Keskustelut Metsänhoito Keväisten kuusentainten kastelu ?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 67)
  • Keväisten kuusentainten kastelu ?

    Merkitty: 

    Istutin reilu pari hehtaaria keväällä hieman karuun MT pohjaan kuusentaimia ja hieman myös männyntaimia. Näyttäisi kuivuus iskevän, ainakin pari viikkoa ollut satamatta, eikä kuiva kausi näytä olevan loppumassa.

    Osassa alaosistaan on kuusissa jo neulaset ruskeita. Joitain taimia on täysin ruskeina, osa on vaalean vihreitä.  Osa, jotka on hieman kalveessa, on terveen tummanvihreitä. Onko jollain kokemusta taimien kastelusta sadeveden puuttuessa?

    Onko ylipäätään muutaman desin vesiannoksesta hyötyä?

  • Uusmetsäläinen

    Viime kesänä oli ainakin Kymenlaaksossa vielä pahempi ja pidempi kuivuusjakso kuin nyt. Yllättävän hyvin keväällä istutetut kuusen taimet kuitenkin selvisivät, vaikka todella huonolta näytti keskikesällä.

    Kokeilin oikeastaan kaikkia täällä suositeltuja keinoja. Kastelin kokeeksi noin sata tainta kantovedellä. Paras keino selvästi, sillä kuolleisuus lähes nolla ja tänä kesänä parhaassa kasvussa. Työlästä ja riskaabelia hommaa tuo kastelu, sillä heti ensi viikolla voi sataa.

    Totaalisesti kuolleilta näyttävien tilalle (noin 10-12%) tilalle istutin heti syksyllä (syyskuussa) uudet taimet, jotka juurtuivat hyvin lämpimän syksyn pitkittyessä eivätkä pullahdelleet ylös jäätyneessä savimaassakaan. Suosittelen Kitsaalle ja kaikille muillekin syysistutusta. Saattaa olla kuivuuden vaivatessa tulevaisuudessa parempi istutusaika kuin kevät.

    Jätkä taisi täällä todeta, että kuolleilta näyttävät taimetkin voivat kasvattaa seuraavana vuonna juuristostaan uuden verson. Näin tosiaan tapahtui osassa ”kuolleita” taimia.

     

    Jätkä

    Jos istutustaimia on oikein enemmän kasteltavana, niin mielestäni oivallinen keino olisi traktorin nostolaitteiden varaan pistää nykyään hyvin yleisesti löytyvä 1000:n litran muovisäiliö ja sen hanaan ympätä 2 – 4 letkua, joille käyttäjät. ”Epätoivo” päälle ja hidasta kävelyvauhtia alueelle. Jos litran lirauttaa / taimi, menee yhdellä tankkauksella puoli hehtaaria.

    Melko tehokasta.

    Kurki

    Minulla nuo taimikot ovat niin kaukana 20..100 km päässä, joten pitää keksiä kasteluun jotain muuta apua  kuin traktori. Tai miksei tuolla 20 km päässä.

    jees h-valta

    Taitaisi nyt vain pareen olla alkaa luonnon mukaisesti muuttaa sitä kuusetusta pikkuhiljaa lehtipuun suuntaan. Juuri puoliysin uutisissakin näitä pähkäiltiin. Lehtipuu se kuitenkin on joka meillä etelä-suomessa alkaa oheislajeineen viihtyä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä taimet ovat sitkeitä kestämään kuivuutta,kunhan hiukankin juurtuvat.Viime vuosi oli täällä keväästä tosi kuiva ja kuuma,silti taimikuolleisuus loppujen lopuksi pientä.Vuosi sitten pelkäsin taimieni puolesta,mutta alle tuhat tainta kuoli erisyistä 25 000:sta .Syväistutus auttaa ja hetekamättäitä välteltävä.Luonto myös paikkaa ja nyt valtapuulajeilla hyvä siemenvuosi tulossa.Koivu jon satonsa maahan runsain mitoin varisti ja keväällä sitten havupuiden siemenet maahan löytävät.

