Keskustelut Metsänhoito Klapien teko

Esillä 4 vastausta, 91 - 94 (kaikkiaan 94)
 • Klapien teko

  Merkitty: 

  Hei!

  Kaadoin koivuja heinäkuussa rasiin eli lehteen. Nyt ajoin ne laanille pinoon valmiiksi pilkottaviksi. Tarkoitus on tehdä niistä polttokelpoisia ensi kesäksi/syksyksi. Mietin, että onko parempi pitää koivut rankoina talven yli ja pilkkoa vasta keväällä vai pilkonko ne heti häkkeihin klapeiksi. Kärsiikö klapi pilkottuna talven tyrskyt? Pellin laitan tietysti häkin päälle katteeksi. Joku sanoi, että joskus on tullut hometta talven aikana klapeihin häkissä- onko perää?

 • jees h-valta

  Toloppa tuossa oikeassa. Kyllä rautaa ruostutetaan aivan turhaan tonttien ja peltojen syrjissä. Joskus olikin keräyksiä maaseudulla joissa sai romut kätevästi pois. Olikohan joku MTK:n juttu, en muista. Mutta tarvittaisiin nykyäänkin, niin paljon turhaa romua on nurkkiin keräilty. Minulla ei ole yhtään käyttämätöntä rojua. Kaikkia sillointällöin tarvitaan. Pienempää sälää autotallista vienkin silloin tällöin kierrätyspisteen metallinkeräykseen.

  topintam

  25.klapituskausi starttailee jo varhaiseen ”uusille lumille”.  Keväälle tiedossa  auringon ottoa, joten parempi aloitella aikoinansa että ehhti työt pois alta haittaamasta.

  Tämän kauden teemana onkin TEHO. Nyt painetaan ennätykset uusiksi. Hyvin lähti hommat liikkeele kun sainkin moton käymään päivän. Kolmeen päivään haalittiin 100kiintoa klapivärkkiä oli hussen kuski tuikoilla. Vanhemmiten alkanu roppi kramppailee,, parasta yritettiin kuitenkin moton kirittäessä. Nyt muutaman päivän siesta ja sitten viikonlopulle toivotaan parasta harrastuksen parissa.

  Ajattelin ahneuksissani ajaa klapikoneen kumpaankin päähän pinoa että alkaa tapahtua. Jos jehukin lähteis käyntiin luulisi kolmen koneen voimin jotakin viikonloppuna tapahtuvan.

   

  Jätkä

  Jos kyseessä on – lähinnä omaan käyttöön tarkoitettujen klapien teko, niin tuonvertaisen määrän työntäisi yksi mies ilman monia muita koneita kuin traktori ja Bilke – kone. Kone, joka viiltää 120 viiltoa minuutissa ja joka viillolla katkeaa ja tarvittaesssa halkeaa säädetyn pituinen klapi.

  Poistokuljettimelle saattaa tulla isommilla pölkyillä ruuhkaa, ellei kuljetinta saa suht loivaan asentoon. Syöttöpuolelle olisi syytä varata kaksi henkilöä, jos pölkyt ovat säännöllisesti yli 15 senttisiä. Tuoreita paksuja pölkkyjä syöttäessä pääsee maistelemaan työn tekemistä, vaikka homma onkin vain pölkkyjen nostamista / siirtämistä hihnalle.

  topintam

  Ei lähtennä jehu likkeelle ja puitakin jäi pehmyen taa odottelee pakkasta. Päivä tahtoo olla lyhyenlainen kolmisen tuntia aurinkoista tarjolla.

  Mutta tehoa oli ihan hitokseen hienosti kun jumpattin kahteenpekkaan… Lauantaina jäi vielä himoittu 100mottia päivään rikkomatta mutta kalkkiviivoille päästiin kun pikkusen venytettiin iltatuurin puolelle.

  Kylläse tuommonen tolkku kasa taas hetken mieltä lämmittää. Latautua muutama päivä ja keräilyerien kimppuun.

   

Esillä 4 vastausta, 91 - 94 (kaikkiaan 94)