Keskustelut Metsänhoito Kasvu hehtaarille ?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 98)
  • Kasvu hehtaarille ?

    Hei,

    Paljonko on mielestänne vielä järkevä kasvu jo ikääntyneessä tukki valtaisessa leimikossa per hehtaari ? Tuossa selasin kuvio tietoja joista annettiin kuusikolle jolla ikää on 86v kasvua vielä 5 m3 per hehtaari. Milloin on kasvun näkökohdasta järkevää pistää pakettiin ?
    Tuollaista kuusikkoa on n. 7 hehtaaria joten 5*54e= 270e per vuosi.
    Aattelin vaan kun nuin hienot laskelmat sai tuolta metsään.fi palvelusta. Suosittelen käymään palvelussa.

  • Tomperi

    Timppa, mitenkähän käy Pyhä Häkin kansallispuiston? Valokuvien perusteella mitä olen nähnyt Keski Euroopan metsätuhoista, metsät ovat toisen maailman sodan jälkeen perustettuja ja jos sillä on merkitystä niin suomessa metsiä kohtaa katastrofi 2030 luvulla.

    Timppa

    Pyhähäkki taitaa olla männikköä, joten ei ainakaan kirjanpainaja iske.

    Ne Keski-Euroopan kuusikot taitavat olla juuri tuon ikäisiä.  Verrattuna aiempiin niistä puuttuu pyökki, mikä tekee ne entistä tuhoherkemmiksi.  Myös Etelä-Ruotsin kuusikoista on tuhoutunut miljoonia m3:jä.

    Pidän todennäköinä todellakin, että ikääntyneitä kuusikoita tuhoutuu kirjanpainajien vuoksi entistä enemmän jo 2020-luvulla.  Esimerkiksi viime vuonna Keski-Suomessa oli ainakin 4 kirjanpainajatuhoa.  Meidän lähitienoolla erään kaverin kasvatuskuusikossa tuhoutui n 150 runkoa.

    En kuitenkaan usko, että tuho olisi niin totaalinen kuin siellä Keski-Euroopassa.  Metsiemme vaihtelevat puulajit, järvet, suot ja aukot ovat hyviä rajoitteita.  Paljon riippuu tietenkin myös ilmaston kehityksestä.  Pidän kuitenkin mahdollisena tuhojen aiheuttamaa kuusitukin ylitarjontaa.  Tai sitten ei.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Höpö höpö Tomperi. Kuvitellaan siis tilanne jossa motokuski soittaa että aloitan hakkuun ja kysyy onko omistajalla toiveita. Itse olen aina kysyttäessä sanonut että laittakaa harvaksi, koska en halua olla muutaman vuoden päästä taas harvennuttamassa sitä samaa nuorta metsää.

    Jätkä

    Normaalisti harvennusmalleissa on käyrät, jotka merkitsevät harvennusvoimakkuuden minimiä ja maksimia. Niiden puoliväliin luonnollisesti pyritään, koska toleranssi on suuruusluokkaa useampi neliö.

    Jos harvennetaan käyttäen vain runkolukua, tulee pienempi puusto harvaksi ja järeämpi puusto tiheäksi ohjearvoihin nähden.

    Toki liian tiheäksi päässyt pöheikkö pitääkin tehdä hieman tiheämmäksi = mallin ylärajalle, mutta hyvin hoidettu puusto jopa alarajalle.

    Oikea ammattilainen mittaa – ja mittaa relaskoopilla uskomattoman usein. Seki on kuitenkin laite, jota pitää osata käyttää.

    Tomperi

    ”Talousmetsien kasvatushakkuiden korjuujäljessä on runsaasti toivomisen varaa. Suomen metsäkeskuksen tekemissä tarkastuksissa havaittiin, että suositusten mukaisesti oli toimittu vain 31 prosentissa kohteista. Toisin sanoen lähes 70 prosentissa kohteista ei ollut noudatettu suosituksia. ”
    Tätä trkoitin enkä mitään höpöhöpöä,  kun ei kirjata tarkalleen minkälaista hakkuujälkeä halutaan tulos on mitä on ja eipä siinä auta metsänomistajan mennä hakkuu jäljen perusteella korvauksia vaatimaan.  Toisaalta voihan se olla niinkin että korjuu organisaatiot ovat täsmälleen toteuttaneet metsänomistajien toiveita. Se ei ilmennyt ko jutussa.

    Maaseudun Tulevaisuus

    Metsä

    16.3.2020

    Matti Tuominen

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä hakkuusopimukseen voi tietenkin laittaa ehdon että noudatetaan harvennusmallia ja myös tarkemmat lukemat. Mutta miten se onnistuisi ilman ammattiapua, kun iso osa varsinkaan kaupunkilaisista etämetsänomistajista ei ymmärrä puukauppaa.

    Tomperi

    Tuosta tilastosta ja otanta mittausksesta, muutama satahehtaaria, eikä edes se selviä lukijalle miten nämä tarkastuskohteet ovat valikoituneet, ovatko mukana isojen yritysten metsät esim UPM… jne tarvitaanko edes nuita ns ohjeita ei taida muu päteä raastuvanoikeudessa kuin selkeä metsänhävitys…. ja mitenkähän sen joku saa aikaiseksi?

    Jätkä

    Normaalisti kohteet arvotaan! Jos tulee pyyntö tarkistukseen, jonka sitten Metsäkeskus tekee / valvoo, pätee sekin raastuvassa.

    Tärkeä yksityiskohta on tietenkin se, mitä hakkuusopimukseen on kirjattu. Jos ei ole kirjattu mitään, mennään ohjearvoilla, se on selvää kaikille muille.

    Isotkin metsänomistajat ovat valvonnan piirissä, myös Metsähallitus.

    Kurki

    Ensiharvennus mäntyä yli 10 m vähän harva n. 1300..1400 kpl/ha suurimmaksi osaksi ja välillä pienempiä tiheämpiä  2000 kpl/ha alueita tuli hakkuuseen ja siinä hakkaaja oli aloittanut niin , mutta tiheämpi hoikemman puun puska jätetty tiehemmmäksi ja järeämmät ehkä 800..900 klp/ha.

    Minä vaadin, että koko harvennus viedään 800…900 kpl/ha ja niin tehtiin.

    Kurki

    Pyhähäkki taitaa olla männikköä, joten ei ainakaan kirjanpainaja iske.

    Olen käynyt Pyhä-Häkissä muutaman kerran ja kyllä siellä on harvojen isojen huonolatvaisten mäntyjen seassa paljon vanhaa huonolatvaista itsemurha kuusikkoa. Sekin 1000 m3/ha metsikkö on etupäässä kuusikko. Vanha kuusikko ei pysy estämään kaarnakuoriaisten hyökkäystä erittämällä pihkaa riittävästi kuoriaisten porautuessa nilaan.

    Minulla oli vuoden 2018 lämpimäna kesänä keväällä ensiharvennetussa kuusikohteessa muutamassa tuulenkaadossa kaarnakuoriaisten rei-ittämiä kuusen runkoja maassa, jotka pätkin pölleiksi ja kuorin. Niistä ei päässyt syntymään toista sukupolvea.

    Nyt huomaa että yritystä oli ollut iskeä myös eläviin puihin, kun näkyy muutamalla oksattoman kuusen tyvellä vielä valkeita pihkatäpliä, joka merkinnee sitä, että nuori terve kuusi pystyi pihkan kovalla erityksellä estämään kaarnakuoriasten hyökkäyksen.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 98)