Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus TUULENKAADOT

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)
  • Jatkuva kasvatus TUULENKAADOT

    Katson sittenkin, että aihe vaatii oman ketjun, jossa asiaan voidaan syventyä. Asia lienee ajankohtainen, koska myrskyt lisääntyvät ilmaston lämpenemisen myötä. Jotkut väittävät jo havainneensa lisääntymistä.

    Myrsky aiheuttaa metsänomistajille tappioita. Myrskyjä on monenlaisia. Suurimmat aiheuttavat täystuhon. Kaikki puut kaatuvat sekä jk-metsässä että jaksottaisessa metsässä. Pienemmät myrskyt kaatavat muutamia aareja tai vain yksittäisiä puita.Puita kaatuu suunnittelemattomasti kaikissa metsissä. Kaatuneet puut jäävät metsään tai niitä korjataan kalliilla hinnoilla sekundana.

    On keskusteltu siitä, tuhoutuuko jk-metsässä enemmän vai vähemmän puuta kuin tasaikäisessä metsässä. Yleensä näytetään uskovan, että jk-metsässä puita kaatuu enemmän.

    En ole havainnut keskustelua yhdestä asian vakavuuden paljastavasta seikasta.

    Tasaikäisen metsän selkeä tavoite on kasvattaa metsä, joka voidaan lopuksi hakata puiden ollessa sopivan kokoisia. Mikäli myrskyaukkoihin istutetaan taimia, ei näistä millään ehdi kasvaa hakattavia puita. Kysymys siitä, millaisiin aukkoihin kannattaa istuttaa, muuttuukin kysymykseksi, minkä kokoinen kuvio kannattaa hoitaa tasaikäisenä. Myrsyaukko ei, ainakaan periaatteessa aiheuta samanlaisia ongelmia jk-metsässä.

    Olen ihmetellyt omassa tasaikäisessä metsässä useita pieniä aukkoja. Olen ihmetellyt syytä. Uskoakseni entinen omistaja ymmärsi, ettei pieneen aukkoon kannata istuttaa uutta taimikkoa. Se ei kerkeä kuvion päätehakkuusen mennessä tuottaa mitään.

    Minun metsäni tuottoa kyseiset pienet aukot heikentävät selvästi ja huomattavasti. En keksi keinoa korjata tilannetta. Liekö asia huomioitu vertailtaessa jk-metsää tasakäisen metsän kasvatuksen tuottoa?

  • Timppa

    Jos UMO tarkoitit luokan 3 metsävahingoilla ensiharvennusmetsän vahinkoja, niin niistäkin saat odotusarvokorjauksen. Kuinka oikeudenmukainen se on, onkin toinen asia. Laskukaavoja taitaa olla vaikea löytää netistä.

    Vakuutusmaksuhan on sama onko minulla vain pelkkiä taimikkoja, jotka eivät yleensä vaurioidu vai uudistuskypsää metsää. Ei myöskään väliä sillä onko metsä korkealla merenpinnasta, jolloin lumituhot uhkaavat tai naapurin suuren aukon vieressä. Metsässä on siis niin paljon muuttujia, ettei kannattane lähteä kaikkia selvittämään, kun tilanteet vaihtuvat vielä vuosittain. Vakuutusmaksuhan on yleensä vain satasia.

    uudehko metsänomistaja

    Vastauksena Timpalle vastaan.

    En tarkoita 3-luokan vahingoilla myrskyn puille aiheuttamia vahinkoja. Tarkoitan niitä vahinkoja, joita myrsky aiheutti metsään, vaikka ei vahingoittanut itse puita. Esimerkkejä seuraavassa.

    Myrsky saattaa katkoa tasaikäistä metsää niin pahasti, että omistajalle on tulevaisuuden kannalta edullisempaa hakata metsä aukoksi ja uudistaa se. Metsänomistaja kärsii tappioita hakatessaan keskenkasvuiset ehjät puut. Korvaako vakuutus näiden keskenkasvuisten terveiden puiden myyntihinnan mataluudesta johtuvat tappiot.?

    Myrsky saattaa tehdä tasaikäiseen metsään aukkoja. Niille ei kannata istuttaa puita, koska puut eivät ennätä valmistua alkuperäisen metsän hakkuuseen mennessä. Aukot ovat metsänomistajalle hukkatilaa, joka ei tuota tasaikäisessä metsässä mitään ennen itse metsän uudistusta. Kuitenkin omistaja on sijoittanut tuohonkin maahan. Korvaako vakuutus tappion?

    Mielestäni kyseiset tappiot aiheuttavat ongelmia vain tasaikäisenä kasvatetussa metsässä. Siitä syystä katson tämänkin vertailun kuuluvan tähän ketjuun.

    rekkamies

    Tänään loppui jatkuvan kasvatuksen kokeilu meidän osalta. Moto tuli hakkaamaan aukeaksi pari vuotta sitten omana työnä harvennetun noin hehtaarin kuvion. Tarkoituksena oli säilyttää maisema metsä talojen välissä, lähes kylän keskellä.
    Tuuli alkoi kaataa puita naapurelden pihoihin, viimeisimpänä Lyyti myrsky toukokuussa. Päätettiin pistää alue aukeaksi ennen kuin tulee suurempia tuhoja.
    Yhteistyössä naapureiden kanssa katsottiin jätettävät, turvalliset säästöpuut.
    Jo nyt oli nähtävissä, että huonosti aukko paikat ainakin tässä tapauksessa taimettuvat, vattu ja horsma kyllä näytti meneestyvän.
    Ensi keväänä istutetaan joko kuusta tai koivua.

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)