sopivaan syvyyteen.

    raivaussahaaja

    Pudotan itse taimen putkeen vasta sen jälkeen, kun putki on saatu maahan sopivaan syvyyteen ja leuat on auki. Sillon taimi putoaa varmemmin perille asti.

    Caballista

    Itse en lyö putkea maahan käsillä vaan käytän painamiseen jalkakahvaa. Asetan putken oikealle kohdalle liikkeessä ja kävelen jalkapainikkeen päälle. Aivan turhaa tuollainen takominen kun homma voi hoitua myös omalla painolla ilman vaivaa.

    Minulla on tavoitteena tiputtaa taimi putkeen samalla hetkellä kun tiputan taimen. Säästyy aikaa kun ei tarvitse odottaa taimen tippumista ja putken avaamaan koloon ei kerkeä valumaan maata. Saa taimen aivan pohjalle.

    Tiivistämisen teen yhtä kevyesti kuin videossa. Hommassa on tärkeintä saada paakun päälle maata, muuten paakku kuivuu. En usko paakun juurien tykkäävän kauheasta polkemisesta, katkenneilla juurilla on vaikea imeä ravinteita.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Puten kanssa samaa mieltä erityisesti kohdissa 1 ja 3.

    Lisähuomiona että painan kyllä putken maahan tarkalleen suoraa. Tässä videossahan kaikki paakut jäävät vinoon, vaikka taimi kyllä oikaistaan.

    Caballistan kanssa samaa mieltä että tuo polkeminen riittää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Noi isot taimet kun videolla eivät kasvata tarpeeksi juuria ekana vuotena kokoonsa nähden ja tahtovat kaatua talvella josniitä ei laita huolella. Mitä pienempi taimi niin sitä kevyempi riittää.

    Timppa

    Onpa toisilla helppoa. Meillä pääosa maapohjasta on niin kivistä, ettei yleensä pysty tekemään mättäitä. Laikkuun voi joutua koettelemaan joskus parikymmentäkin kertaa, että saisi edes upotettua juuripaakun ja pari senttiä sen päälle maata. Joskus joutuu käsin haalimaan sen maankin. Kumma on, että taimet kuitenkin lähtevät kasvuun. Samaa mieltä muuten siitä, ettei taimi saa olla olla suuri, koska pieni taimi näyttää juurtuvan nopeammin.

    Viikonloppuna saivat taimet kunnon kastelun.

    Amattilainen

    Oikea tapa istuttaa pottiputkella,profina.
    Varusteet:
    1.Tuplavakka tai ”hevosenkenkävakka”
    2.Mahdollisimman pieni putki.
    3.Jalkineet napakat,jos mahd.niin pitkävaritiset vaelluskengät.

    Suoritus:
    1.mahdollisimman paljon taimia vakkaan n,200-500,riippuen koosta.
    2.Taimi aina putkeen kun siirytään mätäältä toiselle,ennen maahanlyöntiä.
    3.Yksi suora lyönti putkella,kovempi maa niin kairataan,tai uusi isku.
    4.Tarpeeksi syvään taimi,yhdellä tai kahdella tiivistypolkaisulla.
    5.Liiku suoraan,yhtä mätäsriviä pitkin,maasto huomioiden.
    6.Rajoitin pois,turha kapine,turha paino.
    7.Rytmitys työssä..tauot n.2h välein.
    8.Selkä suorana,niikuin kaikessa metsätyössä.

    Nämä siis miten ammattilainen työskentelee.Hänellä on esim.kuntoa ja voimaa vakassa pitää suuriakin taimimääriä,kyky rytmittää työ mahdollisimman,tehokaasti,nopeaksi ja ennenkaikkea tuottavaksi.

    Amatöörillä tottakai ei samoja edellytyksiä ole,eikä tarvitsekkaan,pääasia että nauttii luonnossa työskentelystä ja taimet tulevat hyvin maahan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mäen ymmärrä tota kaksoisvakkaa. Siirretäänkö ne taimet siitä oikanpuoleisesta vakasta siihen vasemman puoleiseen kun siitä loppuu taimet? En oo kyllä vielä niin amattilainen et jaksaisin kantaa 500 taimea.

    valtteri

    En oikein ymmärrä tuota suuren taimimäärän mukana raahaamista.Taimien sopiva jakaminen aukolle keventää työtä mukavasti.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)