Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)
  • Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

    Teen varhaisperkausta kuusen taimikossa, pääasiassa se tietysti on lehtipuiden poistoa. Mutta jonkin verran on luontaisesti syntyneitä kuusen taimia, jotka kasvavat kiinni toisissaan. Näistä olen poistanut liiat taimet. Taimien pituus on jo 1,5-2,5 m.

    Täytyisikö juurikääpäriski ottaa huomioon kesällä tehtäessä? Jos riski on realistinen, pitänee nyt kaataa pelkästään lehtipuut ja käydä loppusyksyllä perkaamassa liiat kuusentaimet.

  • tamperelainen tamperelainen

    Pelkään,että nykymenolla Suomen aikoinaan hienot ja terveet metsät tärvätään sienitaudeilla.Valtiovallan,monien ammattilaisten ja metsänomistajien asenne ei ole kohdallaan.Juostaan kyllä selkävääränä toteuttamaan kaikkia viherkommunistien perusteettomia vaatimuksia,pokkuroidaan lakikohteita,mutta ei huolehdita metsien terveydestä.Veikkaan,että tänä vellihousuisuutta vielä kadutaan,mutta on sitten myöhäistä

    jees h-valta

    Onkohan sekin viherkommarien syytä ettei tajuta vaihtaa lehtipuulle kuusen jälkeen?
    Kun sen monimutkaisempaa ei metsän terveyskartoitus ole.

    suorittava porras suorittava porras

    Aika moni koivikko on laho jo nelikymppisenä , kuusikko vasta yli seitsenkymppisenä …

    Gla Gla

    Vaikka Jesse vetikin kommentissaan mutkat suoriksi, on siinä paljon enemmän viisautta kuin suorittavan heitossa.

    suorittava porras suorittava porras

    Niinpä niin… vilkaisepa lukijoiden kuvia sivulta 57 .(”laatuharvennusta” ja ”muotovalio”). Ei se koivukaan joka paikassa autuaaksi tee .
    Laatuongelmaa on varmasti suhteessa enemmän , kuin havupuilla .

    ……
    Mitä sitten tuohon jurikäävän pelkoon taimikoiden perkauksen yhteydessä tulee , on turha lietsoa hysteriaa asian tiimoilta . Kun raivaus tehdään riittävän ajoissa ongelmaa ei ole .
    Työkin sujuu vähemmillä hikipisaroilla . Toki , jos asiakas haluaa ja maksaa myös kaikki kustannukset , voi kantokäsittelyn tehdä .
    Into varmasti hiipuu ,kun selviää , mitä lysti maksaa .
    Ongelmia tuntuu olevan löytää maksumiestä hakkuunkin yhteydessä tapahtuvan kantokäsittelyn kuluihin .

    Gla Gla

    Tietenkään koivu ei tee joka paikassa autuaaksi, eikä hysteriaa ole tarvetta lietsoa. Itse asiassa en tiedä yhtään asiaa normaalista siviilielämästä, jossa hysterian lietsominen olisi tarpeen. Mielestäni riskin mahdollisuuden tiedostaminen ja pyrkimys minimoida se töiden suunnittelulla on kaukana hysterian lietsomisesta. Mutta ellei faktaa kesäaikaisen raivauksen riskittömyydestä ole, ei työtä riskittömäksi pidä väittää. Moni metsänomistaja ammattimetsurin mielipiteitä kuuntelee ja kun tuolta pohjalta totuuksia aletaan laukoa, ollaan mielestäni kaukana etiikaltaan kestävästä toiminnasta. Samoin se, että vähättelee asiaa koivun laatuvirheiden määrällä. Koivikko kuusikon perään parantaa maaperän terveyttä verrattuna kuusta kuusen perään kasvatukseen, eikä siihen vaikuta tippaakaan kuusen juurikäävän riskin suhde koivulle tyypilliseen laatuvirheiden määrään.

    suorittava porras suorittava porras

    …että osittain lahovikaisen kuusikon perään lahoava koivikko ?
    Siis pelkkää kuitua koko kierros ? Huonossakin kunnossa olevasta havupuuleimikosta löytyy aina tukkiaihioita , koivikosta ei välttämättä koskaan .

    Mitenkäs havupuuvaltaisten kesäleimikoiden ennakkoraivaukset hoidetaan ? Siellä raivauskantojen koko on ihan eri luokkaa ja juurikäävän leviämisen uhka jopa mahdollinen . Niihin kohteisiin en ole vielä kuullut kaivattavan kantokäsittelyä . Jos sitä aletaan vaatia joka toimenpiteen yhteyteen , voi metsissä jäädä monta tärkeämpää asiaa tekemättä . Kynnys aloittaa raivaus kasvaa , kun työ käy entistä hankalammaksi .

    Gla Gla

    Eikö ennakkoraivaus pitäisi tehdä muutama vuosi ennen hakkuuta? Tällöin on varmaan mahdollista ainakin yrittää ajoittaa työ viileämpään vuodenaikaan. Mutta se, että kesällä on ennenkin raivattu paksujakin runkoja, ei poista riskiä. Päinvastoin, se on kenties yksi tekijä muiden joukossa, miksi juurikääpä yleistyy koko ajan.

    Eikä koivusta aina pelkkää kuitua tule. Tasapuolisesti sitäkin aihetta täytyy käsitellä, eikä vain keskittyä epäonnistumisiin. Jos nyt laitat lahon kuusikon tilalle kuusta, seuraavassa päätehakkuussa on puolitoistakertainen määrä lahoa ja puulajin vaihto kuitenkin edessä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mikähän nyt sitten on totuus tuossa kuusen ja männyn riskissä kesäraivauksilla?
    Se ei tietenkään vähene se riski sillä että todetaan ettei ole juuri muita raivausaikoja kuin kesä.
    Riskiä ei vähennä myöskään toteamukset, että kesällä mä oon ainakin raivannu ja raivaan.
    Ei se riski pienene siitäkään että lehtipuillakin on omat ongelmansa.

    Siitä riskistä itsestään pitäisi saada tietoa. Täällä puhutaan nyt aika paljon asian vierestä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Voihan sitä mutuilla kaikkea ja väittää mitä tahansa ja sanomalla perään, että et voi todistaa vääräksi. Mutuilun takia minä en tiputa hanskoja maahan ja lopeta käytäntöä mitä ei ole todistettu vääräksi muuta kuin mutuilulla. Juurikääpää on tutkittu paljon ja vielä mutuilijat ei ole löytäneet mitään väitteudensä tueksi, että se siitä epäeettisyydestä tai kuka on.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)