Keskustelut Metsänomistus Kenen ehdoilla säädetään hirvikantaa?

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
  • Kenen ehdoilla säädetään hirvikantaa?

    Tuolla otsikolla löytyy ”Metsäradio”sta puuntuottajien (ehkä muidenkin) kannalta poikkeuksellisen mielenkiintoista asiaa.

    Der Steppenwolf

  • mehänpoika

    Ainakaan raha ei näytä ratkaisevan hirviongelmaa. Sellaiseen johtopäätökseen tulee, kun selailee valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) vuonna 2005 tekemää raporttia maamme hirviasioiden hoidosta. Siinä lukee, että ”hirven aiheuttamat yhteiskuntataloudelliset kustannukset vaihtelevat vuosittain 130-175 miljoonan euron välillä. Tästä pääosa muodostuu laskennallisista liikennevahingoista”. Nämä eivät kata kuitenkaan läheskään kaikkia vahinkokuluja, koska esim. ruttautuneet autovahingot maksavat autoilijat nykyisin Kasko-vakuutuksissaan tai pitää kipeinään.

    Metsätaimikoiden osalta vahinkotilanne jatkuu ilmeisestri ennallaan. Kun perustetaan lähes yksinomaan paremmille maille vain kuusentaimikoita, vähenee hirvien talviravinto, jolloin nyt perustetut vähäiset männyntaimikot joutuvat talvella entistä kovemman hirvikulutuksen kohteeksi. Istutetut koivun taimet eivät ole täysin turvassa hirviltä edes pihan ympäristössä.

    Näyttäisi siltä, että hiviporukat MMM:n tuella suhmuroivat hirvikannan säätelyn. Siis metsästäjien ehdoilla sitä toteutetaan. Epäilen Suomessa lisääntynyttä mafiaa. Metsätalous 3/2012 sivulla 4 on Martti Linnan selostus ko. asiasta:
    ”Mikään ala ole turvassa hyvä veli -verkostolta. Yleisempiä korruption muotoja ovat virka-aseman väärinkäyttö tai törkeä virka-aseman väärinkäyttö. Myös metsäalalla vaanii vaara …”

    n-merkki n-merkki

    Gla laittaa nyt sanoja suuhuni. En ole sanonut ettei hirviä tarvitse metsästää.
    Lähinnä mielestäni on ristiriitaista ja kapeasta oman edun tavoittelun näkökulmasta katsottuna, suhtautumista hirviongelmaan kun ruokitaan hirviä taimikoita perustamalla ja samalla valitetaan niitten lukumäärästä.

    Gla Gla

    Edellä kirjoitinkin, että sinun mielestä kantaa ei tarvitse alentaa metsästämällä. Se on eri asia kuin pelkkä hirvien metsästäminen. En siis ole laittanut sanoja suuhusi. Sinä ainoastaan kuvittelet niin.

    Tässä yhteiskunnassa asiat nyt vain menee niin, että jos halutaan luoda jollekin asialle riittävät edellytykset, pitää siihen vaikuttaviin asioihin puuttua. Jotta nykyisin metsänhoidossa vallitsevalla tavalla olisi edellytykset onnistua taloudellisesti, edellyttää se tiettyä sorkkimista metsätaloudelle ongelmia aiheuttaviin tekijöihin. Luonnollisesti haittoja pitää siis vähentää. Asia on periaatteessa sama kuin vaikkapa liikenteen aiheuttama melu. Jos melu alkaa haitata asutusta, on syytä rakentaa meluvalli. Olisi epärealistista pyrkiä vähentämään liikennettä melun vähentämiseksi. Aivan sama pätee sinun ajatuksiisi metsän kasvattamisesta ilman taimikoita, koska vain realististen keinojen käyttöä on syytä harkita. Siinä olet kyllä oikeassa, että hirviltä loppuu ruoka ja siten kanta alenee, mutta niin loppuu myös edellytykset kilpailukykyiseltä metsänhoidoltakin. Harsimalla ei vanhan kuusikon tilalle saa kasvatuskelpoista männikköä tai koivikkoa aikaan ainakaan ilman, että voidaan puhua taimikoista luopumisesta.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kyllä mänty ja rauduskoivu vaativat uudistuakseen avoimen vaiheen, samoin haapa, joka valitettavasti onkin sitten ainoa puulaji, joka kestää männynjuurikäävän, joka holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen ansiosta leviää nopeasti uusille alueille.

    Der Steppenwolf

    Gla Gla

    Metsässä ”voi kokeilla”-tyyliset jutut metsänomistajatasolla ovat aika arveluttavia. Jos nyt istutan vaikka siperianpihtaa ja saan aikaiseksi hyvän taimikon, ensimmäiset merkit onnistumisesta tai epäonnistumisesta saan ehkä silloin kun on aika luopua metsistä. Toisaalta kokeilut pitäisi tehdä isommassa mittakaavassa, jotta niistä voisi joskus olla iloa. Pieni erikoisempaa puulajia oleva kuvio tuskin on kiinnostava ostokohde kenellekään, ellei sitten kelpaa massapuuksi kuusen tai männyn sekaan. Isommassa kohteessa taas riskit kasvaa, joten itse jätän tällaiset kokeilut Metlan murheeksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myös Abies-suvun kuusia voi kokeilla juurikääpäalueilla, jos niiden taimia tai siemeniä jostain sattuu saamaan käsiinsä. Glan kommentin vuoksi tarkennus: joulukuusiksi, hoidettuina.

    mehänpoika

    Nyt on ”kokeiltu” yli 40 vuotta metsästäjien säätelemää hirvikantaa. Metsästäjät ovat toteuttaneet ”ylhäältä” annettuja ohjeita. Ohjeeet eivät ole toimineet. Hirvikanta on pysynyt koko kokeiluajan sekä liikenteen että puuntuotannon kannalta liian suurena.

    Aika-ajoin hirvikanta on riistäytynyt aivan hallitsemattomaksi, jolloin vahingot ovat muodostuneet sen mukaisiksi. Vahingot siis seuraavat hirvikantojen koon mukaisesti. Tämän todistamista on ollut koko ajan haittaamassa hirvikolareiden tilastoinnissa ja metsätaimikkovahinkojen arvioinnissa on 1-4 vuoden viive. Se puolestaan on haitannut hirvenpyyntilupien oikeasuuntaista mitoitusta.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)