Keskustelut Metsänhoito Istutustyön hinta, siis istuttajan palkka

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 82)
  • Istutustyön hinta, siis istuttajan palkka

    Merkitty: 

    Metsälehti Makasiinissa oli juttua istutustyöstä, tahti tuntui aika kovalta, noin kolmeja puoli neljätuhatta tainta päivässä.  Paljonkohan on istutustaksa?

  • Metsänmies

    Jos totta puhutaan, jo kahden tuhannen taimen istutuksessa on tarpeeksi tekemistä ammattimiehellekin, vaikka taimilaatikot olisi levitetty valmiiksi työmaalle. Näillä neljän tuhannen luvuilla yritetään vaan laskea istutuksen palkkaa yksikköä kohtaan.

    Metsuri motokuski

    Juuri näin. Tuo on ihan samaa jargonia kuin hehtaarikaupalla raivuuta päivässä.

    pikkutukki

    16×90 on päivätahti ollut . Eli 1440 pottitainta mättäisiin mäkisessä maastossa .

    Jätkä

    Aikoinaan, kun tein urakkapalkkaa vastaan mm. istutushommia, niin työn aloituksen koittaessa neuvoteltiin taksasta. Istutuskuvion laidalla katsottiin muokattua jälkeä, pomo sanoi taksan, minulla ei ollut paljoakaan sananvaltaa – kuuntelin lähinnä.

    Kun kävi ilmi, että taksa on se, minkä pomo suostui myöntämään – valehteli vielä, että se on määrätty pääkonttorista maksimiksi. Alkoi laskeskelu: Tyyliin Taksa 10 snt, urakkapäiväpalkka 100 € – vähintään tuhat tainta/ päivässä olisi iskettävä.

    Jos taksa olisi ollut 5 snt, olisi minimiurakka ollut 500 tainta. Käytännössä jokaisella oli oma vastuualueensa, jossa sai istuttaa niin paljon kuin pystyi / halusi, mutta jokainen vastasi omasta jäljestään loppuun asti. Avojuurisia istutttelin paraimmillaan 1500 kpl/ pv. Taimet piti kantaa säkeissä yleensä useiden satojen metrien päähän ja ne olivat isoja ja raskaita säkkejä – en jaksanut millään konstilla kantaa kahta säkkiä enempää kerrallaan. Piti hakea vielä toinen satsi, jos meinasi saada enemmän kuin tuhat päivässä.

    Paakkutaimia olisi istuttanut suht helposti 2000 kpl/ päivässä, mutta niiden kantaminen oli vielä kovempi homma, koska ne olivat sellaisissa muovilaatikoissa, että niiden kantaminen ilman taimirinkkaa oli tosi hankalaa. Kuviot sellaisen taipaleen takana, että keväällä ei yleensä olisi päässyt edes traktorilla viemään taimia edes aukon reunaan.

    Aivan paskahommaa nykyajan istutustyömaihin ja mönkijöihin verrattuna.

    markules

    Paras 8h tahti oli jotain 5v sitten, 33 x 90, eli vajaa 3000 tainta. Tasainen, risuton hiekkamaa. Taimet olin vienyt kuvion ääreen edellisenä päivänä. Tuon päivän yrittäjähinnalla päivälle tuli liikevaihtoa vajaa 600€, edelleen kaikki työlajit huomioiden paras päiväsaldo. Normipäivänä meni 1800-2500 tainta. Luojan kiitos ei tartte enää istuttaa kuin omaan metsään.

    Metsuri motokuski

    Laskitko tuohon liikevaihtoon mukaan edellispäivänä taimien kantamiseen käytetyn ajan  vai pelkän istutuksen ?

    Puuki

    <p><p>Joskus on sattunut, etää ”yrittäjämetsuri” on lisännyt istutustahtia jättämällä istutuskolot täyttämättä ja tiivistämättä maalla. Semmonen tapa on sikäli huono, että enempi on haittaa kuin hyötyä ja palkka pitäisi silti maksaa sovitun mukaisesti.  Tai onhan ne taimet siellä sitten jo valmiina uusintakierroksia varten , jos joku huomaa sen homman . </p></p>

    Apli

    Viisaammat voisi kertoa paljonko taimia istuttaa aloittelija päivässä, maat laikutettu, 1 ja 2v taimia pottiputkella kuusta ja mäntyä, risut kerätty, tasaisia maita ei mäkiä eikä kiviä.

    Jätkä

    Jos muokkaus on tehty äestämällä ja istutetaan äkeen ”vakoon”, on työ teknisesti selkeästi nopeampaa kuin hujan / hajan laikutettu, jossa pitää varmistaa koko ajan, että kaikkiin laikkuihin / mättäisiin tulee taimi.

    Jos taimet on kuljetettu alueelle niin, että niiden siirtely jää istuttajalta kokonaan pois ja maaperä on hyvää, tiksii taimia kokenut istuttaja hirmutahtia, mutta kuitenkin hyvän työnjäljen tehden. Sellaisessa työmaassa ei välttämättä kulu aikaa yhtä tainta kohti kymmentä sekuntia enempää. Jokainen liike pitää olla harkittu ja automaattinen, tiivistäminen pitää tapahtua niin, että samalla taimi oikeaa pystyasentoon, askeleet seuraavaan istutuskohtaan ovat aina oikassa järjestyksessä, eli taimiväli tulee konemaisella tarkkuudella oikein. Vain este uralla aiheuttaa rytminvaihdon hetkeksi.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kaikki on suhteellista.  Tilan ostanut ikämies hammaslääkäri aloitti opetella istutusta uutena metsänomistajana. Hän oli ammatissaan tottunut tarkkaan työnlaatuun, joten hän satsasi siihen. Puolikas päivää teki, reilut satatainta päivässä tulokseksi tuli. Oli tyytyväinen saavutukseensa, kysyi kyllä paljon minä päivässä istutan, no nolla perään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 82)