Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Viewing 10 replies - 221 through 230 (of 544 total)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • A.Jalkanen

    Otan vähän takaisin edellistä koron käyttöä vieroksuvaa lausuntoani. Tuolla kuvaosiossa (Mäntyä laitettiin … koivikko tuli) Puuki osoitti, että korkolasku auttaa hahmottamaan eri uudistamisvaihtoehtojen eroja – se ikään kuin muuntaa ajan euroiksi. Koivukierto on hyvin hoidettuna kilpailukykyinen kuusikierron kanssa, koska koivu valmistuu hakattavaksi aikaisemmin – erityisesti korkealla korkovaatimuksella.

    Haba

    Totuus on puiseva, ei yritäkään miellyttää.

    Visakallo

    Haba: ”Totuus on puiseva, ei yritäkään miellyttää.”

    Näinhän se on Haba, mutta Kerttu on se, joka tekee sen teistä hauskemmin!

    Näätä

    Neuvostoliitossa elettiin suunnitelmataloudessa, missä tuotantoa ohjattiin keskitetysti valtion toimesta. Tällä palstalla enemmistö tuntuu toivovan valtion roolin korostamista metsänhoidossa ja ”kestävässä metsätaloudessa”. Näin kallellaan vasemmalle en ole havainnut omistajien olevan minkään sijoitusinstrumenttien osalta. Pörssiyhtiöiden osakkeen omistajat, sijoitusasuntojen omistajat toivovat mahdollisimman vähän valtion roolia toimintaansa.

    Ne toimialat tai jopa valtiotkin, joissa markkinatalouden annetaan toimia, ovat osoittautuneet tehokkaimmaksi, tälle lienee jokin syy?

    Miten tämä kaikki liittyy ketjun aiheeseen? Olen erittäin iloinen, että metsämarkkinoilta löytyy rahastoja, jotka rohkenevat kokeilla jotain uutta. Nämä ”kasvottomat omistajat” toimivat paljon vastuullisemmin kansantalouden kannalta kuin ne perinteisen metsänhoitosuosituksen perään huutavat. Lisäksi pelätään metsäomaisuuden valuvan ulkomaille, mutta unohdetaan, että ne saadut rahat voidaan investoida johonkin muuhun.

    A.Jalkanen

    ”kasvottomat omistajat” toimivat paljon vastuullisemmin kansantalouden kannalta kuin ne perinteisen metsänhoitosuosituksen perään huutavat

    ???

    Jätkä

    Metsä on ollut ratkaisevassa roolissa, kun Suomen kansantaloutta on kehitetty lähinnä vientiin keskitetyllä puunjalostuksella. Valtiovalta on tajunnut jo sata vuotta sitten, että silloinen puupääoma ei riitä alkuunkaan, ellei puun tuottamista -metsien kehittämistä ja puiden alkuperän jalostamista aleta jopa lakien ja asetusten voimalla kehittämään. Metsäkouluja rustattiin otollisiin paikkoihin koko valtakunnan kattavan koulutusverkoston perustamiseksi.

    Näillä toimenpiteillä puuntuotantoa on saatu jopa moninkertaistumaan siitä, mitä se oli silloin, kun kaikenmaailman kasvolliset Jees- ja Joo-miehet (tänään henkilöt) hakkasivat mitä irti saivat.

    Oikealla tavalla tehty hakkuu tuottaa enemmän ja mahdollisesti ainakin järeämpää puuta kuin keskenkasvuisien metsien parturoinnista on mahdollista saada.

    Toki on myönnettävä, että kuiduttava teollisuus tekee hyvinä aikoina rajusti tiliä – ja huonoinakin aikoina pirusti vientituloja. Sellutehtaalla ei pöllin paksuudella ole niin väliä, mutta puuntuottajan pitäisi saada kantohintaa reilusti enemmän. Ensiharvennuspuun hinta on niin huono, että kunnolla uudistettu metsä kaikkine hoitokustannuksineen maksaa enemmän kuin puusta saatava hinta on.

    Tolopainen

    Hiukan ihmetyttää, jos metsärahastot kykenee ostometsillään tekemään kilpailukykyistä sijoitusrahasto toimintaa. Ei ole mahdollista rehellisellä pelillä. Pääomille ei saa riittävää tuottoa. Ilmeisesti liittyy rahanpesua ja muuta byramidihuijausta. Kun mummot ovat hurahtaneet sijoittamiseen, uudet sijoittajat maksavat vanhoille omistajille. Jos toiminnan tulos on parin prosentin tuotto, miten siitä maksetaan osinkoa ja ostetaan uusia metsiä, ei mitenkään. Mutta kun rahaa tulvii sisään, toiminta on helppo laajentaa, rahastot saavat ilmaista pääomaa ja voivat jopa laskuttaa sen käytöstä. Smörvegar, tils tider har vi levat. Meillä ei ole koskaan ollut niin mieletöntä rahapolitiikkaa kuin nykyään. Valuutat saattavat olla jo arvottomia, me emme sitä tiedä, ennen kuin eräänä päivän heräämme ja huomaamme euromme muuttuneen paperisilpuksi ja se päivä lähenee.

    Sehän on pelkkä ilmoitusasia, Saksa vetäytyy eurosta ja siirtyy takaisin d-markkaan. Suomalaisten on turha pelätä euroissa velkaantumista, kyse on pelkästä paperista. Missä ne 90-luvun Suomen markka velat nyt ovatkaan, onko joku joutunut niitä maksamaan, ei ole laskua näkynyt.

     

    Visakallo

    ”Missä ne 90-luvun Suomen markka velat nyt ovatkaan, onko joku joutunut niitä maksamaan, ei ole laskua näkynyt.”

    Ne velat ovat näkyneet mm. eläkeläisten raippaveroina, kurjistuvina terveyspalveluina, kuoppaisina teinä, painorajoitettuina siltoina, autioituvana Suomena. Listaa voi kukin jatkaa jos haluaa.

    Tolopainen

    Niin se paljon puhuttu valtion velka 90-luvulla oli alle 10mrd€, valtion budejit ovat tuplaantuneet noista ajoista. Tänä vuonna valtio velkaantuu lisää 20mrd€.Mikään hallitus ei ole koskaan tehnyt pienempää budjettia kuin edellisenä vuotena oli. Julkisten menojen kasvulla ei ole mitään rajaa.

    Visakallo

    Suuri valtion velka ei ole päälle kaatuva ongelma niin kauan kuin uutta velkaa kohtuullisilla ehdoilla vielä saa. Ongelmat alkavat silloin, kun velkahanat menevät kiinni. Sen ovat kokeneet EU-maista Kreikka ja Portugali ja osittain myös Espanja ja Italia. Jäki on silloin aika karua etenkin eläkeläisille.

Viewing 10 replies - 221 through 230 (of 544 total)