Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 71)
 • Kannattaako tukit sahauttaa?

  Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

  Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

 • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Mitähän oman alueesi rakennusvalvonta on mieltä oman lujuusluokittelemattoman puutavaran käytöstä?

  32×100 peltikaton alla voi olla melkein minkälaista tahansa ja sitä menee mukavasti.

  En kyl sahais jos ei isoa määrää ole tyvilahoja, joilla on energiapuun arvo mutta niistä saa vielä lautaa. Lujuuslajitellun tavaran ostaisin kaupasta.

  MaalaisSeppo

  Eipä rakennusvalvonta juuri työmailla käy. Rakennuksella valvojaksi tulee pestata ko hommaan pätevä henkilö. Pätevä ei tietenkään hyväksy luokittelemattoman puutavaran käyttöä kantaviin rakenteisiin. Eiköhän mm kattotuolit ole syytä tehdä lujuusluokitellusta tavarasta.

  Ola_Pallonivel

  Liimapuutahan nuo fiksuimmat käyttää nykyään kantaviin rakenteisiin. On suoraa, kestävää ja leimat kyljessä.

  Menninkäinen

  Meillä menee kenttäsahurille satunnaisesti tavaraa joka ei täytä tukin laatua. On se vika sitten pituus, paksuus, koro tai väri. Kylältä löytyy myös höylä. Samalla tukee lähialueen yrittäjyyttä.

  jees h-valta

  Metsäkupsa ja AmmattiRaivooja asian jujun ymmärtäneet. Kyllä juuri tuo on tärkeä kysymys onko tukkitavara sellaisenaan ulosmyyntikelpoista vaikka pystykauppana. Aika harvoin silloin kannattaa. Mutta kuten juuri teimme pihatontille harvoin saa järkevää pystykauppaa ja puutavara normaalia oksaisempaa ja pientä mutkataipumustakin oli. Se mikä yllätti oli ettei joutunut yhtään turhaa kaatoa tekemään. Lahoa tai muutenkaan NIIN huonoa ei kertakaikkiaan ollut etteikö niistä yhdestä kolmeen tukkia tullut. Pieni lahovikakaan ei olisi haitannut laudan ajossa mutta sitä pelkästään nyt suorastaan pyrimme välttämään. Kun tarve on lähinnä kakkosnelosta ja kakkosvitosta niin ei lautaa muuta kuin mitä sivuista tulee. Tämähän oli juuri sitä mitä jätkä täällä aiemmin kritisoi. Laatu ei ollut hyvää tukkilaatua mutta eipä sitä ole mitään mieltä sahuuttaakkaan kotitarpeiksi.

  Metsuri motokuski

  Tietääkseni omien rakennuksien tukirakenteisiin saa edelleen käyttää luokittelematonta puutavaraa. Samoin kattotuoleihin näin voi tehdä kunhan pystyy osoittamaan laskelmilla että kattotuolirakenteet ovat riittävän kestävät. Sen vuoksi kannattaa käyttää valmiita kattotuoleja kun lujuuslaskelmat ovat mukana.

  Tuohon omien puiden sahaukseen voi kyllä todeta että edullista puuta ei kyllä sitä kautta saa. Kun siihen laskee kaadot, siirrot, sahaukset ja muut työt niin hintaa vain tuppaa tulemaan. Tein pojalle 100 neliön autotalli / varaston omista  puista. Vaikka motolla ne kaadoin ”ilmaiseksi” omista puista ja maksoin siirrot, höyläykset ja sahaukset niin aika hinnakkaaksi puutavara tuli siitä huolimatta.

  Toinen mikä tuli huomattua että väärää ja moniväärää puutavaraa ei kannata sahata. Kyllä ne tahtoo ”vedellä” vielä taapelissakin ja aika surkeaa niistä on mitään rakentaa.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Viime kesänä autotallin/ sahojen säilytystilan ym 100 m 2 pytinkin pystytin.  Kattotuolit ovat niin edullisia, ettei kyllä omasta tavarasta kannata väsätä. Nosturiautolla toivat ja nostivat nipun rungonpäälle, josta sitten alettiin asentaa ja tukea. 300kg/ neliö lujuus, vaikka silmällä ovat suhteelisen kevytrakenteisia, joten puutavaraa niihen menee suhteessa vähän.

  Miikkam

  Itselle ei kannata sahata kuin parhaita puita, ellei sitten käyttötarkoitus ole johonkin ladon kunnostukseen.  Jos käyttötarkoitus on valmiiksi tiedossa niin kannattaahan se, tosin työtä on paljon. Kylillä kun ajelee niin turhan usein näkee pihalla happanevia taapeleita. Muutama vuosi sitten tuli ulkorakennus tarpeet sahattua. Muistelen, että n. 30m3 oli sahattavaa. Kuluja tuli n. 2000€ puiden arvo n. 1500€ kaupasta olisi maksanut valmis tavara n. 6000€. Lisäksi tuli melkoinen määrä ylimääräistä lankkua, lautaa ja rimaa joille ei oltu hintaa laskettu, mutta kaikki ne vaan rakennusaikana tuli tarpeeseen.

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  ”Tietääkseni omien rakennuksien tukirakenteisiin saa edelleen käyttää luokittelematonta puutavaraa”

  Eli voin mistä tahansa lahopuusta rakentaa talon ilman, että sillä puutavaralla on mitään luokitusta?

  Mä oon aina ajatellu, että taloa ei voi rakentaa ilman, että jokaisella puulla joka kantavaksi rakenteeksi lyödään on määritetty lujuusluokka.

  Jätkä

  JOS jotain aikoo omasta puusta rakentaa, niin piirustusten mukaan kannattaa laskea, paljonko -ja mitä tarvitaan. Eli laatia sahatavaraluettelo. Vanha konsti on värkkäillä, minkä paksuisesta tukista tulee esim 2×6 tuumaista jne. Aina olisi lähdettävä siitä, että joka pölkystä tulee parillinen määrä. Ja pölkyn latvapäähän numero : Esim. 1 = 2×6 , 2 = 2×4, 3 = 32×100 4 = 23×125  jne. Lista sahurille, niin turhaan ei sahata. Jos kuka ei vielä tiedä, mikä pitää harjakaton kuosissaan, niin paljastan sen tässä: – Se on alapaarre, joka sitoo kolmion ja myös sitä kantavat seinät yhteen.

  Sellaisten ylipitkien soirojen hankkiminen muualta voi tulla kalliiksi, mutta piensahalla sellaisten sahaaminen on helppo nakki.

  Omaan käyttöön ei kannattaisi ottaa lainkaan ”Kyllä se välttää” – laatua, vaan siihen tarkoitukseen parhaiten sopivat puut ja pölkyt.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 71)