Keskustelut Metsänhoito Kärkkäisen kolumnit

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 89)
  • Kärkkäisen kolumnit

    Lehdessä 10/2020 oli juttua aiheesta, jossa osaaminen saattaa nousta arvoonsa eli pienten alojen metsittämisestä vaikeissa olosuhteissa. Jutussa kyllä mainittiin hienovaraisesti toteutumaton toive pienaukon luontaisesta taimettumisesta, muttei ehkä riittävän järeästä rautalangasta vääntäen kerrottu sen olevan jatkuvaan kasvatukseen liittyvien pienaukkojen yleinen ongelma.

    Matti esitti kuitukankaalla istutusrivien heinikon tappamista ja sen jälkeen kuusen istutusta.

    Varmasti toimiva tapa etenkin selkeissä kohteissa (pelto tms. tasainen ja muusta puustosta tyhjä paikka), mutta mielestäni kovin tehoton ja monimuotoisemmassa maastossa todennäköisesti ongelmallinen. Pitäisi vetää suoria kaistoja, mutta jos alue on osittain taimettunut ja ne haluaa säästää, ei kaistasysteemi käytännössä toimi.

    Suunnitelmallisuudella säästää työtä, kun näiden kohteiden metsitys ei ole vuodesta kiinni. Mielestäni parempi menetelmä onkin aloittaa homma istutusta edeltävänä vuotena ruiskuttamalla istutuslaikkujen kohdat glyfosaatilla. Seuraavana vuonna paikat näkyy varsinkin alkukesällä hyvin. Tiheässä heinikossa maan pintakin saattaa olla pehmeämpää, kun kasvuston on kuollut ja juurimatto alkanut pehmentyä. Sama ajatus siis kuin kuitukankaalla. Erona on se, että laikut saa sijoitettua joustavasti sinne, mihin haluaa ja alueen voi kävellä läpi eli homma on paljon nopeampaa kuin kuitukankaan levittäminen ja kiinnittäminen maahan. Heinäämistä ala toki parin vuoden ajan vaatii, mutta tällä tavoin työ on paljon helpompaa kuin normaali heinääminen. Eikä tarvitse kangasta vuoden kuluttua alkaa maasta ja siirrellä.

    Voi tietysti olla parempi pitää glyfosaatin käyttö poissa julkisuudesta, koska menetelmän negatiivinen julkisuusarvo osataan käyttää hyödyksi. Se, että metsitettävällä pellolla on glyfosaattia käytetty ties miten pitkään ja paljon, ei enää ole kiinnostavaa. Ei kai suomalaiseen metsätalouteen myrkyt 2000-luvulla kuulu, hyvänen aika sentään. Toisaalta kun metsäalan ammattilaisia on moitittu siitä, ettei jk:ta tarjota riittävän aktiivisesti vaihtoehtona neuvonnassa, pitää myös tällainen piirre tuoda esiin. Epäonnistumisen riski on suuri ja sen korjaaminen erittäin työlästä. Silloin glyfosaatti nousee ihan varteenotettavaksi asiaksi ja pienaukkohakkuita tekevä riskin ottaa, jos näin haluaa.

    Jutussa puhuttiin myös taimien kasvatuksesta tavallista suuremmaksi. Sekin kuulostaa työläältä, koska ainakin Taimi-Tapion valikoimissa on 2 v kuusen iso- ja jättipaakkua. Itseäni myös arveluttaa ajatus siirtoistutuksesta, jossa lahoherkän kuusen juuristoa väkisinkin vahingoittuu. Lisäksi kun ollaan pellonmetsityskohteessa, jossa maaperän sieni- ja mikrobilajiston monimuotoisuus on surkealla tasolla, lahoriskin on normaaliakin suurempi.

  • jees h-valta

    On metsänomistajia joille kaikki pitää pudota kuin se kuuluisa manulle illallinen. Toki hirvieläinongelma on Satakunnassa vaikea mutta sen vuoksi en ole muuttanut yhtään toiminta-ajatustani vaan laitan juuri sitä mitä kasvupaikka ja juurikääpä vaatii. Tuskin minun muutama tuhat kuutiota kuusta pois Satakunnan puuhuollosta aiheuttaa sille katastrofia ja oikeastaan lehtipuun esim. koivun halveksunta on vihdoin saatava unohtumaan. Koska se kuitenkin on kaupallinen puulaji ja saatavuus turvaa että sitä jatkossakin jalostetaan. Varsinkin ensiharvennusten tärkeä määrälaji jolla saadaan paljon tavaraa tien varteen ja yleensä jollekkin halut ostaa leimikko. Aina haluttua kauppatavaraa joka saattaa kyllä kaupan teon jälkeen vaihtaa vielä omistajaa mutta aina löytää jalostajansa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuolla mulla on yks kuvakin missä on miehenmittasta rehevää heinää istutettu vuosituhannen vaihteessa sormenpituisilla kesäkoivuilla ja oon varmaan 5-6 vuotta selittäny mitä pitää tehdä.

    Gla Gla

    Nyt en Jees kerta kaikkiaan ymmärrä mistä puhut. Sinä määrittelit kuusen istuttamisen alistumiseksi eli mihin siinä alistutaan? Se, että satakuntalainen puuhuolto saa tulevaisuudessa pienaukollisen tai vaikka 3 ha peltokuvion verran kuusen sijaan jotain muuta puulajia, ei ole itseisarvoinen tavoite, josta poikkeaminen olisi alistumista.

