Keskustelut Metsänhoito Ketä edustat palstalla? Onko mielipiteesi sinun omiasi?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 66)
  • Ketä edustat palstalla? Onko mielipiteesi sinun omiasi?

    Reva: ”Se suopeus voisi kai joskus näkyä vaikka konkretiassakin, ihan realimaailman puolella. Eikä vain ainaisissa propagandakirjoituksissa ja -julistuksissa.”

    Reva kieltämättä herätti oheisella kommentillaan ajattelemaan, ketä me täällä palstalla oikeasti edustamme? Onko mielipiteemme muodostuneet vain omien havaintojen ja kokemusten kautta, vai onko niiden taustalla myös työnantaja, ammatti- tai työnantajaliitto, puunostaja tai muu yhteistyökumppani, joku järjestö tai puolue, -tai sitten puoliso! Joidenkin nimimerkkien kohdalla on näiden vuosien aikana tapahtunut myös melkoisia äkkikäännöksiä. Hyvinkin epäasiallinen käytös on saattanut muuttua nopeasti lähes asialliseksi, tai mielipiteet johonkin asiaan kääntyä jopa 180 astetta. Ovatko nämä täysin omia päätöksiä, vaiko myös muualta ohjattuja?

  • Tolopainen

    Näille valtion laitosten tutkimuksille minä en ainakaan anna mitään arvoa. Porukka on siellä lähinnä kuluttamassa aikaansa ja varmistamassa omaa virkaeläkettä. Ei niillä tutkimuksilla joita joku luke tekee ole mitään merkitystä. Noita metsäntutkimuslaitoksiakin on ollut ympäri Suomea ja satoja henkilöitä töissä. Missä on tulokset ja hyödyt tavalliselle metsänomistajille. Mistä tuokin on peräisin että aukon keskelle pitää jättää muutama puu odottamaan että kaatuvat taimikon päälle.

    Puuki

    Onhan niistä tutkimuksista hyötyä mo:llekin ollut. Esim. puiden tilavuuskertoimet on saatu Metlan tutkimusten avulla. Ötökkätutkimusten avulla on saatu selville tuholaisten torjuntakeinoja. Suotutkimusten avulla suometsien kasvua on saatu lisättyä jne.

    Omaa järkeäkin saa käyttää säästöpuiden valinnassa .

    husse

    Tuon kommentin perusteella Tolopainen edustaa ”telaketju maalaisliittolaisuutta.” Vanhojen änkyröiden siipi, joihin ei uudelleenkoulutukseen lähettäminenkään toimisi

    jees h-valta

    Mikä sekin sahojen kaas teutarointi täysin turhaa. En pitkiin aikoihin ole sahalle tehnyt muuta kuin tankannut, nypännyt käyntiin ja ryhtynyt sahaamaan. Kun näin mennään vuosikausia niin sitten jos saha alkaa joskus kiukutella annan sen jonkun muun plokattavaksi ja menen kaupasta ostamaan uuden. Mitä järkeä on tuhrata hyvää työstöaikaa turhaan sahan kaas pelaamiseen? Kun verottaja hyväksyy vielä kertapoistona ja alv:kin tipahtaa pois. Tuppaa pienempikin remontti ainakin jossain verstaalla maksamaan sahan ostohinnan lähelle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Heh. Jeesin sahanhuoltokommentista tulee mieleen metsäharjoittelu Suitian koetilalla. Eräs tilan työntekijä totesi, että niin kauan kuin saha toimii, sitä on turha mennä näpelöimään. Tämä kyseinen työntekijä ajoi metsätraktoria!

    suorittava porras suorittava porras

    Tunteet pinnassa ja järki kadoksissa…taas kerran…

    Palaan tilanteeseen , joka sai minut” tarttumaan kynään” ja Metsälehden palstoille n. 10 vuotta sitten .

    Tuohon aikaan kehiteltiin ajatusta korvata taimikonhoito koneellisella energiapuun korjuula. Kylillä tuli vastaan hyvin tuntemiani vaikutusvaltaisia metsäalan luottamushenkilöitä , jotka kilvan kertoivat , että taimikoita ei tarvitse hoitaa , kun homma tehdään vähän myöhemmin koneellisesti ja siitä saadaan jopa tuloja.

    Tämä ja omat kokemukseni (useita vuosia ) kyseisestä menetelmästä olivat niin selkeästi ristiriidassa toimivien metsänhoitomenetelmien kanssa ,että sai minut rohkaisemaan mieleni ja tuomaan esille omia kokemuksiani asiasta.

    Mielipiteeni jäivät kyllä aluksi kirkkaasti muun informaation jalkoihin . Onneksi esim. viimeisintä Metsälehteä lukiessa käy ilmi ,että nykyiset käytännöt ovat hyvin lähellä sitä , minkä puolesta olen tämän kymmenen vuotta asioista jauhanut kuvin ja sanoin .

