Keskustelut Metsänhoito Istutus pottiputkella

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
 • Istutus pottiputkella

  http://www.youtube.com/watch?v=8VhstC4-ghg

  Tuossa videoklipissä istuttajalla on helppo, kiveton hyvin muokattu maa. Taimia menee maahan pikavauhtia. Huomioni kiinnittyy kolmeen seikkaan, jotka itse teen toisin:

  1) Pudotan taimen putkeen aina vasta kun putki on maassa ja leuat auki. Näin potti läsähtää pohjalle, eikä juurien alle jää niin helposti ilmataskua.

  2) Istutan samanlaiseen mättääseen huomattavasti syvemmälle kuin tämä henkilö.

  3) Istutan taimet huomattavasti märempinä, enkä siksi jaksa kantaa kahta vakkaa.

  Kommentteja, miten te toimitte.

 • Metsuri motokuski

  Nykyään on hyviä mönkijöitä lähes jokatoisessa talossa niin sillähän ne taimilaatikot on hyvä jakaa jo valmiiksi. Jopa tuollainen mönkkäri kannattaa jo vuokrata jos isommasta taimimäärästä on kyse. Itsellä on pieni puukärry mönkkärissä ja sillä jako aukolle sujuu helposti.

  Timppa

  Ostettiin viime syksynä uusi mönkijä, jotta taimien kuljetus istutuspaikalle sujuisi helposti. Hankin mönkijän perään hirven vetolevyn, johon värkkäsin lautakehikon, jonka sisään taimilaatikot saa niin, etteivät ne putoa matkan varrella. Näin varustellen saa kuljetettua levyn päällä 7 ja mönkijän päällä 4 UPM:n taimilavaa, siis yhteensä 1760 tainta. Homma pelittää teknisesti erittäin hyvin. Ongelma vaan on, että matka lopulta tyssää johonkin kivikkoon.

  Amattilainen

  Hyviä huomioita. Aukot on vaan yleesä niin pieniä,ei kannata mönkijöitä kuljetella,täällä ei yhdeläkään metsurilla ole.
  Taimet ovat raskaita,mutta pian se vakka vajuu. Kysymys on aina niistä kustannuksista… Toisaalta jos on esim.n.1-4h aukko (suurin osa tätä kokoluokaa.) Niin 200t/vakka riitää toisen reunaan ja takas,riipuen vähän aukon muodosta ja taimien sijainnista. Toki jos kantaminen saadaan minimiin,pienillä kustanuksilla,mikä parempaa…kantaminen on raskaampaa kuin istutus.

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Itellä sellane taktiikka, että 2 laatikkoa käsiin ja yks vakassa niin saa sen 270 taimea kerralla kannettua jonnekkin. Ei sillä yhdellä vakalla niin kauas karkaa laatikoista, että ei jaksa käydä täyttämässä sitä. Tuntuu ainakin, että sen minkä kantamissa voittaa niin jaksamisessa häviää. Mä laitan sen 1500-1700 7h tuntiin ja sen jälkeen lähden katastuskonttorin jonoon.

  Suden jälki

  Huimia miehiä istuttamaan. Itselleni riittää 1 000 tainta ja sekin riippuu kuinka hyvin mätästys on onnistunut. Kivikkoista on Itä-Hämeen metsät, joten ekalla lyönnillä ei aina onnistu. Tärkeintä on silti tehdä työ niin hyvin että voi vuosien päästä sanoa itse tehneensä.
  Metsälehdellä olisi hyvä paikka testata näitä ”superistuttajia” vs tavallisia istuttajia, vaikka metsänistutuksen MM-kisoissa.

  Hiluxmetsuri

  Mä varasin ekaan istutukseeni 480 kpl. Enempää en luule päivässä saavani kenttään. Autolla pääsee melkein perille, joten ei tartte mitään kuormamuuliviritelmiä rakennella. Meinasin jopa kastella noita mättäitä jos sopivasti jää aikaa niin ei kuivu taimenet.

  raivuri

  Kokenut istuttaja laittaa 1500-2000 tainta päivässä tasaiselle kankaalle, jos taimien logistiikka sujuu hyvin.

  Tänä keväänä oli aukko niin kiviä täynnä, että mäntyä ei meinannut saada edes 500 päivässä maahan, kun joutui paikkaa etsimään ja maata siirtelemään. Siitä lähti kuusta vain 90 m3/ha, mutta meinasi lahota pystyyn niin oli pakko hakata. Kylväminen ei tullut kysymykseen, koska rehevä mäki. Nyt sinne on jotenkin saatu 1500 mäntyä maahan, toivottavasti puskee lehtipuuta kivenkoloihin.

  Raivaaja

  Oleellista jos istuttaa urakalla on se että taimi täytyy olla aina valmiina kädessä tai putkessa kun iskee putken maahan. Jos alkaa kaivamaan tainta vakasta vasta siinä vaiheessa kun putki on jos isketty mättääseen niin häviää jotain pari sekuntia ajassa. Tuo tekee 1500 taimen kohdalla 3000 sekuntia eli 50 minuuttia. Oikealla tekniikalla saa 50 minuuttia ”ylimääräistä” aikaa tehdä parempaa tulosta.

  Hiluxmetsuri

  Istuttelin tänään muutaman sata. Osa alueesta oli helppoa lähes kukkamultatyyppistä mätästä, osassa piti ihan itte kaivaa kuokan kanssa läänitys taimelle muun kasviilisuuden sekaan.

  Paras tapa oli tehdä pojan kanssa niin, että hän kantoi vakkaa ja ojenteli taimet ja minä ainoastaan putkitin ja kuokin tarvittaessa.

  Paljon kevyempää kuin raahata kaljamahan kokoista vakkaa kupeella. Hellekin oli niin vietävä, että olisi saattanut jäädä tulos pieneksi ilman apua.

  Raivaaja

  Minulla 2000 tainta ollut se normaali päiväsaldo. Raskainta on aina se taimien rahtaaminen lähemmäs työmaata. Varsinkin hyvin kastellut potit painaa. Rinkassa selässä pari lootaa, sylissä yksi ja vakka täyteen ja ei muuta kuin etiä päin. Näillä helteillä alkaa miettimään että voisihan sitä helpommalakin päästä. Tosin kukaan ei pakota raatamaan. Oma valinta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)