Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus TUKKIOSUUS

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 91)
  • Jatkuva kasvatus TUKKIOSUUS

    Ketjun PERIMÄ lopussa tuli esiin termi tukkiosuus. Tällä ymmärrän jonkun kuvion tmv;n tukkituotosta suhteessa kuvion tuotamaan puumäärään. Asiaa voi tarkistelle joko rahamäärinä tai kuutioina. Kasvatustapoja vertailtaessa vertailu kuutioina on tärkeämpi.

    Puun takaa kertoi heillä löytyvän tiedot myyntituloista, joita tilan metsistä on myyty viimeisten 60 vuoden aikana. Metsiä on hoidettu jaksottaisella kasvatuksella. Näistä saa suoraan yhteen laskemalla tukkien tuottaman rahamäärän osuuden metsän koko tuotosta ( n 80 %).a.

    Mikäli tilityksistä ilmenee myös metsän kiertoaikana hakatut kuutiot kuituna ja tukkina voidaan helposti yhteenlaskulla laskea tukkiosuus myös kuutioina.

    Kuutiovertailu on sikäli parempi, että metsän kiertoajan kuluessa tukin ja kuidun hinnat ovat muuttuneet (nousseet) sekä hintasuhde muuttunut. Tämä vääristää kuvaa.

    Useilla tiloilla saattaa löytyä metsän myynnistä saatuja tilityksiä koko metsän kiertoajalta. Tälläisestä materiaalista voisi luotettavasti laskea jaksottain hoidetun metsän tukkiosuuden.

    Jk-metsästä tukkiosuuden laskeminen vaatii vähimmillään tiedot vain yhden hakkuukerran tuloksista. Tällöin on kuitenkin jk-metsän oltava vakiintuneessa jk-tilassa, mikään yläharvennus ei kerro totuutta. Asiasta on niin tärkeä jk-metsän tulevaisuudelle, että siitä on tehty tutkimuksia. Minulla ei kuitenklaan ole tuloksia saatavilla.

    Yleisesti katsotaan jk-metsästän tukkiosuuden olevan merkittävästi korkeamman kuin tasaikäisen metsän. Viime aikoina on kuidun menekki pienentynyt globaalin digitalisoitumisen seurauksena. Viime viikkoina tapahtunut öljyn hinnan lasku laiheuttaa paineita myös polttopuiden hinnan laskemiseksi erityisesti teollisen käytön osalta. Tukkiosuus on täten muuttunut entistä ajankohtaisemmaksi.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Yläharvennuksissakin tulee raja vastaan milloin pitää avohakata. Metsänkierto päättyy luonnossa siihen, että lahoista aliskuusista kun on lopulta metsä muodostunut ötökät ja tuuli yhdessä luovat lopulta kierteen missä syntyy paljon pystyynkuivanutta puuta joka lopulta palaa ja polttaa metsän. Luonnossa tämä kierto on n.200 vuotta. On todella luonnotta ajatella, metsä ei uudistuisi aukon kautta.

    Täällä on pulaa myös puulajeista. Meillä on aukko tässä ekolokerossa missä puu kasvaa hyvin alikasvoksena ja uudistuu tehokkaasti. Kuusi on lähinnä tätä mutta laho taipumuksen takia ei oikein hyvä.

    antinpoika

    Tietenkin ” puuntakunen”, tässä vaan yksinkertaistan ylä-ja
    ala harvennuksen eroja.

    Timppa

    Jospa minäkin vastaisin otsikkoasiaan.

    Katselin muutamaa tulosta. Havumetsissä uudistushakkuissa päästään helposti yli 80 %:n tukkiosuuksiin. Esimerkiksi viimeksi päättyneessä hakkuussa männyn tukkiprosentti oli 88. Koko metsän tilanne muuttuu ratkaisevasti, jos metsä muuttuu lehtipuuvaltaiseksi. Haapa tietenkin on aina kuitua. Koivulla on jo 50 %:n tukkiosuus on hyvä saavutus.

    Kuten tuolla toisella palstalla kirjoitin, niin oleellista on myös kokonaiskasvu. Jaksollisessa kasvu on aina kymmeniä prosentteja suurempi kuin jatkuvassa. Näin ainakin meidän metsissä. Eli ne jaksollisen kuitupuukuutiot tulevat ikään kuin ekstrana.

    Olen ymmärtänyt, että jatkuvassa kasvatuksessa tukkipuut kaadetaan, meikäläisen käsityksen mukaan, keskenkasvuisina. Siis luokkaa 300-400 litraa/puu. Katsoin juuri tehdyn harvennushakkuun tulosta n. 50 vuotisessa metsässä. (männiköstä on kuva lukijan kuvissa) Siinä tukkirunkokokoisten harvennuskuusien keskitilavuus oli 353 litraa. Tukkiprosentiksi tuli 65. Tukkikokoisten mäntyjen, keskitilavuus 374 l, tukkiprosentiksi tuli 62. Siis tällaisia prosentteja voi kaiketi odottaa jatkuvasta kasvatuksesta, elleivät lenkous ja oksaisuus vielä alenna.

