Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus TUKKIOSUUS

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)
  • Jatkuva kasvatus TUKKIOSUUS

    Ketjun PERIMÄ lopussa tuli esiin termi tukkiosuus. Tällä ymmärrän jonkun kuvion tmv;n tukkituotosta suhteessa kuvion tuotamaan puumäärään. Asiaa voi tarkistelle joko rahamäärinä tai kuutioina. Kasvatustapoja vertailtaessa vertailu kuutioina on tärkeämpi.

    Puun takaa kertoi heillä löytyvän tiedot myyntituloista, joita tilan metsistä on myyty viimeisten 60 vuoden aikana. Metsiä on hoidettu jaksottaisella kasvatuksella. Näistä saa suoraan yhteen laskemalla tukkien tuottaman rahamäärän osuuden metsän koko tuotosta ( n 80 %).a.

    Mikäli tilityksistä ilmenee myös metsän kiertoaikana hakatut kuutiot kuituna ja tukkina voidaan helposti yhteenlaskulla laskea tukkiosuus myös kuutioina.

    Kuutiovertailu on sikäli parempi, että metsän kiertoajan kuluessa tukin ja kuidun hinnat ovat muuttuneet (nousseet) sekä hintasuhde muuttunut. Tämä vääristää kuvaa.

    Useilla tiloilla saattaa löytyä metsän myynnistä saatuja tilityksiä koko metsän kiertoajalta. Tälläisestä materiaalista voisi luotettavasti laskea jaksottain hoidetun metsän tukkiosuuden.

    Jk-metsästä tukkiosuuden laskeminen vaatii vähimmillään tiedot vain yhden hakkuukerran tuloksista. Tällöin on kuitenkin jk-metsän oltava vakiintuneessa jk-tilassa, mikään yläharvennus ei kerro totuutta. Asiasta on niin tärkeä jk-metsän tulevaisuudelle, että siitä on tehty tutkimuksia. Minulla ei kuitenklaan ole tuloksia saatavilla.

    Yleisesti katsotaan jk-metsästän tukkiosuuden olevan merkittävästi korkeamman kuin tasaikäisen metsän. Viime aikoina on kuidun menekki pienentynyt globaalin digitalisoitumisen seurauksena. Viime viikkoina tapahtunut öljyn hinnan lasku laiheuttaa paineita myös polttopuiden hinnan laskemiseksi erityisesti teollisen käytön osalta. Tukkiosuus on täten muuttunut entistä ajankohtaisemmaksi.

  • Pinsiön vaari

    antinpoika hei! Se mitä tänään tehdään on jo huomenna tai ainakin ensi kuussa historiaan Historian syntymistä ei pysäytä edes tuleva jääkausi!

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Sanon vielä tälle tämän ketjun poliisille:
    Jos alkaa ketjun ja muiden ketjujen perusteella epäillä tämän ketjun ja sen aloittajan tarkoitusperiä ei ole vielä ketjun aiheesta poikkeamista.

    Samanlaisen kommentin ketjun propakanda luonteesta olen aiemmin heittänyt mm Lahtosen ketjutehtailun uusinpiin ketjuihin.
    Aion tehdä näin vastakin.
    Toisaalta olen tehnyt ylläpidolle kymmeniä, ehkä satoja huomautuksia siitä että joku kirjoittaa täysin ketjun aiheesta poikkeavan viestin ketjuun. Vastata niihin ei kannata, koska silloin siirrytään vain lopullisesti sivuraiteelle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Gla Gla

    Ammatti Raivooja: ”Samaa mieltä siitä, että tutkijat tarvitsisivat paljon enemmän käytännön kokemusta metsänkasvatuksesta.”

    Minä en osaa ottaa kantaa tutkijoiden käytännön metsänkasvatuksen kokemuksen määrään, kun en tutkijoita edes tunne. Oleellisempaa kuin tuon arvioiminen on kuitenkin tietoa hyödyntävän kyky selvittää, mitä on tutkittu ja millä reunaehdoilla. Ilman, että näitä asioita huomioi, ei kannata tulostakaan noteerata.

