Keskustelut Luonto Kanahaukka

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 57)
  • Kanahaukka

    Nappaan aiheen omaksi ketjukseen. Timppa kirjoittaa toisaalla näin:

    Vaikka ei kuulukaan varsinaisesti aiheeseen, niin vastaan Annelille, että tutkija Risto Tornberg on väärässä.  Kanahaukka on merkittävä saalistaja kaikille kanalinnuille.  

    Metsälehdessä oli juuri jutta aiheesta, Anneli taisi viitata samaan juttuun. Haluaisinkin nyt tietää, etä mihin tutkimuksiin perustuu väite Tornbergin väärässäolosta?

     

  • Metsuri motokuski

    Itselläni on sellainen kuva että kanahaukka käyttää saalikseen juuri niitä lintuja joita on helpoimmin saatavilla. Meillä tuossa lähistöllä on kanahaukan reviiri ja sillä on useimpia pesiä joihinka se vuorovuosina pesii. Meillä tuntuu kanahaukalle kelpaavan eritysesti rastaat joita se pyytää nurmikoiltamme. Eränäkin vuonna haukka lensi mustarastaan perässä kasvihuoneeseen johonka se jäi nalkkiin. Pelastin tämä koirashaukan huoneesta ja päästin vapauteen. Uskon että kanalintukantoihin haukalle ei ole juurikaan merkitystä. Tosin silloin kun haukalla oli pesä tuossa meidän lähellä niin pyyt taisivat tulla syödyksi niinä vuosina. Nyt pyiden vihellys taas kuuluu. Minusta kanahaukkalle on laitettu turhan huono maine petorosvona ihan kuin mäyrälekkin.

    sitolkka

    Maakotka on pohjoisessa metsolle paha. Moni metso lähtee varsinkin keväiseltä soitimelta kotkan kynsiin. Muutaman kerran olen nähnyt kun kotka jahtaa metsoa. Taitava se on.

    Haukoista sen verran, että eiköhän nuo kaikki muutkin haukat metsälintuja syö. Kanahaukka tosin pahin kun runsaslukuisin.

    sitolkka

    Kanahaukankin saalistuksen muutaman kerran nähnyt. Putosi puun oksalta kuin lumipallo allaan juoksevan pyyn niskaan. Sai ihmetellä että onpa näppärä.

    Timppa

    Kopioin tekstini tuolta toisesta viestiketjusta:

    Kanahaukka on merkittävä saalistaja kaikille kanalinnuille.  Saalistus loppuu sitten, kun kanahaukka on onnistunut pudottamaan lintukannan riittävän alas.

    Itse olen saanut saaliiksi kanahaukan juuri surmaaman urosmetson ja -teeren.  Jos seudulla on teeriparvi, niin keväthangilla tulee usein vastaan tuulen kuljettamia teeren höyheniä, jotka ovat peräisin haukan saaliista.  Kerran meidän naapurin pihalla Etelä-Espoossa kanahaukka tappoi fasaanipesueen emon.  Oli jo elokuu, joten poikaset saattoivat selviytyä.  Jos kanahaukka tappaa kanalintuemon, kun poikaset ovat pieniä, niin koko poikue tuhoutuu.  Onkohan näin käynyt sittemmin meidän tienoon fasaaneillekin, koska niitä ei ole näkynyt vuosiin.

    En siis ole tehnyt mitään tieteellistä tutkimusta.  Omat havainnot vuosikymmenten ajalta kertovat paljon.  Meillä päin oli aikanaan runsaat teerikannat.  Istuin monina aamuina teerenkuvilla.  Jokus sainkin saalista.  Vielä innokkaampia metsästäjiä olivat kuitenkin kanahaukat.   Kyllä teeret tiesivät nikä todellinen vihollinen oli.  Jos huomasivat haukan vilahtavankaan, niin sinä aamuna ei tarvinnut teerejä odotella.  Niin tarkkaan ne piilottautuivat.

    Kerran olin kuvilla, kun taakseni puuhun istui teeri.  Käännyin katsomaan sinne päin.  Myös jossain piileskellyt kanahaukkakin oli havainnut teeren, joka tällä kertaa onnistui välttämään meidät molemmat saalistajat.  Tilanne jatkui.  Haukka oli huomannut närhen ja alkoi ajaa sitä takaa.  Närhiparka rääkyi kauhusta ja lensi syvemmälle metsään.  Miten sille sitten kävi jäi minulle arvoitukseksi.

