Keskustelut Tekniikka Kalkki metsätalouden osana

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
 • Kalkki metsätalouden osana

  Merkitty: 

  Ihmetytti tällainen lause ns totuuden kirjoittajan sanomana tällä palstalla. kaiken viisauden   tietävänä, oli vissiin halua provosoida :”Mihin sitä kalkkikiveä tarvitaan?”

  Niin tosiaan mihin sitä kalkkikiveä tarvitaan, miksi siitä pitäisi olla kiinnostunut huolestunut metsälehden palstalla.  Löytyisköhän siihen vastaus pelkillä hakusanoilla käyttäen Nettiä?

   

 • Visakallo Visakallo

  Olisiko reva-Leenalla antaa jotain sopivaa aihetta tänne Metsälehden keskustelupalstalle? Olet tähän asti ollut hyvin pidättyväinen niiden suhteen. Olet enenminkin keskittynyt kommentoimaan toisten kirjoituksia.

  pystykorvat

  Kun olisikin tuommoinen dolomiittikalkkiesiiintymä omilla mailla. Kasvillisuuskin on kalkkimailla hyvin erilaista kuin muualla.

  Dolomiittikalkkia (Ca,Mg carbonaattia)  pistettiin ennen Typpiyhtiössä  valmistettavan alkuperäisen Oulunsalpietarin reseptiin muistaakseni 28 prosenttia  laimentamaan  ammoniumnitraatista vähemmän räjähtävää. Minäkin siellä laboratoriokopissa urani  alkuvaiheessa valvoin tuotantoa laboratoriokokein. Hieman jännitti kun samainen 5-kerroksinen tehdasrakennus oli pari vuotta aiemmin eräänä yönä lentänyt taivaan tuuliin.

  Planter Planter

  Tällainen reikä löytyy hirvitalousalueelta VS2:

  Pete

  Happosadekeskustelun aikaan joskus 80-luvulla Metla perusti joitakin kalkituskokeita, ilmeisesti vain kivennäismaille. Parhaimmillaan kasvu ei heikentynyt, mutta keskimäärin pieneni. Kalkituksella saatiin aikaiseksi voimakkaita boorinpuutoksia, pH:n noustessa boori saatavuus heikkenee.

  Kalkista tuskin on mitään hyötyä tuvemaillakaan kun fosforia ja kaliumia ei sillä saada lisättyä.

  Tomperi

  Olen antanut itselleni kertoa että kalkitus kivennäismailla ei paranna puustonkasvua, joissaki kokeissa  todettu jopa kasvun taantumaa,  kullema koe tehty.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tuhka on parempi kuin kalkki, ehkä vielä varmuudeksi boorilla terästettynä. Jätetään kalkitukset pelloille ja puutarhoihin.

  Kalle Kehveli

  Onko turvemaalla kalkin vaikutuksia edes tutkittua puun kasvuun ja laskuvesien puhdistukseen (ph)?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tällaista löysin nopealla vilkaisulla.

  ”Liukoisen typen ja kaliumin saatavuutta puille ei ole pystytty lisäämään alentamalla maan happamuutta kalkituksella (Derome 1990). Puuston kas- vureaktio on ollut negatiivinen kalkituksen jälkeen (Popovic ja Andersson 1984, Derome ym. 1986). Kaikesta päätellen kalkitus on toimenpide, joka häi- ritsee puiden ravinnetaloutta ravinteiden kemiallisen ja biologisen sitoutumisen, antagonismin, liukoisuuden muutosten sekä pieneliöstön ja pintakasvillisuuden kilpailun lisääntymisen kautta (Nihlgård 1988, Persson 1988, Derome 1990, Lipas 1990). Tuhkalannoitus vaikuttaa todennäköisesti paremmin monipuolisen ravinnesisällön ansiosta.”

  http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5920.pdf

  Jyrki Hytönen viittaa peltojen metsitystä käsittelevässä artikkelissaan boorin puutokseen koivulla kalkitetulla turvemaalla.

  http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article6272.pdf

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)