Keskustelut Luonto Kanahaukka

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 57)
 • Kanahaukka

  Nappaan aiheen omaksi ketjukseen. Timppa kirjoittaa toisaalla näin:

  Vaikka ei kuulukaan varsinaisesti aiheeseen, niin vastaan Annelille, että tutkija Risto Tornberg on väärässä.  Kanahaukka on merkittävä saalistaja kaikille kanalinnuille.  

  Metsälehdessä oli juuri jutta aiheesta, Anneli taisi viitata samaan juttuun. Haluaisinkin nyt tietää, etä mihin tutkimuksiin perustuu väite Tornbergin väärässäolosta?

   

 • Timppa

  Meillä päin ei ole juurikaan tupasvillasoita.  Kaikkein eniten metsot pitivät, silloin kun niitä oli vielä kunnolla, karjan metsälaitumista.  Metsopesueita saattooi oleskella miltei pihapiirissä.  Viimeisen metsoni (vuosikymmeniä sitten) olen ampunut metsälaitumen nurkassa olleen lypsypaikan vierestä.  On täysin puppupuhetta, että metsot vaatisivat vanhoja metsiä.  Kyllä niitä sieltäkin löysi, mutta teeret viihtyivät niissä paremmin.  Jollain korpisuolla saattaa metson tavata, muttei rämeillä tai nevoilla paitsi ehkä joskus talvisin.

  Metsopoikueet asustivat siis mielellään kohdissa, joissa kasvoi mustikan lisäksi heiniä vattua ym.   Nyt kanalinnuille tarjoavat aika samantapaisia oloja nuorehkot taimikot, joissa on samoin runsaasti heinää ja vattua sekä joskus myös mustikkaa.  Suojaakin on tarpeeksi puskien alla.  Meillä on runsaasti varttuneita männiköitä, joissa on runsaasti mustikkaa, muttei niistä juurikaan kanalintuja tapaa.

  pikkutukki

  Havulintu tarkoittaa metsoa tai koppeloa , koppelo on metsonaaras . Kanalintuja teeret ja riekot . Mehtikana on riekko ja pyy on pyy .

  sitolkka

  Juuri niin. Mehtikana, mettikana, mehtäkana on vanhastaan juuri riekko. Ei mitään muuta. Metsälaitumet ovat kyllä hyviä kanalintumaita. Samoin harsituissa metsissä mettälinnut viihtyvät. Kyllähän metso tiettyyn vuodenaikaan korpisoilla ja rämeillä viihtyy. Syö kuulemma hillojakin. Kyllä se mettikana on harvinainen nykyään ihan kainenlaisilla luonnontilaisilla soilla. Ei siihen ennallistamiset auta. Varvustohan on nykyään tosiaan metsämaan muokkauksien takia vähentynyt ja sitä myöten suoja. Alavilla harsituilla soistuneilla kankaillahan oli usein piitkä suopursun varvikko ja vaivaisvarvikko, jonka seassa julman isoa mustikan varpua. Erittäin tympeää maastoa kävellä. Raskasta. Näistä niitä lintuja rymisi ylös. Nykyään harvinaista maastoa.

   

  Rane2

  Olen kaksi kertaa löytänyt jäniksen jolta joku havukka on vienyt pään.Lieneekö tämä kanahaukka?

  oksapuu

  Juu…

  Täällä nurkissa pyörii naakkaparvi mitä kanahaukka käy napsimassa. Usein syö vain pelkät aivot.

  Lenkopetäjä

  Kanahaukka palaa lähes poikkeuksetta saaliinsa luo.alottaa syömisen päästä.monesti syö ihtesä niin täyteen että ei lentoon pääse

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Pari vuotta sitten nuori naaraskanahaukka nappasi tästä ihan talon vierestä poikavariksen ja alkoi syödä sitä siinä. Varisparvi lenteli ympärillä ja metelöi hillittömästi. Lähestyin aterioivaa haukkaa, joka nappasi raadon kynsiinsä ja lensi sen kanssa about 50 metrin päähän talosta puupuskaan ja jatkoi siellä ateriointiaan. Kävin paikalla monena päivänä ja aina haukka lähti raadolta, kunnes siitä oli jäljellä muutama luunpalanen. Hyödyntää tarkkaan saaliinsa.

  Puu Hastelija

  Siinä vaiheessa kun vastaan tulee päätön jänis, niin melkein asettaisin panokset herra bubo bubon suuntaan.

  Juniperus

  Kanahaukka on suurimpia syyllisiä metsäkanalintujen vähentymiseen metsissämme.Muutamina viimevuosina olen seuroillut parin pienehkön teeriparven ruokailuja syksyisin koivikoissa.Molemmissa parvissa teeriluku alkoi  väventyä yhdellä joka päivä.Parvien ruokailupaikat sijaitsivat toisistaan n.10 km etäisyydellä. Kun teeriä sitten tuli ruokailupaikoilleen enään kaksi aamulla, päätin että menen seuraavana aamuna aikaisin kyttäämään että tuleeko ne kaksi teertä vielä sinne. Menin ja odottelin ja odottelin, ei tullut.Kokeneena erämiehenä aloin matkimaan teeren ”suhauttelua” ja muutaman suhauttelun jälkeen läheiseen puuhun lensi kanahaukka.Astelin piilostani ja muutaman askeleen päästä lyösin mättäältä kuolleen lämpimän teeren, jolta oli syöty rintalihat.Toisen teeriparven kanssa tehin samallatavoin , ja kanahaukka tuli läheiseen puuhun, mutta en löytänyt kuollutta enkä elävää teertä.

   

  arto

  Ennen kuin kanukki rauhoitetiin oli monella suolla samettiteeri. Josta pitkät piikit törrötti selästä. Oli isku ja vainaa…Ei haukat häirineet oli lintujakin paljon yli 100kpl parvia, Nykyään hyvä jos talvella näkee yhtä isoa parvea.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 57)