    Olli Salli

    Istutin 2018 toukokuun alussa, heti routien sulettua, n. 2000 rauduskoivua ja n. 1000 kuusentainta, läpimärillä paakkutaimilla kääntömättäille.

    Tuosta eteenpäin ei ennen juhannusta satanut milliäkään, ja jo juhannuksen maissa näkyi paljon ruskeita taimia.

    Tänä keväänä kävimme taimikot läpi ja täydensimme n. 600 rauduskoivulla ja n. 300 kuusella. Nämä laitettiin lopullisesti kuivuneiden tilalle, joihin ei vieläkään ollut tullut eloa. Näitä oli paljon myös koivuissa, eli lehtipuut eivät näissä oloissa olleet nekään kuusta vastustuskykyisempiä kuivuudelle. Samalla kun siellä oltiin, pienempi osa koivuista korvattiin poikki purtujen latvojen takia, vaikka ne olisivatkin vielä jotain vihreää pukanneet poikaoksassa.

    Nyt kun noita on käynyt katsomassa, on joka mättäässä elinvoimainen taimi. Tämä siitä huolimatta, että ei nytkään ole viikkokausiin satanut. Ratkaisevaa tuntuu olevan se, että taimet saivat hyvän alun, kun tänä vuonna oli sateita kuitenkin riittävästi jonkin aikaa istutuksesta eteenpäin.

    Pituuskasvu ei ole kyllä päätä huimannut, ja kuusien lisäksi myös koivuja joutuu kyllä nyt ennen syksyä vapauttamaan jo reilusti taimia pitemmästä heinikosta.

    Näistä havainnoista voisin päätellä, että tässä vaiheessa kuivuneita taimia kastelemalla ollaan jo myöhässä.

    Paikkana Hämeenkoski, Päijät-Hämeessä. Maapohja OMT, paikoin rinteessä mikä lisännee kuivuutta.

    Puuki

    Puiden juuristo kasvaa pisimpään loppukesästä, joten kastelu saattaisi auttaa vielä jossain tapauksessa.

    kitsas

    Raportti

    Kastelu tuli tehtyä kriittisimpien taimien osalta joku päivä sitten ja noin 4 h tehokas työaika ja kävelyä GPS:n mukaan 6km. Taisteluvälineet: kastelukannu ja sanko 10+10=20 l /keikka. Pisin kävelymatka ojalta taimelle 270m. Ehkä n.  1000 juottokertaa vajaalle hehtarille. Kannulla kaadettaessa vesi lentää kannun putkesta hyvinkin metrin, joen ei tarvi joka taimen luokse kävellä vaan taimien väliiä harppoen ja häjyn näköösiä kattellen.  Eri asia on, jos yrittää litran saada taimelle, niin sitten sen ääreen on käveleminen. Oli hyötyä tai ei, mutta tulipa tehtyä, eikä tarvinnut sinä päivänä juoksulenkille lähteä.

    Vanhana Keuruun pioneerinä sujui tuo kantaminenkin.

    jees h-valta

    Lehtipuukin tarttisi kunnon mättään. Nykyäänhän ne lääpitään eikä tehdä kunnolla. Mikään kuntan ympärikääntö mihkään riitä. Kun on kunnon mätäs on kuivatteluvaraa kun taimi on saatu kunnolla syväistumaan. Ja päällä on paljon suojaavaa maa-ainesta.

    Remie

    myös istutin 1000 kpl , yksikään ei kuollut. Sammaleesya läpi työnsin putkenkären ja taimi siihen. Täysin koskematton maa on kaikkein paras. Ei heinä eikä horsma ongelmaa. Laikutettu alusta on liian pehmeä ja häititty. Meillä ei käy lainkaan pinnan särkeminen. 1,5 metristä horsmaa aivan ummessa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 67)