    Kevätkesällä pienikokoisempi kanahaukkakoiras tosiaankin saalistaa useimmiten rastaita, joiden pyydystyksessä pienestä koosta johtuvasta ketteryydestä on apua.  Talvisin rastaita ei ole ja silloin suurempikokoinen naaraskanahaukka saalistaa usein kanalintuja, mikä on erittäin tuhoisaa lintukannalle, koska saalistus kohdistuu sellaisiin yksilöihin, jotka keväällä jatkaisivat sukua.  Tuhoisaa on myös emolintuihin kohdistuva saalistus, kuten tuolla edellä kirjoitin.

    Jokainen meistä tietää, että on tutkimuksia, joissa tulos on päätetty etukäteen ja sitten yritetään perustella se oikeaksi.

     

     

     

    arto arto

    Monet kerrat teeren soitimet sotkenut, Yrittää iskeä soivia lintuja, Siltä aamulta soidin ohi säikkyvät haukkaa, Talvisin haukan ruoka pelkästään kanalintuja,  jäniksiä. Meillä ei paljon muuta talvehdi.

    Planter Planter

    Omat kokemukset kanahaukasta ovat ihan positiivisia. Meille muodostui ongelma pihapiiriin pesiytyneistä oravista, jotka lisääntyivät holtittomasti. Järsivät räystäisiinkin reikiä ja möyrivät yläpohjan eristeet ja pesivät siellä ja hävittivät kaikki pihapiirin linnunpesät. Osaan pöntöistä eivät päässeet, mutta niistäkin kauhottiin etukäpälillä poikaset ulos, söivät liharuoan päälle luumutkin puista.

    Sitten ilmestyi kanahaukka, näkyi muutaman viikon ajan ja oravat hävisivät, Samoin kävi eräänä vuonna räkättiyhdyskunnalle. Hävittävät ylisuuret populaatiot, kuten luonnossa yleensä käy, otetaan kun helpolla saa.

    Ei ole kovin suuri ongelma metsäkanalintujen hävittäjänä, kun määräkin on kymmenesosa hirvien määrästä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Makasiinin jutussa mainitaan ravinnon puute ratkaisevana kanalintujen määrää vähentävänä tekijänä.

    sitolkka

    Monet muutkin haukat iskevät teerien soitimille. Kanahaukka on parhaimmillaan tiheässä metsässä saalistaessaan. Muuttohaukan saalisvarmuus teeren soitimelta on hyvä. Se on ylivertainen lentäjä eikä teerellä ole avoimessa maastossa mahdollisuuksia. Myös esim. suohaukan olen nähnyt suolla maalintua yrittävän ja en epäile etteikö kaikki muutkin haukat käytyä tilaisuutta hyväkseen. Piekanaa ei ole aikoihin näkynyt. Se ei ainakaan runsastunut ole.

    Timppa

    ”Makasiinin jutussa mainitaan ravinnon puute ratkaisevana kanalintujen määrää vähentävänä tekijänä.”

    Etteikö Suomen metsissä olisi ruokaa monenkertaiselle kanalintumäärälle?  En kyllä usko.  Ainoa ravintotekijä on se, että kanalintujen soitimet ovat aikaistuneet, jolloin poikasilla saattaa olla ruokapula.  Mutta ovathan kasvien ja hyönteisten kevätpuuhat aikaistuneet.

    Totta kai kanalintukantoihin on muillakin tekijöillä kuin kanahaukalla vaikutusta.  Kanahaukalla on vaikutusta myös oravakantoihin kuten edellä todettiin.  Tätä kautta myös vaikutusta liito-oravakantoihin, koska liito-oravat hyödyntävät oravien pesiä.  Meiläisen ainoa liiturihavainto on poikasena oravanpesästä löytämäni liityripoikue.

    Metsuri motokuski

    Näin on. Monesti vain tappava haukka on kanahaukka kun lajituntemus puuttuu. Terveet teeret ovat hyvin tietoisia haukan vaaroista ja suhteellisen turvassa avoimilla paikoilla ollessaan. Aika puutteellinen on tietämys jos väitetään että talvisessa luonnossa ei muita lintuja ole syötäväksi kanahaukalle kuin kanalinnut. Toisekseen ei kai halpamaisinta metsästystä ole kuin kuvilta tai syyssoitimelta metsästys. Minusta niillä metsästäessä tehdään enemmän hallaa seuraavan kevään soidinkantaa kuin haukat koskaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 57)