Keskustelut Metsänhoito Kärkkäisen kolumnit

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 89)
  • Kärkkäisen kolumnit

    Lehdessä 10/2020 oli juttua aiheesta, jossa osaaminen saattaa nousta arvoonsa eli pienten alojen metsittämisestä vaikeissa olosuhteissa. Jutussa kyllä mainittiin hienovaraisesti toteutumaton toive pienaukon luontaisesta taimettumisesta, muttei ehkä riittävän järeästä rautalangasta vääntäen kerrottu sen olevan jatkuvaan kasvatukseen liittyvien pienaukkojen yleinen ongelma.

    Matti esitti kuitukankaalla istutusrivien heinikon tappamista ja sen jälkeen kuusen istutusta.

    Varmasti toimiva tapa etenkin selkeissä kohteissa (pelto tms. tasainen ja muusta puustosta tyhjä paikka), mutta mielestäni kovin tehoton ja monimuotoisemmassa maastossa todennäköisesti ongelmallinen. Pitäisi vetää suoria kaistoja, mutta jos alue on osittain taimettunut ja ne haluaa säästää, ei kaistasysteemi käytännössä toimi.

    Suunnitelmallisuudella säästää työtä, kun näiden kohteiden metsitys ei ole vuodesta kiinni. Mielestäni parempi menetelmä onkin aloittaa homma istutusta edeltävänä vuotena ruiskuttamalla istutuslaikkujen kohdat glyfosaatilla. Seuraavana vuonna paikat näkyy varsinkin alkukesällä hyvin. Tiheässä heinikossa maan pintakin saattaa olla pehmeämpää, kun kasvuston on kuollut ja juurimatto alkanut pehmentyä. Sama ajatus siis kuin kuitukankaalla. Erona on se, että laikut saa sijoitettua joustavasti sinne, mihin haluaa ja alueen voi kävellä läpi eli homma on paljon nopeampaa kuin kuitukankaan levittäminen ja kiinnittäminen maahan. Heinäämistä ala toki parin vuoden ajan vaatii, mutta tällä tavoin työ on paljon helpompaa kuin normaali heinääminen. Eikä tarvitse kangasta vuoden kuluttua alkaa maasta ja siirrellä.

    Voi tietysti olla parempi pitää glyfosaatin käyttö poissa julkisuudesta, koska menetelmän negatiivinen julkisuusarvo osataan käyttää hyödyksi. Se, että metsitettävällä pellolla on glyfosaattia käytetty ties miten pitkään ja paljon, ei enää ole kiinnostavaa. Ei kai suomalaiseen metsätalouteen myrkyt 2000-luvulla kuulu, hyvänen aika sentään. Toisaalta kun metsäalan ammattilaisia on moitittu siitä, ettei jk:ta tarjota riittävän aktiivisesti vaihtoehtona neuvonnassa, pitää myös tällainen piirre tuoda esiin. Epäonnistumisen riski on suuri ja sen korjaaminen erittäin työlästä. Silloin glyfosaatti nousee ihan varteenotettavaksi asiaksi ja pienaukkohakkuita tekevä riskin ottaa, jos näin haluaa.

    Jutussa puhuttiin myös taimien kasvatuksesta tavallista suuremmaksi. Sekin kuulostaa työläältä, koska ainakin Taimi-Tapion valikoimissa on 2 v kuusen iso- ja jättipaakkua. Itseäni myös arveluttaa ajatus siirtoistutuksesta, jossa lahoherkän kuusen juuristoa väkisinkin vahingoittuu. Lisäksi kun ollaan pellonmetsityskohteessa, jossa maaperän sieni- ja mikrobilajiston monimuotoisuus on surkealla tasolla, lahoriskin on normaaliakin suurempi.

  • Gla Gla

    Ensimmäinen yritys päättyi bittitaivaaseen, mutta onneksi peruutusnapilla pääsi tuohon ja sain kopioitua tekstin.
    Laitan linkit seuraavaan vastaukseen, kun niiden kanssa tuntuu vaikeuksia olevan.

    Taimi-Tapion kuusen taimet ja keskustelu muokkaustarpeesta ja sen vaihtoehdoista.

