Keskustelut Metsänhoito Kesähakkuu ja kantokäsittely

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 69)
  • Metsuri motokuski

    Ehkä jokin kaatosade voi vaikuttaa mutta ureaa tai rondstoppia on säiliössä aika pieni määrä nestemäärän nähden. Empä usko että sateella on suurempaa merkitystä liuoksen laimentajana. Kun se vielä suihkutetaan kaatokuivaan puuhun joka sahatessa vielä hiukan lämpiää niin imeytyminen on aika nopeaa. Jos laipassa on kaikki reijät auki niin ainetta holvaantuu maahankin isoja määriä pienissä puissa. Laippahan suihkuttaa tasaisesti ainetta aina kaikista avatuista reijistä kannon koosta huolimatta.

    mehtäukko

    Ideahan on, että kantosuoja levitetään ”tuoreeltaan”, manussa alle 2tunnissa. Motohakkuussa tökötti on aina ensin kaatopinnassa. Jos sataa, sillä ei mahtane olla niin merkitystä. Ja onko sateella itiöitä ilmassa muutenkaan? Lumipeitteisenä ja pikkupakkasellakaan ei ole.

    Puuki

    Männyllä on selvä ero sydänpuussa ja pintapuussa .  Samanlaista eroa ei värimerkattu liuos aiheuta kuusen kantoon , jos sitä levittyisi koko kantopinnalle.  En usko että se väri häviäisi itsekseen heti levityksen jälkeen reunoilta kokonaan ja jäisi vain keskipuuhun.   Luulisi että suoja-aineen levitystä voi kuski säädellä: Eihän lehtipuun kantojakaan tarvitse suojata.

    suorittava porras suorittava porras

    Kantokäsittelyaineen ruiskutus voidaan ohjelmoida puulajikohtaisesti on/off  ja määrä ja ruiskutusaika kalibrointeja muuttamalla. Kaikki tapahtuu tämän jälkeen automaattisesti. Jälkiä voi lisäksi paikata ruiskuttamalla manuaalisestikin ,jolloin koura viedään erikseen kannon päälle ja tehdään sahausliike koura avoimena. Tuolloin vain laippa liikkuu ja sumu lentää ,mutta sahaketju ei pyöri.

    Panu Panu

    Tosiaan jos (ei motokuskit) katsotte Janne Seppäsen videoita niin kuusen kantoihinkin jää tuommoinen maalitaulu. Kannattaa myös katsoa se video, jossa Janne avaa reiät laippaan niin ymmärtää miten aine laipasta kannolle tulee. Maalitaulun piirtäminen edellyttäisi, että laippa palaisi sahauksen jälkeen tasan keskelle kantoa siten että reikäkin olisi keskellä kantoa kannon koosta riippumatta. Sitten ruiskutettaisiin aine. Laipassa pitäisi siis olla vain yksi reikä, josta aine tulee ulos. Tuskin silloinkaan mitään siistiä ympyränmuotoista kuviota saataisiin aikaan.

    Puuki

    Kaikki oltiin jossain kohtaa väärässä :  Ydinpuu ei ole sama kuin sydänpuu, kuusellakin on sydänpuuta, koivulla sen sijaan ei ole.    Värimysteeri jäi edelleen ratkaisemattomaksi. Minä olen ollut paikalla joten uson silmiäni enemmän kuin kaukotietämystä tällä kertaa.  Case closed.

    suorittava porras suorittava porras

    Ihan taatusti koko kanto saa tasaisen annoksen kantokäsittelyainetta koko laipan pyyhkäisemälle alueelle ,jos laitteet ovat kunnossa. Mahdolliset puutteet näkyvät kaarevina raitoina tai suorareunaisena värittömänä osana kannon yhdellä reunalla. Tämä voi johtua liian lyhyestä ruiskutusajasta tai virheestä ajoituksessa. Tummempi kannon keskiosa johtuu erilaisesta imeytymisestä. Epäilisin ,että nesteet liikkuvat rungon sisällä eri tahtiin ja jopa eri suuntaan ,kun ulkokerroksissa. Keskellä kantoa neste jää kellumaan ja reunoilla imeytyy välittömästi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jokos se tuolla aiemmin sanottiin: pintapuu eli manto kuljettaa ja varastoi vettä, sydänpuu on täysin kuollutta. Puut ovat käsittelyaikaan pääosin kasvuvaiheessa, joten juuristosta voi tulla kaadon jälkeen edelleen vettä mantopuun kohdalla kuten edellä mainittiinkin. Ihan loogista että nämä eri alueet reagoivat eri tavalla kantokäsittelyaineeseen. Juurikäävät lahottavat yhtä lailla molempia, joten molemmat olisi hyvä käsitellä.

    suorittava porras suorittava porras

    Oliko vaikea ymmärtää ,että kannon reunaosakin käsitellään ,vaikka väri näkyy keskikannossa voimakkampana.? Aineen imeytyminen keskellä on vain hitaampaa. Ympyrämuotoista käsittelemätöntä aluetta ei kantoon yksinkeraisesti voi tulla. Kaareva raita syntyy ,jos yksi suutinreikä on tukossa ja suorareunainen pala yhdestä reunasta ei saa ainetta ,jos ajoitus ei ole kohdallaan. Ympyrämuotoinen käsittelemätön alue kannossa ei ole mitenkään mahdollista.

    Puuki

    Ei voi olla niin että reuna-aluella ei näy yhtään mitään viitettäkään väristä vaikka keskikohta on täysin värjäytynyt , kun  hakkuusta on kulunut vain vähän aikaa.  Mistä suorittava tietää jos vaikka ko moton kantokäsittelylaite on ollut viallinen ja esim. vain 1 suutin on ollut manuaalisesti käytössä ?  Yksi ruiskautus kaadon jälkeen kannon keskelle.  Onhan se mahdollista.    Pienemmissä kannoissa väri peittää suuremman osan kantopinnoista. Yleensä koko kannon pinnan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 69)