Keskustelut Metsänhoito Kannattaako luonnollinen uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 68)
  • Kannattaako luonnollinen uudistaminen

    Kyse siis ylispuiden poistosta jossa puulaji vaihtuu koivusta kuuseen. Paljonko kuusten (taimien) runkoluvun tulee olla, jotta luonnollinen uudistaminen on kannattavempaa kuin maan muokkaus ja istutus? Usein näkee todella harvaksi jääneitä kuusikoita joista on koivut poistettu, melkeinpä ilmakuvasta pystyy laskemaan runkoluvun, niin paljon tyhjää on. Kannattaako se? Tietysti ovat 10-15 vuotta, 20 vuotta istutustainta edellä ja istutuskustannukset pois.

  • Jätkä

    Oletkohan sinä tyrinyt palstasi kanssa? Taitaa koivikko olla liian taajaa, jos kuusikko ei ole tullut yliteheänä alle. Koivuja saisi olla tuossa tilanteessa 300 – 350 kpl /ha. Kuusia vähintään 5000 kpl.

    Kuusista huomattava määrä vioittuu – hakkasit millä tahansa, ellei helikopteri ole hakkuukoneena.

    wanhajätkä

    Ei se luontainen ota mulla oikeen tulta. Männiköissä karummilla kumpareilla olen sitä kokeillut ja taaskin yritän. Meillähän siihen on otolliset olosuhteet. Taimia ei tarvitse liiemmin varoa. Joka kevät on 70cm-metri kovaa lunta ja kaadettu siemenpuu kelluu hangen varassa. Joku pisin taittuu muttei sen väliä. Kuitenkin siinä ohimet harmaantuu ja varmaan eri geeneillä kaljuuntus päätä raapiessa ennenku saa vakiintuneen tyydyttävän kasvavan taimikon. Istutettun nähden häviää viis-kymmenen vuotta. On se taimen kasvu niin itaraa…o…

    harrastelija harrastelija

    Kauan sitten hakattiin velimiehen kanssa siemenpuita sulan kelin aikana Metsähallituksen savotoilla. Hiekkamaalle oli noussut eripituinen paikoin tiheä mäntytaimikko. Siinä ukkoherran kanssa yhdessä neuvoteltiin hankkeen toteuttamista; ”Kaadetaan siemenpuut tiheimpään taimipuskaan päin, niin ei jää niin paljon raivaustarvetta”!. Oli ohjeena.

    Joillakin sopivilla pohjilla luontainen uudistus onnistuu, ehkä vähän hitaammin kuin istuttamalla. Ainakin aikaisemmin istutustaimet piti olla samalta kasvuvyöhykkeeltä kuin istutusalue. Jos luontaisen uudistamisalueen maan pintaa rikotaan, niin taimetus onnistuu paremmin. Esim. ajokoneen jälkeen tulee kyllä uutta taimistoa. Käytännössä olen joskus ajellut traktorilla kantokoukun kanssa.

    Jean S

    Onko koivua miten paljon ja miten märkä kyseinen kuvio on?

    harrastelija harrastelija

    Yksi kuvio oli kangasta ja eipä juuri koivua ollut männyntaimien joukossa. Toinen kuvio oli ojitettua märempää savipohjaista ja siihen tuli erittäin tiheä kuusi+hieskoivu matto!  Pari vuotta sitten tehtiin taimikon raivaus Kemerakohteena. Nyt siellä kasvaa eritasoinen kuusitaimikko, jossa on joku hieskoivu jätetty aukkoon kasvamaan. Se kuvio on 5-tiehen rajoittuva, joten sitä on helppo seurata vaikka autolenkillä 🙂

    Sitten vähän vanhempi n. 6,4 ha kuviolle jätettiin mäntysiemenpuita aika harvaan. Sekin onnistui uudistumaan, mutta mukana on kuusia ja hieskoivua paikoin eniten. Kuvio on Kemerakohde, mutta osa alueesta meni yleiskaava-alueelle ja omk-tonteiksi. Osa on tarkoitus raivata ensi kesänä Kemerana.

    Yhteistä luonnonmukaisesti kasvavalle on kyllä jälkeen jääminen ainakin alkuvaiheessa istutuskohteelle.

    pihkatappi pihkatappi

    Paljonko on alueen lämpösumma ja mikä on metsätyyppi?

    Oletan että ollaan eteläsuomessa. Itse istuttaisin OMT-pohjan ja MT-pohjalla voisin hieman miettiä luonnotaimien kasvattamista. Jos taimet hieman ryhminä, voi muokkaaja jättää ne kohdat käsittelemättä. Yksittäisiä tai vaikka kolmen taimen ryhmää ei kannata jättää istutettavalle aukolle, mutta esim. aarin alalla vaikka reilu 10 hyvälaatuista tainta, niin tuollaisia jättäisin, tuohan se vaihtelua, hiukan säästöä ja jalostetut taimet ajavat lopulta kiinni. Mahdollinen märkyys aiheuttaa sen, että naverot kannattaa kaivaa ja samalla kaivinkone voi nostella maat mättäille ja itse kun istuttaa, niin kannattaa melkovarmasti taloudellisesti, eli ojia kaipaava MT-pohjakin istuttaen mättäisiin.

