Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

 • Kannattaako tukit sahauttaa?

  Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

  Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

 • Jätkä

  Timppa:”Kyllä siinä sahauttamisessa puuhaa on. Metsuri kaatamaan, ajokone hakemaan metsästä ja vielä rekka ajamaan pihaan. Sitten sahuri ja höylääjä. Taapelointikin on oma hommansa.”

  Kaiken voi laskea vaikeimman jökeen, mutta kannattaako se?

  Ensin katsellaan mahdollisimman vaikea ja kaukainen paikka, mistä puut kaadetaan.

  Sitten hankitaan sitä viiden motin nyssäkkää hakemaan metsätraktori, joka kyörää puut kolmen kilometrin matkan ja suotaipaleen takaa.

  Sitten tukkirekalla ajetaan kaksisataa kilometriä sahauspaikalle, johon sahuri tulee 60 kilometrin päästä! Sahaa puoli mottia tunnissa ja viilaa terää välillä.

  Kun se on noin, niin otetaan vaihtoehtona K-raudasta lautakasa, tuodaan se kuormurilla tontille ja naulataan seinään.

  Toki omatoimisuus noin tehden tulee kalliimmaksi. Mutta jos metsä tosiaan on kaukana, niin voihan ne puut ostaa naapurilta – ja tehdä vaikka itse, Naapuri ajaa ne sahalle, matkaa kolmesataa metriä.

  Sahuri sahaa kaksi kiintoa tunnissa. Samalla paikalla on kymmenen muutakin asiakasta, joten perusmaksu jakaantuu kaikkien kesken.

  Nauloja ei ole muissa kuin pihapuissa.