Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Viewing 10 replies - 251 through 260 (of 273 total)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Tagged: 

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Jätkä

    Anneli;”se vain innostui kasvamaan entistä kovemmin. Ei tahdo perässä pysyä.”

    Oikein tutkijan tutkima tieto! Toki perustuu tarkkoihin mittauksiin ja vertailukoealaan?

    A.Jalkanen

    Jätkä, minä suurpiirteisenä ihmisenä turvaudun metsän mittauksessa yleensä silmämääräiseen otantaan ja katselen latvuksia. Nyt sinun innoittamanasi saatan mennä relaskoopin kanssa pyörähtämään! Mhy:n kaveri kävi kyllä siellä leimikon teon yhteydessä.

    Apli

    Viisi faktaa italialaisesta tuontijätteestä  | Vantaan Energia

    Vantaan Energia kertoo Italialaisesta tuontijätteestä. Tupeen poltto on kyllä aika pientä ja vähenee koko ajan, siitä saamme kiittää edellistä hallitusta, turpeen osalta juna meni jo.

    Kuitupuun hinta nousee – Taloussanomat – Ilta-Sanomat (is.fi)

    Metsäliiton Toimitusjohtaja kommentoi että energiapuuta palaa miljoona luokan kuutiomääriä.

    Jätkä

    Anneli. Olemme järjestäneet ”aina” metsätaitokilpailuja sekä opetusmielessä, että myös laajoille ammattilaispiireille.

    MTI- opiskelijoilla on oltava tieto/taito  siihen, että he joutuvat ammatissa ollessaan tekemään tuollaisia taitoratoja.

    Qlen seurannut ammattilaisten taitoilua ja kyllä! He käyttävät relaskooppia, vaikka työssään tekevät metsikönmittausta ja arviointia.

    Esim mopokuskeille sanoisin vankan kokemuksen perusteella, että runkolukua tai pohjapinta-alaa seuratessa sitä pitää tehdä järjestelmällisesti niin monta kertaa, että se alkaa systemaattisesti mennä nappiin.

    Silti relaskooppi ottaa koko ajan huomioon järeyden, jota runkoluku ei ota huomioon.

    Puuki

    Kerropa Jätkä joutessasi relaskoopin toimintaperiaate ”juurtajaksaen”.

    mehtäukko

    Jätkän googlatessa Tapion ohjetta…! sanoisin n.40 vuoden kokemuksella käytännössä puun korjuun kimpussa ollessa, että relaskooppi yksin ei ratkaise kuin asiansa= ppa. On tietenkin yhdistettävä siihen kaikki muut vaikuttavat tekijät ja niiden perusteella yhdessä toimittava.

    A.Jalkanen

    Kyllä, mehtäukon tapaan huomioisin metsikön kokonaistilanteen käsittelypäätöksissä. Esimerkiksi epätavallisen suuri kasvunopeus puoltaisi harvennushaarukan harvemman pään soveltamista, jos ei haluta käydä metsikössä usein. Leimikoita muodostettaessa huomioidaan muutkin metsiköt. Lähinnä tarvitsisin relaskooppia silmävaraisten havaintojen kalibrointiin: puoltaako mittaus samaa päätelmää kuin minkä silmä kuvittelee näkevänsä ja kuinka suuri on poistuma?

    suorittava porras

    Jälleen aukko Jätkän sivistyksessä. Oikean runkoluvun määrittäminen perustuu nimenomaan oikean läpimitan määrittämiseen , joka selviää joka kerta ,kun moton kouralla tartutaan runkoon. Läpimitta näkyy välittömästi ,kun loksauttaa kouran kiinni.  Ilman tätä arvoa ei koealamittaustietoja voi syöttää järjestelmään eikä oikeaa runkolukua ilmoittaa.

    Runkolukua on helppo seurata vaikka koko ajan astumatta ulos kopista . 11 metrin puomi toimii ”mittakeppinä” mahdollisissa rajatapauksissa. Itselläni oli tapana seurata oikean runkoluvun toteutumista lähes jokaisella työpisteellä. Relaskoopiin kanssa ei olisi vastaavaan ollut mahdollisuuksia. Runkolukuun perustuvia otantoja on mahdollista tehdä lähes rajattomasti työskentelyn edetessä.

    Kun vielä loikataan takaisin energiapuiden pariin , on relaskooppi ko työmailla täysin tarpeeton työkalu. Puusto on liian pientä . Runkolukuun perustuva tiheyden määrittäminen on ainoa toimiva vaihtoehto , kun keskustellaan kuituläpimitan täyttävistä puista.

    Metsuri motokuski

    Puuston tiheyden mittaus tai puumäärä ei ole ongelma metsätöissä. Siihen on tehty niin monta eri sovellusta että ketkä sitä työssään tarvii niin osaa sen myös tehdä. Relaskooppi on yksi hyvä perinteinen menetelmä mutta on niitä muitakin.

    Jätkä

    Suoriutuva. ”Läpimitta näkyy välittömästi ,kun loksauttaa kouran kiinni. Ilman tätä arvoa ei koealamittaustietoja voi syöttää järjestelmään eikä oikeaa runkolukua ilmoittaa.”

    Loksautteletko tosiaan leuat kiinni jääviin puihin?

    On luultavaa, että poistuvat puut ovat ohuempia kuin jätettävät puut. Ilman jäävien puiden järeyttä on turha tehdä koealamittaustietojen syöttämistä järjestelmään.

    Jätettävien runkojen määrään vaikuttaa metsätyyppi, puulaji ja läpimitta.

Viewing 10 replies - 251 through 260 (of 273 total)