Keskustelut Metsänhoito Juurikääpäisen kuusikon uudistaminen savimaalla

Esillä 6 vastausta, 61 - 66 (kaikkiaan 66)
  • Juurikääpäisen kuusikon uudistaminen savimaalla

    Jos on tällainen tilanne – lahovikaisen kuusikon päätehakkuu alavalla savikolla, kuten valitettavan usein on, miten toimitte?
    Metlan tutkijoiden mukaan rauduskoivu on huono vaihtoehto paitsi turpeelle myös hienojakoiselle kivennäismaalle.

    Oman jälkiviisaan näkemykseni mukaan hieskoivun jalostukselle olisi ollut jopa suurempi tarve kuin rauduksen kohdalla.

  • Timppa

    Ehkä tästä luontaisen kuusentaimikon lahoherkkyydestä on käyty juurikääpäasiaan liittyen keskustelua, mutta en ole sitä noteerannut. Totta kai se lahoherkkyys on ollut ainakin joidenkin tutkijoiden tiedossa, koska Metla on asiaa tutkinut.

    Jatkuvasta kasvatuksesta on aikanaan käyty varsin vilkasta keskustelua. Siinä yhteydessähän asiasta olisi pitänyt keskustella ja tuoda riskit esiin. En muista näin käyneen.

    Olin mm kerran kuulemassa Sauli Valkosen esitystä eräässä tilaisuudessa Helsingin Yliopistolla. Hän selvitti kyllä ansiokkaasti erilaisia jk:n kannattavuudesta tehtyjä pohjoismaisia tutkimuksia. Kyllä tavallinen metsänomistaja olisi varmasti mielellään halunnut tietää senkin, millaisia riskejä nimenomaan jk:ssa juurikääpään liittyy. Samaan aihepiiriin liittyen ihmetyttää sekin, että mahdolliset kasvatuskokeilut taidetaan tehdä Itä-Suomessa, jossa ongelmaa ei niinkään ole.

    Vielä kerran se, että onko joku lukenut sen paljon mainostetun jk:n oppaan. Mitä siellä asiasta sanotaan. Vaiko ei mitään.

    Kuten edellä kerrottu esimerkki todistaa, niin on jk:n osalla kyseessä on tosi merkittävät riskit. Järkyttävää, että sitä kuitenkin täysin ”pokkana” eräiden tohtoreiden ja professorien toimesta väitetään kannattavaksi. Samoin uusi metsälaki on säädetty väärin perustein, koska pienaukkoihin ei tarvitse istutustaimia.

    Puun takaa

    Uuden metsälain valmistelussa haluttiin kokemusperäinen tieto sivuuttaa ja mennä mielikuvien mukana.
    Virhe tullaan kyllä nopeasti huomaamaan käytännössä, mutta riittääkö poliittista halua ja uskallusta korjaamaan näin suuren luokan virhettä.

    Gla Gla

    Timppa: ”Ehkä tästä luontaisen kuusentaimikon lahoherkkyydestä on käyty juurikääpäasiaan liittyen keskustelua, mutta en ole sitä noteerannut.”

    Ketjussa ”Juurikäävän vaivaaman kuvion käsittely” aihetta on käsitelty. Kannattaa lukaista läpi.

    Timppa: ”Vielä kerran se, että onko joku lukenut sen paljon mainostetun jk:n oppaan. Mitä siellä asiasta sanotaan. Vaiko ei mitään.”

