Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus TUKKIOSUUS

  • Jatkuva kasvatus TUKKIOSUUS

    Ketjun PERIMÄ lopussa tuli esiin termi tukkiosuus. Tällä ymmärrän jonkun kuvion tmv;n tukkituotosta suhteessa kuvion tuotamaan puumäärään. Asiaa voi tarkistelle joko rahamäärinä tai kuutioina. Kasvatustapoja vertailtaessa vertailu kuutioina on tärkeämpi.

    Puun takaa kertoi heillä löytyvän tiedot myyntituloista, joita tilan metsistä on myyty viimeisten 60 vuoden aikana. Metsiä on hoidettu jaksottaisella kasvatuksella. Näistä saa suoraan yhteen laskemalla tukkien tuottaman rahamäärän osuuden metsän koko tuotosta ( n 80 %).a.

    Mikäli tilityksistä ilmenee myös metsän kiertoaikana hakatut kuutiot kuituna ja tukkina voidaan helposti yhteenlaskulla laskea tukkiosuus myös kuutioina.

    Kuutiovertailu on sikäli parempi, että metsän kiertoajan kuluessa tukin ja kuidun hinnat ovat muuttuneet (nousseet) sekä hintasuhde muuttunut. Tämä vääristää kuvaa.

    Useilla tiloilla saattaa löytyä metsän myynnistä saatuja tilityksiä koko metsän kiertoajalta. Tälläisestä materiaalista voisi luotettavasti laskea jaksottain hoidetun metsän tukkiosuuden.

    Jk-metsästä tukkiosuuden laskeminen vaatii vähimmillään tiedot vain yhden hakkuukerran tuloksista. Tällöin on kuitenkin jk-metsän oltava vakiintuneessa jk-tilassa, mikään yläharvennus ei kerro totuutta. Asiasta on niin tärkeä jk-metsän tulevaisuudelle, että siitä on tehty tutkimuksia. Minulla ei kuitenklaan ole tuloksia saatavilla.

    Yleisesti katsotaan jk-metsästän tukkiosuuden olevan merkittävästi korkeamman kuin tasaikäisen metsän. Viime aikoina on kuidun menekki pienentynyt globaalin digitalisoitumisen seurauksena. Viime viikkoina tapahtunut öljyn hinnan lasku laiheuttaa paineita myös polttopuiden hinnan laskemiseksi erityisesti teollisen käytön osalta. Tukkiosuus on täten muuttunut entistä ajankohtaisemmaksi.

  • pihkatappi pihkatappi

    Mulla on yhdellä ostopalstalla 1200 lämpösumma-alueella hehtaarin sekametsä kuvio. Päällä on 40 kpl motin mäntyjä ja 60 kpl tukkipuu kokoisia kuusia joista järeimmät 1,5 mottia ja suurin osa alle 400 litraa. Kuvion ppa on vain 18. Noiden isompien ikä on 110 vuotta ja kasvavat vieläkin kohtalaisesti. Alemmassa kerroksessa on nyt 12 – 18 cm vahvuisia kuusia ja välissä joitain honteloita koivuja. Kuvion runkoluku 700 kpl / ha ja tukkiosuus 40 %. Hakkuussa 10 vuotta sitten on otettu vain alle tukkipuu kokoista puuta välistä pois, omistaja varmaan ollut A Laiska B Tietämätön C Tyytyväinen hakkuuseen, kun on jätetty alikasvoskin kasvamaan ja nuo komeat puut. Typeryydellä on hintansa, ajoissa tehty yläharvennus olisi taannut edes jonkinlaisen tilin.

    Mitenkähän vuonna 1905 nuo puut ovat syntyneet, ilmeisesti jotain harsinta jätemetsää ollut. Silti ovat kasvaneet ja lahoa ei ole, kun ei tuolla varmasti koneilla ole juuri liikuttu muutakuin kymmenen vuotta sitten. Jos vuonna 1905 olisi ollut muokkauskoneet ja jalostetut kuusen taimet ja tehty hoitotoimenpiteet, tuo kuvio olisi jo toisen kerran uudistuskypsää.