Keskustelut Puukauppa Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 309)
  • Kenelle myydä energiaharvennuspuut pystykaupalla

    Metsälehden artikkelissa kehutaan kysyntää näin syksyllä kantavan maan energiapuille. Olisi Uuraisilla muutama hehtaari tiuhahkoa nuorta männikköä, vähintään puolesta osa jo kuituakin. mikähän taho/ firma harventaisi laadukkaasti( ei liian isoilla vehkeillä) ja vielä maksaisikin kohtalaisesti. Kohde hyvän hiekkatien varrella ja maasto hiekkakangasta.

  • Jalmari Kolu

    Myllynmies?

     

    Ranka-Antti

    Onko kokemusta? Millaisilla koneilla teettävät/ tekevät? Onko jälki ollut hyvää ja mitä saa metsänomistaja. Mainostaa eniten. Olisiko pienempiä täsmäostajia? Energiatuottajat suoraan? Haketta itse käyttävät? Tekeekö joku järkevästi pienemmällä koneella??

    Jalmari Kolu

    Itse myynyt hankinnalla Myllynmiehelle tyvikoivua. Ei moittimista. Epu-tarjouksen heilta sain, mutta pitkästä kuljetusmatkasta johtuen tarjous pari euroa matala.

    mehtäukko

    …”tiuhahkoa nuorta männikköä…”

    Miksei näitä kannata taimikkoharventaa tiheyteen, jossa on tilaa ja aikaa lihoa puiden karsiutumatta muotopuoliksi? Keskenkasvuiseen nuoreen metsään aukaistut uraverkostot eivät nekään tuota kuin ohutta rankaa jonka korjuu on kallista. Energiaharvennuspuuta voisi myydä myös kunnolliseen kokoon kasvaneena.

    suorittava porras suorittava porras

    Mikä ihmeen hinku on teettä töitä pienillä koneilla? Sopivalla isommalla kalustolla työ hoituu vaivattomasti ,kun puita pystytään käsittelemään hallitusti pujottelematta ajouralta käsin ja mahdolliset hakkuutähteet  (joita kuitenkaan kokopuukorjuussa ei tule) voidaan tuoda vaivattomasti ajourille kantavuutta parantamaan.

    Itselläni on käytännön työkokemusta useiden vuosien ajalta myös niistä pienemmistä kamppeista ,jotka eivät ole käytännössä hyviä oikein missään. Kunnon työvälineillä voi tehdä ,mitä haluaa ,mutta pienillä rajat tulevat hyvin äkkiä vastaan. Isommat puut jäävät tekemättä ja ajourien väliin jää harventamattomia kohtia , jos puomin ulottuma jää alle 11 metriin. Pujotteleminen ja koukkiminen lisää merkittävästi korjuuvaurioita ja haastavissa maastoissa jää paikkoja harventamatta ,kun lyhyellä puomilla ei ylety eikä koneella pääse riittävän lähelle käsiteltäviä puita.

    On myös hyvä tietää ,että niiden pienten koneiden liikkuvat osat eivät kestä rasituksia samassa suhteessa ,kun isompien. Välyksiä syntyy kevyemmän ja heikomman materiaalin johdosta elintärkeisiin liikkuviin osiin huomattavan herkästi.  Nämä lisäävät luonnollisesti vaurioita jäävään puustoon , kun  liikkeitä ei voi ohjata tarkasti. Taitaapa pienistä kourista puuttua puomin ja kouran välistä riipukejarrukin tai sen teho on heikko. Kellonkielen lailla hallitsemattomasti heiluva koura leimaa mielellään ympäröiviä puita. Vakaammalla kalustolla toimittaessa kouran voi viedä puiden välistä käsiteltävään runkoon kiinni yhtä tarkasti ,kun oman kätensä ja tuoda käsiteltävän puun tai puunipun työstettäväksi juuri sinne ,mihin kuski haluaa. Tehottomilla vehkeillä runko on teurastettava siinä paikassa ja siinä asennossa ,mihin puu sattuu kaatumaan. Usein seurauksena vaurioita jääviin puihin ,joko puun kiskomisesta tai puomin hallitsemattomista liikkeistä johtuen.

