Keskustelut Puukauppa Katkonnasta (taas)

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)
 • Katkonnasta (taas)

  Nyt olisi puukauppatarjoukset kädessä, 5 tuli, joista kolme lähellä toisiaan. Laimikko 3.2ha ensiharvennus, ja 1.1ha järeä ,hyvän tien varrella olevan kuusikon avohakkuu.

  Tarjouksissa kaksi parasta tarjoaa katkontaa siten, että toisella min pituus 4.3dm ja min halkaisija 16cm , ja toinen pituuden osalta ”aina kaksi alle 4.3dm mittaa”, mutta min. halkaisija 18cm. Kumpi on parempi?  Tästä varmaan on jotain tutkimustakin, kaikki linkit niihin ovat tervetulleita.

 • Jätkä

  Joskus oli tukkikauppa sellainen, että kuusitukkien toivottu pituus oli 61 dm. Myös 58 oli haluttu pituus. Katkontaohje oli, että 61 :stä tehtäessä saa tehdä kaikkia muita pituuksia alkaen mitasta 31 dm. Tämä siis sillä ehdolla, että se edesauttoi maksimipituuden tekemistä.

  ollikolli

  Pyydä molemmilta vielä runkohintatarjous avohakkuusta , niin saat vertailukelpoiset tarjoukset eikä tarvitse miettiä sen enempää

  metsä-masa

  Katkonta, läpimitat ja tukinpituudet tuo myyjälle lisätiliä. Samaa mieltä kun edellä kollegat kertoi, 43 / 16 ehdottomasti kerää tukin avohakkuulla tarkemmin, Timpan laskelman mukaan. Lisäksi, jos leimikossa on yhdentukin runkoja niistä osa voisi siirtyä 18 sm:nä kuiduksi.

  Jos AnttiP:lä on vielä tarjoukset vielä pöydällä kannattaisi keskustella pari juttua ostajan kanssa, onko minimi pituuksilla rajattuja % määriä ja toiseksi jos ostajana on sahafirma silloin kilpailutilanteessa pieniharvennus voisi kuulua samoilla mitoilla ja hinnoilla samaan kauppaan.

  metsa1980

  Jätkä 5.3.2021, 09:12
  Joskus oli tukkikauppa sellainen, että kuusitukkien toivottu pituus oli 61 dm. Myös 58 oli haluttu pituus. Katkontaohje oli, että 61 :stä tehtäessä saa tehdä kaikkia muita pituuksia alkaen mitasta 31 dm. Tämä siis sillä ehdolla, että se edesauttoi maksimipituuden tekemistä.

  Tämmöinen tukkikauppa olisi upeata. Etenkin kun ostaja esittää haluamansa mitan/mitat ja myyjä tuntee leimikkonsa. Toisaalta ehkä nykyisin tarpeita on monipuolisemmin ja tietotekniikan myötä niiden täyttäminen on tullut mahdolliseksi (apteeraus päivän tarpeiden mukaan, ei ostotilanteen).

  Puuki

  Laitoin tarjouspyynnön sp:lla muutamalla ostajalle tukkipuuleimikosta.  Tarjouksia on tullut 2 kpl tähän mennessä.  Toisessa oli yllättäen (ei ollut alun perin siitä  puhetta) pikkutukki mukana ja  norm. mä-tukin min latva 14 cm .  Kuusella min 18 cm eikä 16 cm kuten norm.    Toisessa vastauksessa oli min latvat 15 /16 mutta mahdollisia pituusmittoja oli leegio.  Eli n. A-4 sivullinen erilaisia vaihtoehtoja, (sulkien aina toisensa pois) .    Molemmat tarjoukset oli melko huonoja mittojen puolesta myyjän kannalta katsottuna .

  Timppa

  Kaikki ostajat eivät halua tehdä kokorunkotarjousta ainakaan noin pienestä leimikosta.  Tarjouksen tekeminen on vaativa homma, kun pitää ihan oikeasti kulkea metsässä ja arpoa tukin ja kuidun suhde,

  Viime  vuonna tehtiin n 1000 m3:n uudistushakkuukauppa.  Puolet ostajista tarjosi kokorunkohinnan, puolet ei.

  Nimetön

  Ollikollille senverta että jos näiltä kahdelta ostajalta sais vielä kokorunkotarjouksen niin sen jälkeen pitäs neljää tarjousta vertailla niin oisko se sitte helpompi.  Varmaan niin kuin Timppa arveli ettei noin pienestä saa kokorunko tarjousta ja vielä todennäköisempää ettei  kukaan ala tekeen toista tarjousta.

  Minulla muuten sellanen käsitys ettei ostajat ala kahta tarjousta tekeen esim. samasta leimikosta kesäkorjuua ja talvikorjuuna, onko kellään esimerkkiä?Tinki kierrokset eri juttu.

   

  TTL

  Aikaisemmin ketjussa oli heitto katkonnasta lineaarisen ohjelmoinnin (optimoinnin) ongelmana.

  Jottei asian strateginen merkitys unohtuisi, niin monelle puunostajalle kyse on todella optimoinnista: Maksimoi kuitupuusaanto leimikosta ehdolla, että et joudu oikeudelliseen vastuuseen.

  Suurelle osalle myyjistä tällä ei ole suurtakaan merkitystä: ”Leimikosta tuli vain tällaista…..”.

  Runkohinnoittelu varmasti selkeyttää asiaa. Sovitaanko runkohinnoittelussa hinta (runkohinta) rungon osalle mikä halkaisijaltaan ylittää 6 cm? Tietysti sopia voi mitä tahansa, mutta onko tuo em yleinen runkohinnoittelun käytäntö?

  Rukopiikki

  Hullua hurskaammaksi täällä ei tule. Kannattaako tuommosella nyt päätään piinata. Myypi puut minne myypi ja lähtee vaikka pilkille kun aurinkokin paistaa.

  Puuki

  Rukopiikilläkin ihan varteen otetettava vaihtoehto . VOiSIhan sitä töllöttää miesten 4 x10  viestäkin  ,  jos urheilu kiinnostaa.  Pilkillä ei kyllä jaksasi istua, kun mitään ei välttämättä tapahdu monen tuntiin.     Kairata reikiä toisensa perään jäähän ja toivoa nykäystä ?? siinäkö se olisi päivän tärkein anti?  Termospullokahvit pullien kanssa voi olla sitä parasta antia pilkkireisulla ja usein varmaan onkin.

  Ei välttämättä paljon kummene vaikka kuinka palstalla pähkäilis eri vaihtoehtoja , varsinkaan jos sillä ei ole vaikutusta juuri mihinkään.  (esim. juuri runkohintakaupan yleistymiseen ) .

  Jos olisin nuorempi, niin ostasin isohkon moottoripurjeveneen  ja lähtisin sillä kiertämään vähän mualimaa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)