Keskustelut Metsänhoito Klapien teko

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 94)
 • Klapien teko

  Merkitty: 

  Hei!

  Kaadoin koivuja heinäkuussa rasiin eli lehteen. Nyt ajoin ne laanille pinoon valmiiksi pilkottaviksi. Tarkoitus on tehdä niistä polttokelpoisia ensi kesäksi/syksyksi. Mietin, että onko parempi pitää koivut rankoina talven yli ja pilkkoa vasta keväällä vai pilkonko ne heti häkkeihin klapeiksi. Kärsiikö klapi pilkottuna talven tyrskyt? Pellin laitan tietysti häkin päälle katteeksi. Joku sanoi, että joskus on tullut hometta talven aikana klapeihin häkissä- onko perää?

 • mehtäukko

  Jos puhtaasti päättelisi, niin kun lehvästö on haihduttamisensa päättänyt, pitäisi rangat ainakin karsia ja aisata. Varastointi teloille sateensuojaan ja tuulettuvaan paikkaan. Pienintähän poistaa lopunkin kosteuden,- riippuen ilmoista…

  Hakkeen käyttäjänä ei tuo puoli niin tarkalla.

  Jätkä

  Oikastaan se on ihan sama peitätkö vai et. Maaliskuulla lumet on klapien päältä ja seasta sulaneet ja ilma on niin kuiva, että kosteus klapeista lähtee. Juhannuksen jälkeen voit joko peittää tai siirtää katon alle häkit.

  Kuitenkin klapihäkkien alle pitäisi jäädä vapaata ilmatilaa, että tuuli poistaa alta kosteuden. Klapeissa oleva kosteus valuu alaspäin, joten kuivuminen tapahtuu siihen suuntaan.

  Reze

  Niin se tärkein kysymys oli: Pilkonko heti vai vasta keväällä? Onko eroa?

  Reze

  Jätkä

  Mahdollisimman heti!

  Rane

  Kerran pilkoin keväällä  talvella hakattua koivurankaa jossa oli joukossa edellisenä kesänä hakattua koivurankaa.Kesällä hakatun rangan ongelma oli että kuori irtosi halkaisuterissä ja pakkausi sinne. Lisäksi kuorta ei roskanerottelussa saanut erilleen joten valmis pilke oli hieman sotkuista.Epäilen että tuo rasikuivatus on kuitenkin muuttanut tilannetta niin että kuori ei irtoa.

  Jos talvi on lämmin ja kostea niin että hometta syntyisi niin silloin rankana homeenkasvupintaa on vähemmän ja keväällä pilkotuissa klapeissa näkyvää hometta on vähemmän.Luulisin.

  Tolopainen

  No ei missään tapauksessa klapeja pidä tehdä syksyllä, ne homehtuu. Klapit pilkotaan aina keväällä, jolloin ne kuivuu kevätauringon paisteessa. Joku latvasta laho voi ehdottaa klapien tekoa syksyllä.

  mehtäukko

  No karvoineen päivineenkö ne voivat rötkötellä heinikossa keväthankiin asti…!?

  Kumikettu

  Optimissaan homma on jos teet klapit heti kun hyräyttää pakkanen. Ei iske home, mutta talvi pääsee jo kuivaamaan klapeja. Talvella ilma on yleensä kuivaa, etenkin kevättalvella.

  Rasiasia on kylläkin imettänyt puista pahimman kosteuden, joten homevaara on jo pienentynyt joka tapauksessa.

  Tolopainen

  Kyllä rangat yleensä karsitaan ja laitetaan kasoihin irti maasta ainakin meillä päin. Jos kuormaajalla tekee tuollaisen 5m korkean kasan ei maakosteus ja heinät haittaa. Niin kosteus ei pahemmin pakkasessa vähene puista.

  mehtäukko

  Kuten ensi kommentissa viittasin, kait rasiin kaadetuille rangoille sentään jotain on tehtävä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 94)