    Ei siis kannata kasvattaa puustoa ylitiheänä ja toivoa hakkuisiin pieniä koneita. Sopiva ”pieni” kone on oikea-aikaisesti käytetty raivaussaha ja toiminnan tuloksena kasvava järeämpi puusto, jonka korjuussa voi käyttää kunnon koneita . Onneksi nykyinen ohjeistus metsien käsittelyssä on viemässä asioita oikeaan suuntaan. Puusto on oikea-aikaisten toimenpiteiden tuloksena korjuuhetkellä järeämpää ja sitä voi sitten vaivatta korjata yleisesti käytettävällä kalustolla ja myydä sato sinne ,mistä saadaan paras hinta. Ei tarvitse kysellä , että kukahan ostaisi vain energiapuuta , kun tavara kelpaa muuhunkin käyttöön.

    Apli

    Laania, paikallinen Mhy  siinä pari ostajaa..

    Ranka-Antti

    Hauskaa kun kysyn täsmästi ( omasta mielestä) niin kovin tunnevoittoista on osalla vastailu. Näkemyksiä metsänhoidon tavoista, konetyypeistä ja kokoluokista riittää loputtomasti ja jälkipolvet ehkäpä tietää mikä oli oikea tapa.

    Mehtäukolla ja Suorittavalla portaalla vahvat mielipiteet ohi kysymykseeni. Tästä tuskin mitään viisasta seuraa, mutta laitan kuitenkin kun ohjeita tuli niin napakasti. Hoida kunnolla ja myy kuitua.

    No ostin 4v sitten palstan jossa n.4ha n.25v sitten aukoksi hakattua johon äestettyihin uriin kylvetty mäntyä n. 2m välein riveihin. Ei ollut 25v aikana kukaan mitään tehnyt palstalla… Puita tiheydellä ostaessa 10cm-1m. Osa kuin ongen vapoja, parhaat jo pikkutukkia tyvestä. Yhden syksyn käytin kun kevyesti raivurilla harvensin ettei tykky kaikkea heti katko. Talven jälkeen seuraavana kesänä varovasti hiukan lisää. Nyt pulskistuneet ja edelleen aika tiuhassa, mutta pystyssä! Energiapuun hintojen ollessa nyt korkeana niin ajattelin josko löytyisi joku taho, joka nätisti harventaisi( saanto 50M3/ha???) niin kohta minulla olisi hyvässä kasvussa oleva nuori männikkö oikeaa ensiharvennusta odottamassa. Kiitos asiallisista vihjeistä. Edellisen harvennuksen puut jäi lannoitteeksi.  Nyt ajattelin jos jotain itsellekin.

     

    sikari

    Juuri niin kuin Ranka-Antti sanoo. Täällä muutamilla aina sama laulu vaikkeivat tiedä lähtökohdista mitään. Ja aina on maanomistaja syyllinen.

    mehtäukko

    Halloota. Eikös tämä ole keskustelupalsta? Jos lähtökohdista tiedetään sitä sun tätä, sen pohjalta alkaa muodostua mielipiteet. Esittelyssä asiaa tuodaan ”tiuhana nuorena männikkönä”, sitten ongenvapoina ja jo pikkutukkeina….?!

    Ethän sikarikaan tiedä uutuudesta pötköstä, ennen kuin olet tupruttanut sen.

    Metsuri motokuski

    Taitaa uuraisten suunnalla olla aika vähän niitä urakoitsijoita jotka pienellä koneella tekevät energia hakkuuta. Niillä jotka tekevät ovat koneet ihan normi kokoluokan kamppeita. Kysyä voit vaikka Jaakko Hirveltä kuikasta. Hän on suuntautunut juuri noihin työmaihin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 309)