    Juurikäävälle on kirjassa omistettu ihan oma kappaleensa. Mutta kuten kirjassa yleensäkin, tässäkin kohdassa päällimmäiseksi jää tunne siitä, että kirjoittajien tavoitteena on asian puolueettoman käsittelyn sijaan osoittaa jk jaksollista paremmaksi menetelmäksi. Pukkala, joka kirjoitti Metsätieteelliseen aikakauslehteen varsin asiallisen artikkelin juurikäävästä, on yksi jk-kirjan kirjoittajista, joten tiedon puutteesta ei ole kyse. Juurikääpää käsitellään teoreettisella tasolla hyvin, mutta johtopäätökset menee mielestäni vikaan juuri em. syistä johtuen. Aiheesta todetaan seuraavasti: ”Ongelman suhteen erirakenteisen metsän hakkuu ei juuri eroa tasarakenteisen metsän harvennushakkuusta. Näin ollen tasaikäismetsätaloutta ei voi puolustaa juurikäävän torjunnalla.”

    Tuo pitää paikkaansa, jos sivuutetaan se, että alikasvos on herkempää saada tartunta kuin istutustaimi. Eroa menetelmien välille ei siis saada, kun jätetään uudistamisen erot huomioimatta.

    Asiaa perustellaan myös sillä, että jk-hakkuussa on vähemmän tartunnalle altista kantopintaa korjattua kuutiometriä kohti kuin tasarakenteisen harvennuksessa ja että lahon kannon ympäriltä pitää hakata kuuset pois. Miten tuo seikka käytännössä hallitaan esim. silloin, kun lahoa löytyy ulottuvuuden äärirajoilta, sitä ei kerrota.

    Pahoin saastuneen alueen hoidosta todetaan myös, että se pitää uudistaa lehtipuulle. Tällöin joudutaan jk-menetelmässä pienaukkohakkuuseen, mikä on tunnetusti surkea ratkaisu. Hupaisaa on se, että vaikka eroa ei menetelmien välillä pitänyt olla, aukko kuitenkin neuvotaan tekemään.

    kuusessa ollaan

    Tälläisen suurimittaiselta juurikääpäepidemialta säästyneeltä metsänomistajalta omat huomiot juurikäävän esiintymisestä:

    -tervahaudan ympäristö, juuret kärsineet taimivaiheessa
    -50% taimikoihin jätetyistä alikasvoskuusista, jotka ovat nyt vajaan tukin kokoisia
    -kaikki korjuussa suoran runkovaurion saaneet, eli aina jos itsekkin aiheuttaa ko. vaurion, katkaisuhoito heti eikä seuraavassa harvennuksessa
    -ylispuuston alla kasvatetussa ensiharvennuskuusikossa satunnaiset puuryhmät kaikki lahoja
    -ja tietenkin tienreunojen juurivaurioituneet rungot

    Timppa

    Lukaisin sen ketjun läpi.
    Jotain johtopäätöksiä:
    -Ennustaminen vaikeaa, koska Ruotsissa tehty havaintoja (Mikko Riikilän muistikuva), joiden mukaan aiempi esiintyminen ei ennusta tulevaa kehitystä. Tosin Tuula Piri on uskaltanut ennustaa.
    -Kantokäsittelyjen vaikutus ei ole ole ainakaan 100 %:nen
    -Sekapuusto ei auta
    -Hyvät taimet ja tehokas harvennus lienevät paras lääke.

    Ihmetyttää tuo Pukkalan tapa jättää ”mainoskirjassa” oleellinen asiaan vaikuttava seikka kertomatta. Luulisi, ettei tutkijalla olisi kanttia tuollaiseen. Näyttää kyllä olevan.

    Minäkin olen jätättänyt joskus mäntymetsään syntynyttä ja avohakkuussa säästynyttä kuusialikasvustoa kasvamaan. En jätä enää.

    Gla Gla

    Käsittääkseni ruotsalaisessa selvityksessä on tilannetta seurattu ensiharvennusvaiheeseen saakka, jolloin juurikääpä ei vielä ole ehtinyt pilata runkoja. Itse veikkaan muiden tulosten perusteella, että juurikääpä on juuristossa matkalla runkoa, mutta paljastuu vasta seuraavissa harvennuksissa.

Esillä 6 vastausta, 61 - 66 (kaikkiaan 66)