Keskustelut Luonto Kanahaukka

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 57)
 • Kanahaukka

  Nappaan aiheen omaksi ketjukseen. Timppa kirjoittaa toisaalla näin:

  Vaikka ei kuulukaan varsinaisesti aiheeseen, niin vastaan Annelille, että tutkija Risto Tornberg on väärässä.  Kanahaukka on merkittävä saalistaja kaikille kanalinnuille.  

  Metsälehdessä oli juuri jutta aiheesta, Anneli taisi viitata samaan juttuun. Haluaisinkin nyt tietää, etä mihin tutkimuksiin perustuu väite Tornbergin väärässäolosta?

   

 • arto

  Aika puutteellinen on tietämys jos väitetään että talvisessa luonnossa ei muita lintuja ole syötäväksi kanahaukalle kuin kanalinnut……..Miksi. itse olen asunnut koko ikäni metsän keskellä, päivät metsäsä töissä, ennen kun kyseien litu ei ollut rauhoitettu lintuja riitti jokaiselle. Sen ampui jokainen joka näki. Ei meillä talvisin ole petolintuja kuin pöllöt ja kanahaukka, kotka. Mikään ei elä ilmalla. Ruokaa kaikki tarvitsee kylmässä talvessa, Kaikki ottaa sen vähällä energialla. Koska sitä tarvitsee elämiseen.

  Timppa

  ”Toisekseen ei kai halpamaisinta metsästystä ole kuin kuvilta tai syyssoitimelta metsästys. Minusta niillä metsästäessä tehdään enemmän hallaa seuraavan kevään soidinkantaa kuin haukat koskaan.”

  Kuvilta ammutaan vain varmoja laukauksia.  Muissa metsästystilanteissa syntyy väistämättä haavakkoja.  Meillä ammutaan vain urosteerejä.  Kantaan ei parilla linnulla ole käytännön vaikutusta.  On ollut jo useita vuosia, etten ole saanut saalista.  Kerran tuli pieni parvi hyvälle haulikkohollille.  En voinut ampua yhtään niistä, koska olisin saattanut harhahauleilla haavoittaa useampaa.  Siis minusta metsästys periaatteella ”laaki ja vainaa” ei ole halpamaista.  Toki sinulla Mm on ihan yhtä hyvä oikeus olla toista mieltä.

  sitolkka

  Kaikilla ei pysy soidinhomma kohtuudessa. Tiedän monia soitimia, jotka on ammuttu täysin tyhjiksi. Parhaimpaan soidinaikaan samalta soitimelta saa yksikin mies kolme teertä aamussa luodikollakin. Teeret palaavat aina hetken päästä taikaisin ja eivät välttämättä edes lähde kaikki heti lentoon. Sitten kun miehiä on useita ja ollaan vieläpä haulikkoholleilla, niin voi olla että kymmenenkin teertä lähtee soitimelta aamussa. Parhailla syyssoitimilla olen nähnyt yli sata teertä. Nykyään yleensä ovat pienempiä 10-50 soitimia. Kerran oli niin suuria teeren talviparvia, että niistä ei oikein saanut lukua kun olivat jatkuvassa liikkeessä kolmeen sataan pääsin laskussa, mutta enemmän oli.

  pikkutukki

  Vai ravinnon puute . Metsät pullistelee neulasia ja urpuja . Kesällä vielä kaikkea muuta !

  Planter Planter

  Myös syyssoidin on teerille elintärkeä…ei kai kukaan enää nykypäivänä mene häiritsemään soidinta?

  http://metsastajaliittofi.adv3.nebula.fi/liitteet/jahti/jahti2011_2_s10.pdf

  Timppa

  Tuommoista Planterin linkittämää sessiota en ole koskaan nähnyt.  Tuntuu, ettei meillä tuollaisia turnajaisia harrastetakaan.  Ei meillä ole sellaisia isoja soitakaan.  Meikäläisen saaliiksi on yleensä tullut joku pienestä parvesta tai yksinäinen siinä vaiheessa, kun teeret alkavat parveentua.    Tulevat puuhun pulisemaan ja hakemaan seuraa.  Ei muuta.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ravinnon puutteella tarkoitetaan esimerkiksi riekkosoiden ojituksia ja kanaintujen poikasvaiheessa tärkeiden mustikan varvustojen peittävyyden vähenemistä. Jälkimmäinen johtunee toisaalta metsien tihentymisestä ja toisaalta avohakkuista. Koivua on myös joinakin menneinä vuosikymmeninä jopa vainottu, mutta lehtipuun määrä metsissämme on kasvanut.

  Scientist Scientist

  Kanahaukan ruotsinkielinen nimi on duvhök, joten varmaan sille kelpaavat kyyhkytkin. Niitä vaan ei ole Suomessa juuri talvella paitsi kaupungeissa kesykyyhkyjä. Kyllä kanlinnuille varmasti metsissä on riittävästi ruokaa, en ymmärrä johtopäätöstä. Tietääkseni kanahaukka ei juuri saalista aivan pikkulintuja.

  Scientist Scientist

  Metso tarvitsee hakomismäntyjä, ja syö syksyllä myös keltaisia haavanlehtiä. Nämä kannattaisi huomioida metsänhoidossa. Teerille riittänee koivuja. Itse olen nähnyt niitä myös metsässäni syömässä maasta marjoja.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Norjalaisen tutkimuksen mukaan duvhök saalistaa kesällä mielellään varislintuja jotka ovat vaaraksi kanalintujen pesinnöille, eli voivat siinä mielessä olla hyödyllisiä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 57)