Keskustelut Metsänhoito Keväisten kuusentainten kastelu ?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 67)
  • Keväisten kuusentainten kastelu ?

    Merkitty: 

    Istutin reilu pari hehtaaria keväällä hieman karuun MT pohjaan kuusentaimia ja hieman myös männyntaimia. Näyttäisi kuivuus iskevän, ainakin pari viikkoa ollut satamatta, eikä kuiva kausi näytä olevan loppumassa.

    Osassa alaosistaan on kuusissa jo neulaset ruskeita. Joitain taimia on täysin ruskeina, osa on vaalean vihreitä.  Osa, jotka on hieman kalveessa, on terveen tummanvihreitä. Onko jollain kokemusta taimien kastelusta sadeveden puuttuessa?

    Onko ylipäätään muutaman desin vesiannoksesta hyötyä?

  • Tolopainen

    Mikä logiikka AJ tuossa olisi, että keväällä muokataan ja samana syksynä vasta istutetaan, sehän on silloin sama tehdä istutuskin keväällä ei siitä syksyyn siirtämisesta mitään hyötyä ole. Kesähakkuussa muokkauksen voi tehdä heti hakkuun jälkeen ja istutuksen saman tien tai kylvön, ei sen nopeampaa tapaa olekaan. Risut vain kerätään vekka.

    Visakallo Visakallo

    Koska aiheena oli kuivuudesta kärsivät taimet, toin esiin syysistuksen edut. Se ei vain jostain syystä mitenkään käynyt Tolopaisen pintaan, vaikka kysymys on aivan perusasiasta. Eihän se toki nyt auta aloittajan taimia, mutta vastedes joku voisi harkita syysistutusta, jos on viljeltävänä maita, jossa kuivuus saattaa vaivata. Taimien kastelu on monesti laajemmassa mitassa hankalaa, sillä vesipaikatkin tahtovat kuivana aikana kuivua. Ennen oli käytettävissä lehmien juottoon tarkoitettuja traktorivetoisia säiliöitä, mutta nekin ovat karjatalouden loppumisen myötä vähitellen hävinneet.

    Timppa

    Katselepa Kitsas näkyy taimien tyvellä purentajälkiä.  Silloin on ollut tukkimiehentäi asialla.   Taimi muuttuu ensin melkein punaiseksi ja lopulta varisevat neulaset.

    Meillä on alueita, joita voi istuttaa vasta, kun hakkuun ja istutuksen välillä on ollut täysi kesä.  Ei auta mikään mätästyskään.  Viimeinen nopeampi istutus päätyi siihen, että n. 70 % taimista syötiin.  Tukkimiehentäiden syömistä hyvin harva elpyy.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopaisen viljelyketjukin on ihan Ok mikäli saa koneet paikalle silloin kun niitä tarvitaan. Urakoitsijoilla on aikataulut, joten aika onnekasta jos saa kaikki vaiheet onnistumaan samana kesänä: hakkuu, risujen keräys, muokkaus ja taimien hankinta! Hakkuun aikataulu nimittäin selviää yleensä viime tipassa. Sellainen hyöty syksyyn odotuksesta voisi olla, että muokkausjälki tekeytyy eli sisältää vähemmän ilmaa. Timpan mainitsema tukkimiehentäin riski on myös olemassa, mutta voisi olettaa että jos viljely tehdään pikaisesti, kuoriaiset eivät ehdi lisääntyä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Onko Timpan taimet käsitelty Karate Zeonilla? Siis syövätkö tukkimiehentäi torjunta-aineesta huolimatta? Tuo on voimakas hyönteismyrkky mitä käytetään rypsillä ja muilla viljelykasveilla ja myrkyllinen kaikille hyönteisille ja kerääntyy ympäristöön ja hävittää pölyttäjät.

    Timppa

    En tiedä.  On tullut eri taimitarhoilta.  Sama tulos.  Kaikilla joku myrkky.

    Puuki

    Biologinen torjunta-aine olisi koivutisle. Sopii muuhunkin käyttöön, esim. perunaruton torjuntaan ainakin tyydyttävästi. Hajoaa luonnossa eikä aiheuta haittoja maaperän pieneläimille. ( Torjuu mykrät ja voi torjua tukkimiehentäitäkin hajun avulla. )  Päinvastoin nopeuttaa mikrobitoimintaa ja samalla taimienkin kasvua.

    Keväällä maanmuokkaus  ja heti istutus sopii ainakin hiesumaille. Savikoilla voi olla hyvä maan painua ja ”muhia ” talven yli. Toisaaalta savikot voi myös kovettua liiaksi, jos ehtii pinta kuivahtaa ennen istutusta.     Routivilla mailla syysistutus on onnistunut huonoimmin.

    Ennen kannattaa odotella pari vuottakin ennen istutusta , jos tukkimiehentäit on riesana, kuin antaa istutuksen mennä niiden takia pieleen.   Edellyttää, että ei ole kovin heinittyvä alue eikä kantovesojakaan tarvi olla liiemmälti tulossa. Täällä meillä päin ei heinittymisestä ole yleensä kovin paljon haittaa metsämailla.

    kitsas

    Täytyy ens käynnillä tutkia ne punaruskeat taimet – tuota en hoksannutkaan katsoa, niitä kun oli verraten vähän. Joo, toissatalven hakkualue on kyseessä – välikesä juurikin niiden ötököiden vuoksi. Kehnosti mätästetty kohde, eikä irtokunttaan ole istutettu, vain niihin mättäisiin, joissa paksuhko moreenikerros pinnassa – onneksi.

    Täytyy seurata, että mitä niille tapahtuu ja jos sattuis kuusentaimia syksylle vielä saada, niin käydä selviin tapauksiin uudet polkasemassa.

    Kurki

    Nopein tapa minimaalisella vesimäärällä taimien kasteluun on kastella ne reppuruiskulla. Ottaa ruiskuputken suuttinen pois, niin pelkkä ohut putken pää paunuu taimen vierestä hyvin pehmeämpään maahan ja siihen taimen viereen vesiannos sitten paineella. Voi tietenki vaihtaa muoviputken aluminiin tai teräksiseenkin.

    Viime viikolla tein näin puolen hehtaarin alalle.

    suokukko

    Jos ei kova homma niin käy yötä vasten kastelemassa. Joku reppuruisku mukaan vaikka tai sitten tuollainen Tolopaisen ehdottama akkupumppu ja letkua.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 67)