    Antinpoika esitti, että jk:sta ei voi tietää, koska omakohtainen kokemus puuttuu. Tästä olen jyrkästi eri mieltä. Mielestäni tutkimustiedon tai siihen perustuvan kirjallisuuden lukeminen on täysin hyväksyttävä tapa kehittää omaa osaamistaan ja muodostaa aiheesta mielipiteitä. Vaikka jatkuvaa kasvatusta ei olisikaan harjoittanut isommassa mittakaavassa pidempää aikaa, maastossa voi silti tehdä havaintoja menetelmän ominaisuuksista. Harvalla meistä metsät ovat niin tasarakenteisia, ettei eri puulajien selviytymistä erilaisissa tilanteissa voisi arvioida. Toisaalta sekin, jos metsä pysyy tasarakenteisena tai aukkoon tulee huonosti luontaista taimea, on arvokas tieto jk-menetelmän kannalta. On kuitenkin vääin sanoa, että kuusen taimella kestää 50 vuotta kasvaa alikasvoksena metrin mittaan. Tiheässä kuusikossa tuo voi pitää paikkaansa, muualla ei. Täten tieto ei sellaisenaan ole käyttökelpoinen jk-menetelmää ajatellen.

    Myönnän siis ihan rehellisesti, ettei minulla ole laajaa kokemusta jk-menetelmästä, eikä sillä saavutettavasta tukkiprosentista. Mutta ei minulla ole omakohtaista kokemusta tai mittaustietoa siitäkään, millaista rataa maapallo kiertää, mikä kiertää kenenkin ympäri jne. Silti olen rohjennut muodostaa aiheesta mielipiteeni ja se on vallitsevan tutkimustiedon mukainen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Minä en osaa ottaa kantaa tutkijoiden käytännön metsänkasvatuksen kokemuksen määrään, kun en tutkijoita edes tunne. Oleellisempaa kuin tuon arvioiminen on kuitenkin tietoa hyödyntävän kyky selvittää, mitä on tutkittu ja millä reunaehdoilla. Ilman, että näitä asioita huomioi, ei kannata tulostakaan noteerata.”
    Metsälehdessäkin implikoitiin, että kokemuksen määrä on irrelevantti ja kasvatusmenetelmän valinta pitää tehdä mutu-tuntumalla.

    Minä en hirttäydy reunaehtoihin vaan parhaaseen mahdolliseen tulkintaan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Gla ilmeisesti arvostaa tutkijat korkealle. Itse olin vuosi sitten kuuntelemassa kun tämä JK tutkimus kuusen lahosta esiteltiin. Mitenkään vähättelemättä tutkimusta niin tiesin jo heti etukäteen tulokset. Sen verta paljon on tullut sitä kokemusta tuolta ennakkoraivauksilta. Se tutkimus tehtiin vain yhdellä kuviolla ja siitä vedettiin johtopäätös, että aliskuusi kuusikossa on usein laho eikä kannata kasvattaa. Mieti GLA yksi kuvio!? Ei siinä, että tulos olisi väärä mutta minä kuuntelen mielummin metsäammattilaisia, jolla on kokemuksia asioista kuin tutkijoita. Yks asia vielä, tutkimuksissa on EU-rahaa jopa 90% niin joskus voi miettiä tuleeko tutkimus tarpeeseen ja onko ne aina hyödynnettävissä. Juuri tilaisuudesta tulleena missä esiteltiin tutkimuksia niin sanoisin, että kaikki ei ihan ole huippua.

    pihkatappi pihkatappi

    Kyllähän tässä vähän sitäkin on että kun jaksollinen kasvatus on tutkittu jo läpikotaisin niin tutkijoiden pitää keksiä jotain uutta että on sitten työsarkaa. Ei tätä jatkuvaakasvatusta metsänhoitajat ammattikuntana vastusta, aina ovat pitäneet toistensa puolta, metsäkeskuskin piti näitä metsänhoitajien suojatyöpaikkoja sillä kustannuksella että kenttähenkilökuntaa oli sitten jopa liian vähän. Menee taas ohi aiheen raakasti, mutta ainakaan en siinä mielessä poikkea muista tässä ketjussa.

    uudehko metsänomistaja

    Yhteenveto:
    Avasin ketjun 14.1.15. Mielestäni TUKKIOSUUS on niin tärkeä osa-alue metsänhoitotapoja verrattaessa, että siitä on syytä keskustella omassa ketjussa. Pyrkimyksenäni oli selvittää itselleni ja muille kokemuksia saavutetuista tukkiosuuksista ja muusta tähän asiaan liittyvästä.

