Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)
  • Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

    Teen varhaisperkausta kuusen taimikossa, pääasiassa se tietysti on lehtipuiden poistoa. Mutta jonkin verran on luontaisesti syntyneitä kuusen taimia, jotka kasvavat kiinni toisissaan. Näistä olen poistanut liiat taimet. Taimien pituus on jo 1,5-2,5 m.

    Täytyisikö juurikääpäriski ottaa huomioon kesällä tehtäessä? Jos riski on realistinen, pitänee nyt kaataa pelkästään lehtipuut ja käydä loppusyksyllä perkaamassa liiat kuusentaimet.

  • Metsuri motokuski

    En ainakaan itse ole huomioinut.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei noi pienissä oo riskiä minusta, raivaa vaa kerralla kohilleen.

    jees h-valta

    Ja kun perkaa pois kaikki kuusentaimet ja kasvattaa lehtipuumetsän ei juurikääpää tarvitse edes murehtia.

    Panu Panu

    Metla sanoo näin:

    ”Taimikon perkauksen voi tehdä kesällä ilman kantokäsittelyä, sillä pienten kantojen merkitys taudin levittäjänä on vähäinen”

    Perkauksella ymmärtääkseni viitataan hieman pienempiin taimiin kuin sinulla.

    Itse olen sen verran tympääntynyt tyvilahoon, että minua ei huvita edistää sen leviämistä vähäisissäkään määrin. Siksi en kaada minkäänkokoisia havupuita +5 asteen yläpuolella ilman kantokäsittelyä.

    Metät kunnossa!

    Olen tehnyt Panun kanssa saman johtopäätöksen. Talvikelillä ollaan havupuiden kimpussa, koska kantokäsittely on kovin työläs pienen puuston raivuumäärissä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eikös tuo ollu, että alle 5 senttii ei vaaraa ja vain laboratoriossa on saatu juurikääpä tarttumaan parisenttisiin kantoihin.

    Panu Panu

    @Ammatti Raivooja olisiko linkkiä tai tarkempaa tietoa tuosta tutkimuksesta?

    Itse olen lukenut, että juurikääpä tarttuu kaikenkokoisiin kantoihin mutta kun juuristo on pieni niin juurikääpä ei paljon sitä kautta leviä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Laita lähteitä missä sanotaan, että perkaus aiheuttaa juurikääpäriskin muille taimille?

    tamperelainen tamperelainen

    Juurikääpätutkimukset talloneet paikoillaan vuosikymmeniä.Ihmisen sairauksia on Suomessakin selvitetty samana aikana suuri määrä.Sipilä on varmaan oikeassa,että yliopistoja on liikaa ja niissä tulokset heikkoja.Teräväpäät ei metsäalalle hakeudu,tutkimus jämähtänyt
    Metlakin tutkii enempi marjstusasioita
    Totta puhuen maannouseman ja männynjuurikäävä leviämiseen pitäisi puuttua paljon tarmokkaammin.Metsänhoito tarvitsisi oman ”Kekkosen ”,joka pistäisi hirvikannat ja metsätuhojen tutkimuksen ruotuun.Metsästä olisi saatavissa paljon enempi tuottoja pohjoiselli,kylmille selkosille
    Metsäalalta puuttuu johtajuutta,kaikensortin viherpiiperot pääsevät kertomaan minkäsortin naavatupon ne haluavat minnekin

    pihkatappi pihkatappi

    Jossain vaiheessa se juurikääpä tartunta riski kuitenkin tulee, onko sitten taimikonhoitoa kaadella lähes kuitupuu kokoista, eli 8 cm: kantoja. Kyllähän tuollaisiakin joutuu joskus kaatamaan, kun on jäänyt taimikonhoidossa liian tiheäksi ja tehtävä sitten myöhässä uudelleen, näitä noissa myyntipalstoissa on. Metlan sivuilla sanotaan että taimikon perkuussa riskiä ei ole, mutta eihän se noin yksinkertaista ole.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)