    Timppa

    Vielä täytyy täsmentää, että hakkuun suoritti eräs konserni. Aina moititaan niiden katkontaa. Ei siitä kaiketi kovin pahaa noilla lukemilla voi sanoa ainakaan tämän hakkuun osalta.

    jees h-valta

    Mielestäni kyllä jk:ta voi ja saakin pitää vain metsän harvennuksena. Sitähän tuo on ja saanto saakin olla ”keskenkasvuista”. Metsähän jääkin vielä kesken eikä loppua näy. Mutta mielestäni sen voi lopettaa aikanaan ilman että olisi mitenkään halveerattu hyvää kasvatuskonstia. Annetaan mennä niin kauan kun metsä näyttää hyvältä ja uudistuu. Emmehän me muutamaa sataa vuotta eteenpäin muutenkaan tiedä mitenkuten ne tulevat jatkavat. Itse ainakin aion hyvin löyhästi mukaella ja varmasti jätän vastaisuudessa jopa jaksollisessa hyviä kasvatuspuuryhmiä pystyyn. Jopa yksittäisiä. Tämä on sallittua ja siksi siis.

    suorittava porras suorittava porras

    Valmistettaessa puutavaraa peitteisissä olosuhteissa tukkiosuus putoaa helposti useita prosentteja laadun varmistelun takia .
    Vähänkin epämääräinen runkomuoto ja oksaisuus aiheuttaa helposti koko rungon valmistamisen kuiduksi. Erityisen ongelmallinen tässä suhteessa on koivu.

    Timppa

    Meneeköhän taas otsikon ohi, kun vastaan Jesselle.

    Tuolla sinun tavallasi saatiin Suomen metsien tuotto putoamaan tehokkaasti. On siis kuin housuihin kusisi pakkasella.

    Vielä asiastakin. Tietysti suuremmasta tukkirungosta tulee suhteessa enemmän puutavaraa kuin samasta määrästä pienempiä runkoja. Tämä on kaiketi osatekijänä siihen, että harvennus-ja päätehakkuutukeilla on niin suuri hintaero.

    Visakallo Visakallo

    Kovin vähän tahtoo tulla jatkuvan kasvatuksen puolelta kommentteja.
    Paremman puutteessa kerron omista kokemuksistani.
    En toista noita hakkuu- ja hintaongelmia, vaan keskityn jatkuvan kasvatuksen metsän hoitoon.
    Pahimmat ongelnat olivat myrskytuhot, puiden pystyyn kuoleminen ja pienaukkojen voimakas heinittyminen ja vesakoituminen.
    Hoitotyötuntien määrä ei juurikaan eroa jatkuvassa- ja jaksollisessa kasvatuksessa.
    Työlajit ja kustannukset painottuvat vain eri tavalla.
    Epäonnistumisia on minulle tullut molemmissa kasvatustavoissa.
    Nykyisin käytän ainostaan jaksollista kasvatusta.
    Ylispuiden poisto kuuluu luonnollisesti hakkuuvalikoimaan siellä missä on tapahtunut luontainen taimettuminen.

    kepa

    Omia kokemuksia ainakin luontaisista kuusikoista mitä on vapautettu ylispuiden poistoista on että laatua ei tahdo saada riittävästi korkeaan tukki%:tiin.Johtuen lähinnä siitä että taimiainesta ei tahdo tulla riittävästi tai sitten jossakin paikoin taimia on runsaasti ja sitten taas tahtoo olla aukko paikkoja missä ei kasva mitään.Eli jatkuvassa ei ole mistä valita laatua tarpeeksi vaan on tyydyttävä siihen mitä tulee.Jos vertaa täys tiheään jaksolliseen taimikkoon missä taas voidaan tehdä valinttaa varsin hyvin.

    Nytkin itselläni on päätehakkuuta odotteleva luontainen kuusikko jossa veikkaan hyvällä katkonnalla pääsevän n.60% tukki osuuteen.

    jees h-valta

    Kepan luontainen antaa hyvän tuloksen kun otetaan huomioon koko kasvatuksen satsaukset. Jää puhdasta viivan alle nk.
    Tuo on juuri parasta jk:ssa kun nettotulos on kuitenkin parempi vaikka jääkin jaksollisesta kasvatustavasta joka sisältää normiuudistustoimet. Kuusikossa tietty ketju pitää katkaista välillä mutta kyllä siinäkin jatkumoa saa kun sen osaa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 91)