Keskustelut Metsänhoito Keskisarjan kolumni Aarre lehdessä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)
  • Keskisarjan kolumni Aarre lehdessä

    Merkitty: 

    ”Eihän niin voi käydä, että Suomen vehreä metsätalous yhdenmukaistuu miltei metsättömiin maihin! Varmaan komissiot älyävät, että Suomessa puilla pyyhkii paremmin kuin Belgiassa ja Slovakiassa!”

    Näin kirjoitti Aarre lehdessä eräs tunnettu kolumnisti.

    Mutta miten komission, komissioitten jäsenet ymmärtävät metsän? Miten keskieurooppalaiset ymmärtävät metsän? Miten Suomalaiset ymmärtävät metsän?

    Miten itsekukin ymmärtää metsän?

    Ainakin itselleni on vaikea ymmärtää esim kuinka paljon metsässä on puuta, helpompi on ymmärtää paljonko puuta on sillä alueella jonka näkee.

    Luulen että se on suurin syy  erimielisyydelle  komission ja suomalaisten metsäasiantuntijoiden välillä.  Ei nähdä rajoja ja sitä laaja alaisuutta.

    Ymmärrän hyvin  kun katolta lunta rojahtaa rappusille  iso kasa,  lunta on paljon mutta kun sen levittelee laajalle alueelle ja arvioi lumen määrää levittämisen jälkeen niin kovin vähän sitä on.

    Sen takia piti ihan katsoa tilastoista mitä siellä tosiaan Belgiassa on puuta jne….

    per hehtaari          milj. kuutiota metsämaalla yht.

    Slovenia           407                           432

    Belgia               207                           188

    Suomi               114                           2320

    Ruotsi               109                          2989

    Norja                 99                            1157

    Saksa                321                           3663

    Kuutiota / hehtaari,  Suomi on sijalla 33

    Kokonaiskuutiomäärissä Suomi sijalla 5

    Saattaahan ne komissiossa ymmärtää tai ihmetellä Suomen pullistelua.

    Pitäisikö tilastoida nuo  puumäärät tyyliin per kansalainen?

  • isaskar keturi

    Olen sitä mieltä, että jokainen vastatkoon omista hiilinieluistaan! Eli voisi esittää tilaston, kuinka monta hiilineutraalia tai -negatiivista henkeä koko väestöstä (%) kussakin maassa on. Suomi perhemetsätalousmaana pärjäisi aika hyvin.

    Tomperi

    Taitaa olla niin, että ns. perhemetsätyalous on kaikuja menneisyydestä tämän päivän Suomessa.

    isaskar keturi

    Edelleen taitaa olla yli 10% suomalaisista metsänomistajia suoraan, kuolinpesissä tai verotusyhtymissä. Löytyyköhän vastaavaa maailmasta?

    Tomperi

    Luulin että perhemetsätalous on eri asia kuin yksityinen metsän omistus, pahoitteluni väärinymmärryksestäni.

    Puuki

    Keskimääräisen kasvun metsää riitää n. 1 ha yhden henk. hiilipäästöjen kompensointiin.  Jos on esim. 100 ha , niin siitä voi myydä 99 muulle henk.koht. hiilikompensaation.  Päästöoikeuden tn -hinta on n. 30 €  = 180 €/ha.

    Tomperi

    Täytyy muistaa että nuo hiililaskelmat joihin viittaatte eivät perustu muuhun kuin poliittiseen päätöksiin, todellisuudessa ne ovat lähinnä uskon asia.

     

    Aimo Jortikka

    Perhemetsätaloutta on vain pohjoismaissa, Venäjällä metsät on Putinin hallinnassa, Kanadassa kruunun metsiä eli valtion. Usassa miljardöörit omistaa laajoja alueita. Euroopassa erinäisten aatelisten jälkeläiset. suomalainen pienmetsänomistus on aika harvinaista maapallolla,

    isaskar keturi

    Kovat on keskimääräiset kasvut Puukilla, kun keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on n. 12 kuutiota puuta (10300 kg CO2e~12 kiintokuutiota puuta).

    Apli

    Paljon tarinaa ns Ruotsin mallista metsätaloudessa.

    Puuki

    Kovat on keskimääräiset kasvut Puukilla, kun keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on n. 12 kuutiota puuta (10300 kg CO2e~12 kiintokuutiota puuta).

    Hiilipäästölaskurin mukaan keskim. päästöt oli 7400 tn.   1,3 x 4,7 = 6,11 ,  Eli vähän jäisi alle 1 ha;n sidonnalla. Korjataan sen verran että 1, 3-1,5 ha . Joko riittää?  Itselläni jäi ka.n alle päästöt joten voi laittaa myyntiin vähän isomman osan metsän kasvusta semmosille joilla on vastaavat päästöt.    Hiilipörssikin saisi ostaa kompensaatiopäästöoik. mo:lta eikä vain myydä niitä tietämättömille, kun ennallistaa soita joilla metaanipäästöt lisääntyy enemmän kuin hiilipäästöt vähenee.

    Ne päästöoik. hinnat/tn on ihan virallisia ,määriteltyjä hintoja. Samalla logiikalla hiilensidonnastakin pitäisi maksaa.  Niinhän ei tullene kuitenkaan käymään, jos säännöstä päättää jokin taho jolla on muuta mielessä kuin kasvihuonekaasujen vähentäminen kokonaisuutena.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)