Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Juurikäävän riski kuusen taimikonhoidossa

    Teen varhaisperkausta kuusen taimikossa, pääasiassa se tietysti on lehtipuiden poistoa. Mutta jonkin verran on luontaisesti syntyneitä kuusen taimia, jotka kasvavat kiinni toisissaan. Näistä olen poistanut liiat taimet. Taimien pituus on jo 1,5-2,5 m.

    Täytyisikö juurikääpäriski ottaa huomioon kesällä tehtäessä? Jos riski on realistinen, pitänee nyt kaataa pelkästään lehtipuut ja käydä loppusyksyllä perkaamassa liiat kuusentaimet.

  • tamperelainen tamperelainen

    Vrk:n keskilämpö ratkaisee sieni-itiöiden kasvun! Kaukomailta kulkeumat sitten oma lukunsa..Pääosin sienitartunnat tulevat lähistöstä
    Kyllä niitä kelejä keväällä on lähes 2kk

    Metsuri motokuski

    Raivaussahamiehellä pitäisi olla jokin säiliö selässä että saisi suihkauttaa ureat helposti kantoon.

    Näin ehdottomasti on toimittava. 10 litran hinkkki selkään ja letku terälle. Sitten 200 litraa vettä kun kantaa taimikon laitaan niin homma alkaa olemaan kohdallaan. Onhan se niin köykäistä puuhaa tuo raivuu että jotain vaikeutta siihen on keksittävä. Sitähän voisi jokainen kokeilla vaikka omilla taimikoilla ensiksi.

    Gla Gla

    Omituinen suhtautumistapa asiaan tuolla ammattilaisella. Kuusikon sairastumisriskiin ei vaikuta tippaakaan se, onko raivauskelejä viikko vai puoli vuotta vuodessa. Jos savottaa ei ehdi sopivien kelien aikaan saada valmiiksi, on kaksi vaihtoehtoa. Joko ottaa riskin kuusikon sairastumisesta tai sitten tekee kantokäsittelyn. Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että kiistää riskin vedoten siihen, ettei sopivien kelien aikaan ehdi kaikkia taimikoita raivata.

    Uskon Panun olevan oikeilla jäljillä leviämismekanismin suhteen. Pienen taimen juuret ei ulotu kovin kauas ja koska pienen taimen ohuet juuret lahoaa nopeasti, viereiset puut ei saa kovin herkästi tartuntaa raivatusta kannosta. Kestäähän sienen eteneminen kannosta juuriinkin aikansa. Voisin kuvitella, että sekapuusto vielä alentaa riskiä, samoin pieni runkoluku. Tiheämmässä taimikossa juuristo on enemmän yhteydessä viereisten puiden kanssa, joten riski taudin leviämisestäkin on isompi. Jossain luontaisissa turkkina kasvavissa pusikoissa luultavasti riski kasvaa ilman kesäajan raivaustakin. Taimien määrän ollessa useita tuhansia, sairaiden yksilöiden määrä kasvaa jo tilastollisestikin ja kun puiden etäisyys lasketaan senteissä tai kymmenissä senteissä, stressaantuneissa puissa tauti leviää kuin flunssa ruuhkabussissa.

    Asian todentamista vaikeuttaa pitkät ajanjaksot, joten vaikka jossain ei lahoa olisi havaittu, se ei ole tae turvallisesta menetelmästä. Siksi varovaisuusperiaate on paikallaan.

    Metsuri motokuski

    Olisko siitä apua että isäntä tulis kantokäsittelylaitteen kanssa perässä jos katsoo että kannot ovat käsiteltävä ? Minusta isäntä olisi ihan sopiva henkilö kannot kastelemaan kun se ei raivaajalle veden kannosta maksa kuitenkaan.

    Minä lopetan raivuut sinä päivänä kun joku alkaa puhumaan kantokäsittely hinkin kantamista .

    Jätkä

    Ihan sama, kuka maksaa. Kyllä kantojen käsittely tulee onnistumaan, kunhan tarpeeksi maksetaan.
    Paineruisku on oiva peli, eikä sillä kovasti leviä ureaa muualle, kun on suuttimet ja siveltimet kunnossa.
    Työlle vaan saattaa tulla aika kova hinta, jos lähdetään siitä, että kaikki kuusen kannut käsitellään.

    pihkatappi pihkatappi

    Metsuri motokuski voi esittää isännälle tuon kantojen pensselöinnin, jos on havupuun taimikon harvenus vähän myöhästynyt ja ei ehdi tekemään kylmillä keleillä kuitenkaan kaikkea. Onhan se kohtuuton lisä taakka jos pitää useiden litrojen tonkkaa selässä kantaa, muutenkin tulee jalkojen päällä oltua pitkiä aikoja ja painaahan se sahakin.

    Itse kun tekee, niin Etelä-Suomessa havupuun taimikot tulee perattua maalis-huhtikuussa tai sitten marraskuussa. Lapissa nuo juurikäävät eivät juuri leviä, ei tarvi miettiä ilman lämpötilaa tai kaadettavan puun kokoa, tosin en nyt ihan satavarma ole etteikö kesähakkuussa rehevillä pohjilla täälläkin leviä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ja eikös tuo metsälehdessä ollu muistaakseni tässä ihan lähiaikoina, että kuusenjuurikääpää ei ole löydetty luonnosta alle 5 centin kannoista. Ei kannata aloittajan olla hysteerinen, sillä riski ei ole realistinen minusta. Minusta kuitenkin kannattaisi suosia aikaista kevättä kuusikon teoissa.

    Panulle sanoisin, että puhutaan vähän eriasiasta kun puhutaan männyntaimikon harvennuksesta tai aloittajan kysymyksestä. Männyn taimikonhoidossa 5 metrisessä taimikossa voi olla parhailla paikoilla yli 10 centin kantoja ja kaadettavat turilaat kuitupuita.

    pihkatappi pihkatappi

    Ruotsissa ovat löytäneet jopa 2 cm:n kannoista, siellä on parempi metla kuin meillä. Mutta eikös Metlan vanha ohje ollut että 10 cm pienempiä kantoja ei tarvi suojata ja sitten kun tehtiin kesäisiä energiapuu harvennuksia ja tutkittiin sieltä kantoja, niin jopas oli itiötartuntoja pienissäkin kannoissa ja ohjetta muutettiin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei vaan laboratorio olosuhteissa ovat saaneet tartutettua 2 centin kantoon, ei löytäneet luonnosta.

    tamperelainen tamperelainen

    Miksi ei kysytä Metlasta tai metsäkeskuksesta virallista ohjetta?

    Siksi,että sieltä saatuihin tietoihin ja normeihin ei luoteta

    Viranomaispuolelta onnistuu rajoitusten,cityihmisten etujen ja maksujen määrääminen..viherpiiperrys…

    Kun pitäisi tehdä jotakin matsän tulevaisuuden tuotoille,niin on hiljaisempaa..

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)