    Moni on kuitenkin tehnyt tänäkin aikana kannaltaan epäedullisia valintoja energiainnostuksen vallassa . Taimikoita on jätetty jopa tarkoituksella hoitamatta ja toisaalla hankittu tarpeettomaksi ja toimimattomaksi osoittautuneita laitteita edellä mainitusta syystä . Virheelliseksi osoittautunut tukipolitiikka ja koneenvalmistajien optimistiset kaupalliset tiedotteet ovat olleet vahvempia vaikuttajia , kun vankka kokemus metsienhoidon lainalaisuuksista .

    Ne vahat suositukset ovat osoittautuneet edelleenkin toimiviksi . Toteutuksen oikealla ajoituksella voidaan tilannetta parantaa ja pitää työkustannukset kohtuullisina. Nyt tukikin suunnataan metsien kannalta tärkeimpään vaiheeseen , taimikon oikea-aikaiseen hoitoon .

    …kynään kannatti tarttua

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä kannatti kirjoittaa, jos muutamakin metsänomistaja on kirjoitusten johdosta hoitanut taimikkonsa. Asiaa on edesauttanut osaltaan myös energiapuun heikko kysyntä.

    Puuki

    Energiapuun kasvatuksen hyydytti aikoinaan sen kannattamattomuus. Kantohinta ei pysynyt eikä noussut homman kannattavuuden edellyttämälle tasolle.

    Taimikonhoitoon kannustaminen on kyllä oikeaan suuntaan vaikuttamista.

    Gla Gla

    Visakallo: ”Moni meistä on myös saanut täällä kuulla, että olemme mielipiteinemme väärässä, koska emme ole itse tutkijoita, tai emme perusta mielipiteitämme suoraan johonkin tutkimuksiin. Millä valtuuksilla joku voi näin sanoa, kun tutkimustulokset voivat olla keskenään ristiriitaisia, ja useimmiten tilattuja?”

    Ihan samoilla valtuuksilla, jolla asiaa esittää ilman tutkimuksista saatuja perusteita. Keskusteluahan tämä vain on, jossa on vastakkain toisistaan poikkeavat mielipiteet. Todennäköisesti huomattavasti useammin mutuun/ns. omiin kokemuksiin nojaava väittää olevansa oikeassa kuin tutkimuksiin nojaava. Keskustelussa molemmilla on velvollisuus perustella näkemyksensä ja jos tutkimustulosta väittää virheelliseksi, on siihenkin syytä olla näyttö. Tolopaisen kommentti yliopistokoulutettujen tiedontasosta tai motiivista kuluttaa laitoksella aikaansa tai toteamus tiedemaailmassa yleisestä käytännöstä tilata tutkimustulos ei ihan tähän tilanteeseen riitä. Meidän jokaisen mielipiteistä suuri osa muodostuu tutkimuksella saatuihin asioihin. Jossain vaiheessa ne vain lakkaa olemasta ”tutkimusten mukaan”-tietoja, jolloin asiat pahinkin änkyrä ne hyväksyy. Esimerkiksi vaikka auringon ja maan sijainti ja liikerata toisiinsa nähden.

    Gla Gla

    Energiapuu onkin hyvä esimerkki. Nyt voi olla vaikea täsmällisesti määritellä, mitä 10 vuotta sitten tapahtui. Esimerkiksi hyvän metsänhoidon suosituksissa ei muistaakseni milloinkaan ole suositeltu jättämään taimikoita hoitamatta ja tehdä energiapuukorjuu tuon seurauksena villiintyneeseen vitelikköön. Kysehän oli yhdestä keinosta pelastaa hoitamaton metsä. Se, että moni lähti heppoisin perustein muotivirtausten mukana tuollaiseen on eri asia. Samoin se, että jokin laitevalmistaja kehitti tarkoitukseen soveltuvaa kalustoa ja markkinoi sitä metsänhoitamattomuusmenetelmien avulla.

    Itse en metsähommissa noista muotiasioista juurikaan piittaa, taustalla pitää olla pitkäjänteisempää ajatusta. Tietyt perusasiat, kuten korjuun onnistuminen ja kustannustaso vs. puuston laatu, järeys yms. seikat ei mihinkään tule muuttumaan. Taaksepäin katsomalla selviää suuret linjat helposti, kun vaatimukset toiminnan tehokkuudelle kasvaa jatkuvasti. Toinen seikka, jonka merkitys vain korostuu, on metsien terveys. Ihmisen kannattaa olla nöyrä, kun vastassa on luonnonvoimat ja siinä ei tuoreen metsätalousinsinöörin kirjaviisaus tai energiapuukorjuukalustoa edustavan myyntitykki Huikkasen jutustelu paljon paina.

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 66)