    Kannattavuuksissa pitää miettiä oma työpanos, jos on paljon kiireellisiä taimikonhoitoja, ne kannattaa useinmiten tehdä mahdollisimman pitkälti itse ja vähemmän kannattavissa voi sitten joustaa ja odottaa vaikka luontaista uudistumista, vieraalla teetettynä kannattavuus usein laskee. Toisaalta ammattilaisen jälki taimikonhoidossa on lähes aina parempi, kuin isännän tekemä, pelkästään sopivan tiheyden perusteella (tätä ei voi ylikorostaa). Istutuksessa on helpompi onnistua, kun taimet tulevat sopivaan tiheyteen istuttamalla joka mättääseen ja istuttaminen on astetta kevyempää ja mielekkäämpää esim. koko kattilakunnan touhua.

    Gla Gla

    Mottimasalle tiedoksi, että Jätkän kommentit kannattaa lukea suodatettuna. Kaikki ei tiedä, että koivikossa kuusen taimettuminen ei ole ollenkaan varmaa tai pikemminkin varmaa on taimettumisen epätasaisuus. Epäasiallinen käytös on joidenkin tapa reagoida tähän tilanteeseen.

    Kannattavuuteen vaikuttaa olennaisesti laskentakorko ja tietysti kasvupaikka (lämpösumma, rehevyys), joten yleispätevää vastausta ei kuitenkaan voi antaa. Laskelmaa kannattavuudesta en asiasta ole tehnyt, mutta näppituntumana alikasvoksen kasvattaminen on kannattavaa, jos kasvatuskelpoisten kuusten määrä riittää kohtalaiseen päätehakkuuvaiheen runkolukuun.  Harvaa taimivaiheen puustoa ei kannata pelästyä, se on hyvällä kasvupaikalla ja elinvoimaisessa taimikossa ohi menevä ilmiö. Asiaa voi koittaa hahmottaa esim. sillä, että ensiharvennus ei tuo tuloja ja sen jälkeen runkoluku on muutenkin taimivaiheeseen verrattuna alhainen.

    Paljon muuttujia kuitenkin pitää päätöksen teossa ottaa huomioon, esim. ennuste juurikäävän määrästä. Alikasvokseen se tarttuu herkemmin kuin istutettuun taimikkoon, mutta joka tapauksessa juurikäävän määrä kasvaa n. 1,5-kertaiseksi sukupolvesta toiseen, ellei kierrettä katkaista puulajin vaihdolla. Koivikossa tilanne on periaatteessa hyvä, mutta kun päätehakkuun jälkeen se säilyy 30-40 vuotta kuusten kannoissa/juurissa, koivikossakin on riski sen siirtymisestä alikasvoskuusiin.

    Tässä tapauksessa vaihtoehtona luontaisen kuusikon kasvattamiselle tai raivaukselle ja avohakkuualan uudistamiselle kuitenkin on myös täydennysistutus. Oman kokemukseni mukaan kuusi lähtee hyvin kasvuun rehevällä maalla väljässä koivikossa. Siitäkään en kannattavuuslaskentaa ole tehnyt, mutta eipä taida olla luotettavia lähtöarvojakaan käytettävissä. Itse olen näin toiminut kahdesta syystä: Kokeilu ja halu saada koivikon jälkeisestä kuusikosta ehjä, ostajia kiinnostava leimikko, jonka uudistamista ei tulevaisuudessa vaikeuta heinittyminen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ketjun kirjoittajille kiitos; vertaistukea parhaimmillaan!

    Puuki

    Riippuu mistä roikkuu eli kannattavuus on monesta eri tekijästä riippuvainen.

    Edellä onkin lueteltu ne tärkeimmät (kasvupaikka, lämpösumma-alue , muut tarpeet, jne.).

    Voisi lisätä alikasvoksen laadun . Jos taimien vuosikasvut on yli 10 cm, on tilanne yl.hyvä jatkokehitystä ajatellen.   Jos taimikon tiheys ja tilajärjestys ei ole kunnossa, niin voi sinne niitä istutustaimia aukkopaikkoihin lisätä ja samalla katsoa minne ylispuut , jos niitä on vielä pystyssä ( ja niille on tarvetta ),voi aikoinaan sitten kaataa mahdollisimman vähillä taimivaurioilla.

    Jos päätyy uudistamaan kokonaan alusta, voi laskea kuinka paljon kalliimmaksi se tulee , ja kuinka paljon ensimmäinen kasvatushakkuu mahdollisesti viivästyy verrattuna harvahkon luonnonkuusikon hakkuuseen, ja mikä on tod. näköisesti poistumien arvojen erotus (ja jäävien puustojen arvot).  Jos nykyiset puun hinnat säilyy , niin yl. vasta 2. harvennuksesta saa tuloja enemmän kuin menoja on ollut , riippuu kasvupaikasta. Hyvällä kasvupaikalla ei päde samat säännöt kuin huonommalla.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Menee vähän ohi aloituksesta, mutta ei ketjun otsikosta.

    Männyllä olen jo ajat sitten todennut että teen uudistamisen aina viljellen. Siis nykyisin olen istuttanut, mutta kylvokin karummilla mailla on mielestäni ihan kelvollinen keino. Ne karummat paikat metsässäni ovat vain sen ikäistä puustoa, että niiden uudistaminen ei ole enää minun päänsärkyni.

    Senverran on tuuli siemenpuita kaadellut ja uudistuminen muutenkin venynyt, että Kiitos mulle riitti, tuo homma.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 68)