    Neljän asiallisen kommentin jälkeen palstaa häiritsevä porukka, palstamafia, Hemputtaja ja Korpituvan Taneli tyrehdittivät ketjun alkaen keskustelle kaikesta muusta kuin otsikkoaiheesta. jatkuvasta kasvatuksestA EI SAa jakaa tietoa.

    Viikon ja n 45 asiattoman viestinodottelun jälkeenyritin 20.1.15 palata puhumaan otsikkoasiasta. Kirjoitin viestin TUKKIOSUUteen liittyvistä manipoloimismahdollisuuksista. Palstamafia iski heti. Tällä kertaa Hemputtaja ja Timppa aloittivat iskun Korpituvn Tanelin avustaessa. He lopettivat jälleen asiallisen keskustelunsa alkuunsa.

    Yhteenvetona voi sanoa, että palstamafia saavutti tavoitteensa. Minä ja monet lukijat eivät saaneet kokemusperäistä tietoa aiheesta. Sääli. Asiassa olisi mielestäni vielä paljon keskusteltavaa.

    Suurin saavutus ketjusta oli siinä, että Korpituvan Taneli kertoi palstamafian tavoitteistaan. ”Kuten olen sanonut, sinä teet niinkuin teet, omassa metsässäsi. Älä Kuitenkaan yritä propagandistisilla tempuilla eksyttää muita kokemattomia samoille harhapoluille.”

    Kaikki kirjoituksiani lukeneet tietävät, että olen esittänyt lukuisia kysymyksiä metsänkasvatustapojen vertailuun liittyen. En ole kykenevä vastaamaan kysymyksiini. Siksi juuri olen kysynyt kokeneilta. Korpituvan Taneli mafisoineen pelkää siis että palstalaisten vastauksista paljastuu jotain, joka saa metsänomistajan ajattelemaan muutakin kuin jaksottaista metsänhoitoa. Hänen mielestään palstalaisilta tuleva tieto ei saa kulkeutua lukijoille. Tälläisen tiedon kulkeutumisen estämisen hän katsoo oikeudekseen ja ehkä jopa velvollisuudekseen.

    antinpoika

    Tämä tukkiosuus on hyvinkin järkeen käyvä, jos harvennat altapäin
    kertymä koostuu pääasiassa kuitupuusta, jos teet yläharvennusta niin
    kertymässä on enempi tukkia ja kertymä on muutenkin suurempi.

    Voit itse miettiä mitä se tarkoittaa kantorahassa kun tukki on lähes
    kolme kertaa arvokkaampaa kuin kuitu.

    jees h-valta

    Menin koko ketjun läpi ja kyllä pitää todeta että aika totaalinen lynkkaus uudehkolle on kyllä vanhan ”uskontokunnan” taholta pyritty tekemään. Ja vain siksi että joskus sotien jälkeen on harsittu. On varmasti ja karsittukkin mutta mitä sillä on tämänpäivän menetelmiin rinnastettavaa ja mikä taas on opiksi otettavaa on aivan eri asia.
    Minun käsitykseni on että silloisessa torppariköyhyydessä kyllä otettiin mitä hiukankin metsästä uskallettiin ja joskus varmaan hiukan väärältä puolen rajaakin. Tottakai niistä tuli torsoja metsiä mutta selvisi ehkä tusina ihmisiä sulilla ja edes hengissä kovista ajoista. Ainakin jotkut, ei kaikki. Eikä palstan kestosuosikki sorkkaeläinkään ollut ongelmaksi kun se tapettiin heti kun sopivasti kuutamojahti toteutui.
    Niin että suvaitsevuutta tänäpäivänä. Silloin sitäkään ei virallisesti suvaittu.

    Visakallo Visakallo

    Antinpojalle:
    Kummassakaan kasvatusmuodossa ei voida tarkastella pelkästään yhden hakkuukerran kertymää, koska metsätalous on kummassakin kasvatustavassa tarkoitettu jatkuvaksi, ei päättyväksi.
    Kummankin kasvatustavan hakkuuväli on suunnilleen sama eli n.15 vuotta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)