Keskustelut Metsänhoito Koivikon uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
 • Koivikon uudistaminen

  Nimimerkki Tuohi laittoi jokunen aika sitten pari hyvää kuvaa juurikääpäiselle alueelle istutetusta koivikosta. Puut kasvaa siinä hienosti, mutta mitä tuosta eteenpäin. Kun päätehakkuu aikanaan tehdään, valoisan koivikon jäljiltä taimikossa taitaa olla vastassa liki pellonmetsitystä vastaava tilanne pintakasvillisuuden suhteen. Tämä ei lupaa hyvää, joten vaihtoehtoja on syytä pohtia jo useampi vuosikymmen etukäteen. Kokemuksia ei koivikoiden päätehakkuista taida kovin paljon olla, mutta ainakin kaksi vaihtoehtoa tulee mieleeni. Joko hyväksyä mittava heinän ja vesakontorjunta tai sitten pyrkiä luontaiseen kuusialikasvokseen, jolloin tämä uudistamisen työläys vältetään. Jos ei luontaista alikasvosta synny, olisiko aivan älytön ajatus istuttaa taimet jo ennen päätehakkuuta. Vaurioita tietysti tulee ja päätehakkuu vaikeutuu, mutta paljon myös säästetään työtä myöhemmässä vaiheessa.

  Ajatuksia tai kokemuksia?

  (kirjoitusvirheitä korjattu)

 • Metsäkupsa

  Koivikon ym.lehtipuu metsikön uudistamis kokemukset kohdallani työläitä.Heinäys urakkaa ja myyrätuhoja on piisannut.Jos koivikon alle ei ole syntynyt kuusentaimikkoa,tietää useimmiten työlästä uudistamista.Olen istuttanut semmoisten koivikoiden alle kuusentaimia,joissa on kohtalaisesti luonnon taimiainesta.Hakkuussa syntyneisiin reikiin olen sitten paikkonut koivulla.Tuloksiin olen tyytyväinen,joskin hirvet tuppaavat osan näistä kuusien sekaan paikotuista koivuista tärvelemään.

  Korpituvan Taneli

  Koivun jälkeen uudistamisesta en mitään tiedä, mutta tuo kuusi toisen puuston alla on tutumpaa.

  Minulla on peltokuvio, jossa alunperin kyllä oli koivua, mutta kun hirvet sen söivät se istutettiin männylle. Siitä tietysti tuli heikkolaatuista mäntyä, parhaan pellon osalta. Nyt siellä on istutetut kuuset ja tarkoitus on hoitaa sitä männikköä kuusen ehdoilla.
  Toisellakin peltokuviolla ilmeisesti teen saman tempun, vaikka se ei yhtä viljavaa olekkaan.

  Sillä kuusen kasvattamisella koivun alla säästetään myös aikaa ja tietysti erityisesti uudistuksen heinittymis ongelmia.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Leevi Sytky

  Matkisin Sahalan kartanon isännän käyttämää menetelmää kuusen viljelyssä. Hieman muunneltuna.

  Gla

  Miten se poikkeaa normaalista kuusen viljelystä (muokkaus + istutus)? Tarkoitatko ajouramenetelmää? Miten sitä muuntelisit? Ajouramenetelmä tuskin ratkaisee perusongelmaa eli pintakasvillisuuden villiintymistä valoisan metsän jäljiltä.

  Leevi Sytky

  Olen tätä aloituksen aihetta miettinyt paljonkin, eikä sitä tekniikkaa ole vielä loppuun asti hiottu. 🙂
  Mutta eikö olisi edullista käyttää menetelmää, jossa taimikon hoito ( heinäys, vesakon raivaus ) voitaisiin suorittaa mahdollisimman nopeasti, vähillä työtunneilla?
  Ajouramenetelmällä, tai ilman, mutta jos maaperä antaa mahdollisuuden, niin tahdään kaivurilla korkeat mättäät riveihin. Rivikasvatus. Siinäpä ajattelemisen aihetta.

  tamperelainen

  Erään aktiivisen mo:n uudistumenetelmä:Säästettävää alikasvoskuusikkoa.Manuhakkuu pikkupakkasella.Roundup koivun kantoihin.Aukkopaikkoihin isot koivuntaimet.Hakkuussa varottiin kuusentaimia.Parina ensimmäisenä kesänä pientä heinäilyä.Tuntunee työläältä,mutta kokonaiskustannuksiltaan halpa metodi.Manu-hankintahakkuun jujuna,että sen voi tehdä sopivalla kelillä ja ruiskuttaa roundup

  Leevi Sytky

  Ydinkysymyshän Gla:lla oli, onko älytön ajatus istuttaa kuusta järeään koivikkoon jo ennen päätehakkuuta.
  No ei ole. Mutta miten, jätetäänkö ajourat istuttamatta? Jätetäänkö kuinka leveät ajourat, 6 m?

  Timppa

  Olen jossain nähnyt jutun, jossa ne kuusentaimet istutettiin ennen koivikon hakkuuta. Olisiko ollut niin, että se oli ensin harvennettu luokkaan 200-250 runkoa/ha. En varmaan muista.

  Siis ”päätehakkuu” tehdään kahdessa vaiheessa. Jätetään jäljelle sellainen puumäärä, ettei pohja pahemmin heinety. Jotenkin tuntuisi järkevältä tehdä leveät ajourat, joihin ja vielä puidenkin alle istutetaan kuusentaimia. Kun ne ovat tarpeeksi varttuneet poistetaan koivut. Metsurikaato on tietenkin parempi kuin moto, joka luutii.

  Kokemusta on kyllä koivikon uudistamisesta koivikoksi. Se kyllä on kohtalaisen helpostikin onnistunut. Vanhan leppää kasvavan lehmihaankin uudistaminen koivulle onnistui, mutta oli tuskaista. Kasvu oli niin kova, etteivät juuret kehittyneet. Koivuja piti nostaa ja pönkätä. Leppiä vastaan piti kyllä sotia muutaman kerran, mutta voitin. Nyt on komea koivikko.

  Puun takaa

  Olisin hieman toista mieltä manuhakkuun paremmuudesta poistettaessa ylispuita taimikon päältä. Omien kokemusteni perusteella järeä moto on ko. hommaan kaikkein paras. Oksat tulevat ajourille pois taimikon seasta. Se helpottaa myöhempää liikkumista aivan ratkaisevasti. Järeä moto pystyy myös kannattelemaan kaadettua puuta paremmin, eikä taimille koidu juurikaan laahausvahinkoja.

  Iron Man

  Olisin hänen kanssa hieman toista mieltä järeän moton paremmuudesta ylispuidenhakkuussa.
  Tuollainen sokea usko motojen kykyihin ylispuuhakkuussa ei tee hyvää kenenkään mielenterveydelle.
  Mutta tokihan hän saa uskoa mihin haluaa,olen vaan vähän huolissaan hänestä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)