Keskustelut Metsänomistus Joutomaan hinta 2ha

 • Tämä aihe sisältää 17 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarMaalaisSeppo toimesta.
Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
 • Joutomaan hinta 2ha

  Mitä maksaisitte joutomaasta/puuttomasta metsämaasta? Alueen koko 2ha. Sijaitsee sähkölinjojen alla, tie perille on. Maasto on metsämaata, osittain hyvinkin kivistä, epätasaista ja hyvinkin vaihtelevaa korkeudeltaan. Ei varsinaista puustoa, pieniä kuusia kasvaa, jotka tietyin väliajoin leikataan. Pohjois-Suomessa.

 • MaalaisSeppo

  Tilan pitää myös olla elinkelpoinen. Joutomaan elinkelpoisuus??

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mihin perustuisi joutomaan kiinteistövero? Eikö maan pidä olla rakennusmaata eli tontti tai sillä pitää olla rakennuksia tai tuulivoimala ennen kuin sille tulee kiinteistövero.

  MaalaisSeppo

  Ei tartte.

  MaalaisSeppo

  Hieman perusteluita edelliseen. Maa- ja metsätalouden kannattavaan liiketoimintaan käytettävästä maakiinteistöstä ei mene kiinteistöveroa.

  MaalaisSeppo

  Vielä lisäys. Sähkölinjojen alla oleva maa on kiinteistöveron piirissä, mutta sen arvo on verotuksessa 0, joten veroa ei ainakaan nyt mene.

  Sähkölinjoja pitkin kyllä menee yhä arvokkaampaa tuotetta. Eli kannattavampaa liiketoimintaa kuin metsä. Verottaja voi pian hoksata verotusmahdollisuuden. Nostetaan vain arvo plussan puolelle, niin verotusautomaatti hoitaa loput eikä uusia lakeja tarvi rustailla.

  derHorst

  Jos tuo on metsätalouden maata, olkoonkin sähkölinjan pohjaa, niin ei se kiinteistoverolain mukaan ole kiinteistöverotettavaa. Se ei kuitenkaan verottajaa estä tulkitsemasta kohdetta tontiksi, jos alle 2 ha. Tässä on erityisesti Itä-Suomessa verottaja kunnostautunut esim. pienten suopalstojen kauppojen osalta. Saa sen sieltä verotuksen piiristä pois, mutta oma kirjeenvaihtonsa siinäkin.

  Mutta alkuperäiseen kysymykseen. Jos kohde on tosiasiallista joutomaata, niin ei sillä kummoista arvoa ole, kymppejä hehtaari ja sekin lähinnä metsästysoikeuden tms. perusteella. Jos taas kohteeseen kohdistuu tiemaksuja, niin arvo saattaa olla negatiivinen. En ostaisi, ellei olisi omissa maissa kiinni ja vaikkapa kulkuyhteyden kannalta oleellinen palanen.

  MaalaisSeppo

  Verottaja tulkitsee sähkölinjojen alla olevan maan arvoksi 0. Taitaa olla harvinaista, että koko tila olisi sähkölinjan alla. Yleensä sähkölinjan alusmaa liittyy muuhun maa-ja metsätalousmaahan, jolloin siitä ei mene kiinteistöveroa ko tilan osana. Jos joku ostaa sähköverkon alla olevan maan ja muodostaa siitä erillisen tilan, niin muodostuuhan sille joku arvo. Pinta-alaraja 2 ha ei koske ko tilaa, koska puuston kasvu on alle 1 m3/ha/a. Kiinteistövero on siis mahdollinen tilan koosta riippumatta, jos tilalle syntyy arvo esim kaupan yhteydessä.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)