Keskustelut Puukauppa Katkonnasta (taas)

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)
 • Katkonnasta (taas)

  Nyt olisi puukauppatarjoukset kädessä, 5 tuli, joista kolme lähellä toisiaan. Laimikko 3.2ha ensiharvennus, ja 1.1ha järeä ,hyvän tien varrella olevan kuusikon avohakkuu.

  Tarjouksissa kaksi parasta tarjoaa katkontaa siten, että toisella min pituus 4.3dm ja min halkaisija 16cm , ja toinen pituuden osalta ”aina kaksi alle 4.3dm mittaa”, mutta min. halkaisija 18cm. Kumpi on parempi?  Tästä varmaan on jotain tutkimustakin, kaikki linkit niihin ovat tervetulleita.

 • Metsuri motokuski

  Miten ne nuo kaksi olivat parhaita ? Vertasitko pelkästään tukin kuutiohintaa. Tuossahan ei juurikaan kuidun hinnalla ole niin paljoa merkitystä. Tuo avohakkuun tukkikertymä taitaa olla se josta pää tili tehdään.

  AnttiP

  Juu, teen herkkyysanalyysin voluumien suhteen, tämähän on tällainen linear programming ongelma, jossa on monta epävarmaa sisäänmenoa ja yksi ulostulo (eurot). Sillä saan näkymän siitä, että miten eri vaihtoehdot suhteutuvat toisiinsa ehdolla, että mitä sieltä metsästä lopulta kaatuu. Sitten kun kaksi ehdokasta on yhtä suuria tietyllä kuutio-mixillä eri tavaralajeje, pitää lopuksi ne oikaista katkonnan vaikutuksella. Kun etsin niin löytyihän sitä tutkimustakin, tässä saa hieman suuruusluokkaa, https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/127585/Virtanen_Mikko.pdf?sequence=1

  pari prosenttia liikuu suntaan tukkisaanto  per halkaisijan sentti ja katkonnassa taas 4.3dm ja 5.5dm tuottaa minimin. Eli mitä enemmän mittoja ja ennenkaikkea pieniä mittoja sen parempi. Mutta kun tarjous on tuollainen epämääräinen noiden minimimittojen suhteen niin vaikeaahan tätä kvantifioida.

   

  Visakallo

  Paljonko niissä kuvioissa on motteja hehtaarilla? Onko se päätehakkukuusikko oikeasti järeää puuta, vaiko vähän sakempaa ja hoikempaa? Onko puut tasakokoisia?

  AnttiP

  250m3/ha about, mutta koska kohde sijaitsee uudellamalla, niin järjeistään on mennyt yli. On minusta ”sakeampaa ja hoikempaa”.

  Visakallo

  Mikä on tarjouksen tukkiprosentti kuusikossa? Onko ensiharvennuskuvio hinnoiteltu erikseen, tuleeko siitä yhtään tukkia?

  AnttiP

  ensiharvennus on hinnoiteltu erikseen, siitä tulee hyvin vähän tukkia.

  Tukkiprosentti näyttää olevan 77% metsäsuunnitelmassa.

  Visakallo

  ”pituuden osalta ”aina kaksi alle 4.3dm mittaa”, mutta min. halkaisija 18cm.”

  Tarkennetaan vielä: Onko vain niillä alle 4,3 dm pituuksilla minimihalkaisija 18 cm ja muilla pituuksilla 16 cm?

  Jätkä

  Visakallon tarkentava kysymys aiheellinen.

  Jos on käytettävissä tuollaisia mittoja pituuden suhteen ja riittää, että alle 43:t ovat vähintään 18 senttisiä, niin Aptia on runkattava niin, että tyvestä tehdään se lyhyt ja latvasta sitten niin pitkä kuin tulee.

  Vanhan kaavan mukaan tyvitukki ( rungon kantava osa) – tehdään mahdollisimman pitkä ja latva mahdollisimman lyhyt.

  Vaan niin se maailma muuttuu ”Eskoseni”.

  AnttiP

  Ei vaan 18cm lukee ja käsittääkseni se koskee molempia.

   

  Visakallo

  Siinä tapauksessa leimikkoa näkemättä ne kaksi 4,3/16 tarjousta vaikkuttaisi paremmalta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)