    Lisäksi kun taas puhut manun illallisesta, mutta kritisoit Kärkkäisen menetelmän työmäärää heinikon torjunnassa, ei homma nyt vaan osu putkeen. Eikö ole samantekevää käydä iltaisin korjaamassa aitoja samalla kun ulkoilee tai sitten vedellä lakanoita suoraksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    AR. Hirvielläimet tulloo ja syöp koevut. Mitä tiet sitte?

    Jees. Käy lukemassa uudelleen korjattu viestini 26.5.2020, 13:33 ja pelailemassa linkin korkolaskurilla. Uskotko jo että tukkipuun kasvatus on kannattavampaa kuin kuitupuun kasvatus?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Öö, nauran ku ne luultavasti oli GLA:n koivut?

    Yksi olennaisista asioista on järjestää vaihtoehtosyötävää 1-2metrin korkeuteen, jos ei onnistu kuviokohtaisesti niin asiaa pitää miettiä etukäteen tilakohtaisesti.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuli tuosta pihkatapin metodista mieleen et yks naapuri koivutti pientä viljelämätöntä peltoa ottamalla n. Metrisiä koivuja ojanlaidasta. Kyllä ne lähti hyvin kasvamaan. Ilman myrkkyä tai peittoja.

    jees h-valta

    A.Jalkanen, tämä metsän kasvatus ei ole pelkästään kuusiuskontoa eikä korkolaskentoa. Tässä vain on tietytyyppisiä lainalaisuuksia jotka kulkevat käsi kädessä meitin metsätuhraamisemme kanssa. Ja yksi on että puun arvoa selvästi arvotetaan sen kasvatusajan perustein. Yksi euro/yksi vuosi-periaate elää vahvasti ja se mikä kannattaa on niin kovasti monesta asiasta riippuvaa ettei se ole kuitu/tukkiasia ollenkaan suoraan. Olemme aika uskovaa kansaa kun istutamme kuusta joka lankeaa joidenkin tulevien sukupolvien hyväksi. Moniko ostaa auton joka on vasta seuraavan sukupolven auto eli ei toimi vielä? Sijoituksena saattaisi silti olla hyvinkin kovaa valuuttaa nyt. Kuidun kasvatus on kannattavaa aina ja sitähän tehdään jokatapauksessa. Aivan sama vaikka vetäisisimme eläkepäivien alkamisen juhlistamiseksi keskenkasvuisen kuusimetsän nurin ja ottaisimme rahat pois ja rellestäisimme ne omaksi hyödyksi omiin tarpeisiin. Kun meillä kuitenkin on uudistusvelvollisuus joten seuraavalle polvelle jää taimikkometsä. Aika pitkälti olen nytkin pääteikäiset tasinut varsin nopeaan omiin sijoituksiini. Kuka (onko se A.J.) takaa että meillä on nyt omaperusteisista kuusikoista yksikään hengissä tai jalostusarvoinen kun seuraava polvi alkaa sitä metsäomaisuuttaan sillä silmällä katsella. Nopeat kiertoajat ovat varmempia ja olenkin puhunut varmasti paljonkin niistä. Olen aika paljon tuota korkolaskentaa pitänyt hömppänä koska sillä ei ole metsän kannattavuuden kanssa muuta kuin se tieteisarvo että sitä voidaan niinkin laskea. Todellisen metsäelämän kanssa sillä on kovin vähän virkaa.

    jees h-valta

    Lisähuomautan vielä tuosta korkolaskun autuudesta senverran että olen joutunut eläessäni kaikki investoinnit tekemään lainarahalla koska en ole mitään olennaista perinyt enkä ole syntynyt kultalusikka suussa nk. Jos sitä korkorahamäärää alettaisiin laskea ei minun pitäisi olla millään edes mahdollista sellaisia määriä rahaa olleen saaduksi ja metsän kanssa tuhraamisen nyt voi silloin sanoa ettei kalliimpaa harrastusta ole ollutkaan! Siitä huolimatta: samalla on ostettu talo, kolme vapaa-ajan asuntoa, (yksi myyty) traktoreita 3kpl, (yksi myyty) autoja monia, lähes kaikki aina pankkivelalla, (nytkin 3kpl kaikki velattomia) ja tosiaan se metsä lähes sata. (yhtään ei ole myyty pohjineen) . Velkoja kymmenittäin pyörinyt, nyt taitaa joku neljä kpl olla menossa. Lisää ollaan tekemässä ja liikettä aletaan väsätä heti kun aika sen on. Siinä mallia, älkää laskeko korkoja vaan eläkää, kun sitä korollista rahaa vielä saa!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jee, tuosta ainakin olemme samaa mieltä, että kannattaa elää nyt kun ei käärinliinoissa ole taskuja! Tarkoitus ei ole ihannoida kuusen kasvatusta vaan havainnollistaa miten vaihtoehtoja voi verrata. Kuusi on vain esimerkki. Havainnollistaa myös sen, että viljelymetsäkin on kannattavaa bisnestä eikä vain jatkuva kasvatus.

    Tuosta yksinkertaistetusta laskelmasta puuttuvat vielä inflaatio, puun hinnan kehitys, tuhoriskit, kiinteät kulut ja verotus, mutta niiden vaikutus on osaksi henkilökohtainen ja tapausriippuvainen.

    jees h-valta

    Noissa tulevaisuuslaskennoissa on se valuvika ettei mikään pidä todellisessa elämässä paikkansa! Kyllä minäkin olen ikäni laskenut mutta ei se ainakaan ole minun elämiseeni vaikuttanut. Paitsi että joku joskus harmistuu kun tapanani on laskeskella yöllä kun pitäs nukkua. Mutta se vain on sitä parasta keskittymisaikaa ja pystyn kyllä petissä päässälaskuun aivan riittämiin. En häirii.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 89)