Keskustelut Puukauppa Katkonnasta (taas)

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
 • Katkonnasta (taas)

  Nyt olisi puukauppatarjoukset kädessä, 5 tuli, joista kolme lähellä toisiaan. Laimikko 3.2ha ensiharvennus, ja 1.1ha järeä ,hyvän tien varrella olevan kuusikon avohakkuu.

  Tarjouksissa kaksi parasta tarjoaa katkontaa siten, että toisella min pituus 4.3dm ja min halkaisija 16cm , ja toinen pituuden osalta ”aina kaksi alle 4.3dm mittaa”, mutta min. halkaisija 18cm. Kumpi on parempi?  Tästä varmaan on jotain tutkimustakin, kaikki linkit niihin ovat tervetulleita.

 • Timppa

  Puu kapenee reilun sentin metrillä.  2 senttiä läpimitassa merkitsee siis teoreettisesti sitä, että tukkia tulee n 1,6 metriä enemmän 16 cm:n minimimiläpimitalla.  Tämä antaa olettamalla, että runkoja on hehtaarilla 500 kpl, tukkipuuta teoreettisesti lisää 18 m3.  Siis euroissa 18x(63-20)=n 800 euroa.  Tietenkin sitten apteeraus saattaa vaikuttaa jotain.  Itse valitsisin aina pienemmän latvamitan.

  Metsänmies

  Jos on ”sakeampaa ja hoikempaa”, on yleensä myös suorempaa. Silloin tuo 4,3/16 tuntuu paremmalta. Mutta jos on ”loppuun kasvanutta” järeää ja lenkoa/mutkaista, on nuo lyhyemmät mitat parempia, vaikka min. läpimitta olisikin suurempi. Tyvestä ne motit tulevat, eivät latvasta.

  Puuki

  Jos on isoa tukkipuuta niin ilman muuta pienemmän  16 cm min latva-lpm/ min 43 dm pit.  on parempi ainakin paperilla.  Vain jos olisi  leimikko jossa tulisi paljon lyhyttä  tukkia esim. jostain syystä usein mutkaa/latvan vaihtoa tms. vikaa  n. 4 m kohdilla, voisi alle 4 m mitta   tuoda tukkiosuutta lisää riittävästi.  Tyvilenkokin kelpaa  joskus paremmin  lyhyeksi tukiksi kuin pitkäksi.

  Apli

  Timpan kanssa samaa mieltä, varsinkin kun  kyseesä suht pieniä leimikoita, nyt kun sahat vetää  hyvin 18cm tukkimitta tuntuu havupuilla aika kovalta.. Stora sitä kokeili mutta peräänty..

  Jätkä

  Mutta jos latvan minimiläpimittaa nostetaan kahdeksaantoista senttiin, niin on syytä nostaa kuutiohintaa reippaasti. Tämä on vain minun mielipiteeni ja vastaan tästä itse.

  hatelo

  Minua kiinnostaisi tämän hyödyllisen katkontakeskustelun lisäksi, että alkaako kuusitukin hinta seiskalla? Kova tuntuu olevan kysyntä ja kilpailu nyt kuusitukkimetsistä.

  akkli

  Joista”kolme lähellä toisiaan”?Laitahan motit tukki-kuitu eli leimikko puumäärät ja myös kolmannen mitat ja rohkenotko avata hintoja?Onko runkohinnoittelua mukana voisi olla paras tarjous.Sehän o n selvää että 16 cm antaa enemmän tukkia kuin 18, se  rosvoamista.

  Hinta ,mitat,firma ja hakkaaja tekevät ratkaisun puukauppaan.Kelirikko leimikoitten hintapiikki ei ole vielä .Taitaa suuressa osassa suomea olla lumen alla  sulamaa.

  Kysyntä tuntuu olevan niin männystä kuin kuusestakin.

  Metsuri motokuski

  Kyllähän tuo pienempi latvaläpimitta näyttäisi paremmalta. Usein vielä motoissa rajoitetaan tuota minimipituuksien katkontaa ostajan toimesta. Ilmeisesti tuossa kaupassakin on ajateltu niin että lyhyet mitat ovat epämieluisia niin vastaavasti latvamittaa korotetaan. Ottaisin noilla tiedoilla sen 43/16 ostajan.

  Tilley

  Ongelmahan näissä on, että tarjouksissa ei ikinä paljasteta sitä, mikä jakaumamatriisi on. Eli montako prosenttia sitä lyhyintä tukkimittaa saa tulla. Jos sitä on määritelty vaikka 5 %. Tai 1 %. Niin ei se vaikuta juuri katkontaan, koska täyttyy heti ja sen jälkeen sitä mittaa ei efektiivisesti enää ole.

  Itse kysymykseen: ottaisin pienemmän latvaläpimitan tarjouksen.

  Panu

  Itse en lähtisi riskeeraamaan 18cm läpimitan kanssa. Tämä on varmaan alueellista mutta itse olen viime aikoina saanut 3,1-3,8m pituuksia tarjouksiin 15-16cm läpimitalla. Ja nämä eivät ole olleet apumittoja mutta eihän sitä koskaan tiedä kuinka paljon niitä tehdään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)