Keskustelut Harrastukset Kaatoluvat 2013

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)
  • Gla Gla

    Ylen Annika Rantanen: ”Saaliin arvolla mitattuna hirvieläimet ovat maamme tärkeimpiä riistaeläimiä. Hirvieläinten metsästyksellä ennaltaehkäistään myös niiden aiheuttamia vahinkoja.”

    Olisi kirjoittanut samalla, että hirvieläimet ovat maamme tärkeimpiä riistaeläimiä myös aiheutuneiden vahinkojen määrässä mitattuna ja että kanta pitäisi metsästyslain 26§ mukaan määritellä sellaiseksi, että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla.

    Pähkäilijä

    Ei voi olla liikaa peurakolareita kun eilisen uutisoinnin perusteella ei metsästäjille riitä riittävästi peuroja metsästettäväksi ja siksi Ilvesten kantaa pitää rajoittaa

    http://yle.fi/uutiset/ministerio_haluaa_lisata_villilajien_metsastysta_-_listalla_uhanalaisia_ja_rauhoitettuja_lajeja/6741717

    ”- Ilvekset aiheuttavat eniten haittaa metsästäjille, kun ne verottavat pieniä hirvieläimiä. Metsästys vaikeutuu ja saaliit pienenevät. Esimerkiksi kauriinmetsästys on jouduttu paikoin lopettamaan, maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi sanoo.”

    Metsäpuolen suhteen pähkäilin mikä on suurin tuhoeläin metsänkasvun suhteen. Ykkösenä on ihminen joka ei hoida metsiään, sitten taitaa tuhoissa tulla hirvi. Kirjanpainaja on ottanut hyvän kirin kohti kärkeä.

    Gla Gla

    ”Ilvekset aiheuttavat eniten haittaa metsästäjille, kun ne verottavat pieniä hirvieläimiä. Metsästys vaikeutuu ja saaliit pienenevät. Esimerkiksi kauriinmetsästys on jouduttu paikoin lopettamaan, maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi sanoo.”

    Enpä ihan heti tuotakaan perustetta ilvesten metsästykseen olisi uskonut todeksi. Alkaa suorittavan portaan huoli metsästysporukoiden riittävyydestä saada uutta ulottuvuutta, kun resursseja ei saa jakaa ilvesten kanssa.

    Toisaalta kun lokkejakaan ei saa häätää ilman raskaan byrokratiakoneiston pyörittämistä, kaikki on suomalaisen järjestelmän toimesta mahdollista. Kai meillä sitten on tällaiseen leikkiin varaa.

    http://yle.fi/uutiset/lokeista
    _halutaan_eroon_kalajoella
    /6733749

    suorittava porras suorittava porras

    Tärkeimpiä saalistettavia ovat vesi-ja kanalinnut . Vasta seuraavaksi tärkein on hirvi . Kaatolupien määrän pudottaminen on ollut viime syksyn havaintojen (vähäisyyden) vuoksi odotettavissa . Ei siis mikään yllätys ainakaan Keski-Suomessa.

    Metsästyksen vastustajillekin oli iloisia uutisia. Metsästäjien määrä VÄHENI viime vuonna. Tämä väheneminen johtuu oman näkemykseni mukaan siitä , että ikääntyminen alkaa purra vanhemmasta päästä ja nuoremmat turhautuvat niukkoihin saaliisiin (hirvi) . Harrastusmahdollisuuksia on nykyisin aivan eri tavalla tarjolla , kun vielä 30-40 vuotta sitten , joten siirtyminen enemmän elämyksiä tuottavien harrastusten pariin ei ole ihme. Ei tarvitse ainakaan maksaa pelkästä raittista ilmasta räntäsateen kera.

    Gla Gla

    Laitetaanpa Metsälehden uutinen tännekin:

    Pohjois-Pohjanmaan hirviluvat vähenivät reilusti

    Suomen riistakeskus on myöntänyt hirvenpyyntilupia Pohjois-Pohjanmaalle noin neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna. Tänä vuonna lupia herui 4036 kappaletta, kun viime vuoden vastaava luku oli noin 5400.

    Alueen hirvikantaa on suunnitelmallisesti pienennetty koko 2000-luvun alkupuolen ajan, koska hirvivahinkoja on haluttu vähentää. Tällä hetkellä kanta on hyvin lähellä tavoitetta. Hirvieläinten metsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina.

    Metsalehti/Metsauutiset
    /2013/71/Pohjois-Pohjan
    maan-hirviluvat-vahenivat
    -reilusti/

    tervaHauta

    olipa paljon yht. 30kpl (2000ha). Osa kuvattu useaan kertaan??? Vai onko jokin tunniste ettei lasketa useasti samaa? Liikkuvaa lajia noinkin pieni-ala hirvelle.

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaisi myös verrata anottujen kaatolupien määrää samalle alueelle myönnettyihin.

    Tutussa pitäjässä viime vuoden kaatoprosentti oli alle 80 . Tästä huolimatta lupia myönnettiin tälle vuodelle viisi kappaletta edellistä kautta enemmän. Lupien saatavuus ei ainakaan ole este hirvikannan pienentämiselle . Jos kanta ei lähde laskuun ongelma-alueilla , kannattaa etsiä syitä jostakin muualta , kun riistahallinnosta ja lupapolitiikasta . Lupamäärien pudotus on vain merkki siitä , että hirviä on vähän , paikoin jopa olemattoman vähän.

    Gla Gla

    ”Lupamäärien pudotus on vain merkki siitä , että hirviä on vähän , paikoin jopa olemattoman vähän.”

    Tuo on totta, kun asiaa peilataan metsästäjien asettamaan hirvikannan tavoitetasoon. Monin paikoin ollaan päästy tavoitteeseen, joten kantaa ei tarvitse enää alentaa ja lupamääriä voidaan leikata. Mutta jos asiaa katsotaan liikenteen, ekologian ja metsätalouden eli käytännössä kaiken muun paitsi metsästysharrastuksen näkökulmasta, hirvikanta on edelleen liian suuri eli tavoitetaso on pielessä ja siten lupamäärä liian alhainen.

    Minun käsittääkseni kaatolupia jää aina käyttämättä, oli hirviä 80000 tai 140000 kpl. Se ei siis selitä asiaa millään tavalla.

    suorittava porras suorittava porras

    Lupia ei suinkaan jää aina käyttämättä. Yli 40 vuotisen metsästäjäurani aikana viime syksy oli vasta toinen , jolloin kiintiötä ei saatu täyteen . Kaatoprosentti oli 66,6 .
    Hirvihavaintojen määräkin on pudonnut jyrkästi. Viime syksynä kului useita viikonloppuja ilman ainoakaan havaintoa elävästä hirvestä , vaikka kaikki neljä koiraa olivat koko ajan metsää samoamassa. Tähän asti korkeintaan yksi jahtipäivä syksyssä on antanut nollan havaintosarakkeeseen. Kaikki koirat olivat kokeneita ja ne olivat GPS-seurannassa. Tiedettiin siis paljon tarkemmin , kun esim. pari vuosikymmentä sitten , mikä tilanne metsässä on.

    Ennustan , että lupien käyttöaste laskee tänäkin syksynä. Lupia on anottu ja myönnetty enemmän , kun todellinen hirvien määrä edellyttää , varmuuden vuoksi.

    jees h-valta

    Niin kai on tarkoitus. ja kolme ihmishenkeä meni jo vaikka koko ”vakautus” on vasta alkumetreillään. Mitä lainkaan kun päästään kantaa oikein kunnolla vakiinnuttamaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)