     

    Gla Gla

    Metsälehden muokkaamattomaan maahan istutusviestiketjulinkki ei nyt onnistu, mutta sen jokainen löytää muutenkin.

    taimitapio.fi/tuotevalikoima/kuusen-taimet

    Puuki

    Semmonen käsitys on itsellä että pienten taimien ohutjuurien katkeilu ei lisää juurikääpätartunnan riskiä.  Ennen iskettiin ainakin mä-avojuuritaimista ylipitkät juuret kirveellä poikki ennen istutusta. Kyse oli tosin männyistä mutta kuusen pottitaimillakin on usein ohutjuuria jotka katkeaa  ennen istutusta. Ei niihin taimiin ole tullut juurikääpätartuntoja.

    Heinikkoon ilman maanmuokkausta olen istuttanut lehtikuusia suojaamalla kasvuun lähtöä sanomalehdillä.   Riittävästi maastullia ja ennen ainakin kävi hesarikin siihen ympärille (nyt voi olla että taimet jo  karsastaa sitä ) ja taimet sai puhtaan pöydän alun muutamaksi vuodeksi.

    Jätkä

    Glyfosaatin käyttöön on useitakin eri taktiikoita. On oikein heinittyvissä kohteissa suosittua traktoriruiskulla suhauttaa koko alue ennen mahdollista muokkausta ja kylvöä / istutusta. On myös käytetty ns kaistalekäsittelyä, jossa esim metrin levyinen kaistale sumutetaan  ennen viljelyä. Laikkukäsittelyä on käytetty, jolloin levitettävä torjunta-ainemäärä on sangen pieni ja istutus tai kylväminen laikkuihin myöhemmin. Myös jo istutettua aluetta voidaan sumuttaa joko utu-ruiskulla, taikka reppuruiskulla ( edellyttää suojasuppiloa) oikeaan aikaan .

    Kemiallinen heinäntorjunta on melko siisti homma – onpa joskus käytetty jopa sirotteita taimien ympärillä.

    mehtäukko

    Joo, kyllä kai lakanoiden kanssa vehtaaminen on enempi puutarhapuolen hommia. Metsissä tehokeinot isommissa mittakaavoissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pienessä uudistamiskohteessa, jos ei voi muokata, lienee glyfosaatin käyttö kerran kiertoajassa anteeksi annettava rike, ellei mennä rantavyöhykkeelle ja jos ainetta vielä on käytettävissä. Nyt mainostetaan pihoihin glyfosaatitonta rikkaruohomyrkkyä, jonka tehoaine on pelargonihappo. Ehkä tuosta tulee aikanaan metsäkäyttöönkin sopiva tuote.

    jees h-valta

    Mehtäukon linjoilla olen. Eihän tuollainen pelleily metsätalouteen kuulu lainkaan. Täällä pidettiin hirveä ällämölö minun aitaamisen työläydestä, nytkö oltaisiin jo koko uudisalat matottamassa? Myrkyn kylvö, aivan oikein Gla, se ei kuulu nykytiedostolliseen metsätalouteen eikä mielellään mihinkään muuallekkaan. Kyllä ihmettelen tuon Kärkkäisen Matinkin pelinpitoa. Aika monella tapaa outoja juttuja. Ehkä on liian viisas  tele vako?

    Gla Gla

    Mitä ehdotat menetelmäksi näissä kohteissa ja onko metsänomistajilla laajemmassa mittakaavassa edellytykset sillä menetelmällä saada heinittyneet alat metsitettyä?

     

    Kurki

    Ruiskutin glyfosaatilla penkkatieltä vesakkoa. Pakko, ei sitä jaksa pitää puhtaana sahailemalla. Vesakko ja heinä lähti, mutta sieniä nousi kuin sateella. Glyfosaatti ei näytä olevan ainakaan sienijuurille haitallista.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Hiki tuli jo ku luki tuon. Ei se glyfosaattikaan kivalta kuulosta. Parempi antaa tulla lajitelma pajuja ja muuta rikastuttavaa lehtipuuta. Kyllä eläimille ja hyönteisillekin tulee olla oikeita elinympäristöjä eikä vaan 2 haapaa kuusentaimikossa. JK:han ei  tavoittele parasta tulosta vaan halua on metsän monimuotoisuuteen ja työn välttelyyn ja sit tulee mitä tulee.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 89)