Keskustelut Puukauppa Koivukuidun mutkat

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 75)
  • Koivukuidun mutkat

    Merkitty: 

    Hankintahakkaan nyt luontaista rauduskoivikkoa,jossa lähes jokaisessa on  hirvituhon aiheuttama mutka tyvipölkyn alueella.Mutka vaikeuttaa puun kuoriutumista.Oletteko raakanneet jyrkempiä mutkapuita  pois ?

  • Jätkä

    Kun firman urakoitsija hakkaa ja on käytössä motomittaus, on raakkiprosentti Nolla.

    Sama pätee myös tukin mittaukseen.

    Tolopainen

    No ei todellakaan ole nolla tai sellainen kuski varastaa raskaasti metsänomistajilta. Urakoitsijoiden hakkuut ovat yhtiöiden jatkuvan kontrollin alla ja raakkiprosentit on kolmesta viiteen. Metsänomistajat tietenkin saavat tilin kaikista koneen mittaamista puista ja tulos vaihtelee kuljettajan silmämääräisen arvion mukaan. Vain myymällä tehdasmitalla raakit menevät metsänomistajan piikkiin. UPM:lle en myisi kuitua hankintana koska se käyttää tehdasmittaa.

    pihkatappi pihkatappi

    Vielä 15 vuotta sitten oli kuitupuun mittauksessa aktiivisesti käytössä alamitta raakki, jos joku 7 litrainen pätkä oli kuormassa, merkittiin tehdasmitassa että motti alamittoja. Sen jälkeen raakkaaminen on kuitupuun osalta omissa kaupoissa jäänyt, ei ole yhtään litraa raakattu kuitupuita, noin 20 hankintakauppaa viimeisen 15 vuoden aikana, vastaanotot ainakin Joutseno, Äänekoski, Kemi, Kaskinen. En hirveän mutkaisia tai kakshaaraisia pölkkyjä kasaan laitakaan, mutta joskus menee joku pätkä pituuden osalta yli tai ali koivukuidulla ja rimpuloita kuitukasan aluspuu pätkiäkin on ollut rekan kyydissä. Voihan se olla että jonkin omistajan puita raakataan tai että jokin tehdas on tarkempi. Moton tekemissä koivukuiduissa on monesti kuorintaa haittaavaa oksaa, että aihetta raakkaamiseen on, mutkista ei kai muutoin ole haittaa.

    Jätkä

    EDIT: No ei todellakaan ole nolla tai sellainen kuski varastaa raskaasti metsänomistajilta. Urakoitsijoiden hakkuut ovat yhtiöiden jatkuvan kontrollin alla ja raakkiprosentit on kolmesta viiteen. Metsänomistajat tietenkin saavat tilin kaikista koneen mittaamista puista ja tulos vaihtelee kuljettajan silmämääräisen arvion mukaan. Vain myymällä tehdasmitalla raakit menevät metsänomistajan piikkiin. UPM:lle en myisi kuitua hankintana koska se käyttää tehdasmittaa.

    -Lopeta tuo pontikkakännissä kirjoittelu. Menee niin sekopäiseksi touhuksi, ettei siitä ota selvää Erkkikään.

     

    pihkatappi: -Vielä 15 vuotta sitten oli kuitupuun mittauksessa aktiivisesti käytössä alamitta raakki, jos joku 7 litrainen pätkä oli kuormassa, merkittiin tehdasmitassa että motti alamittoja. Sen jälkeen raakkaaminen on kuitupuun osalta omissa kaupoissa jäänyt, ei ole yhtään litraa raakattu kuitupuita, noin 20 hankintakauppaa viimeisen 15 vuoden aikana,

    Kun se on noin, niin miksi joku alkkis väittää jotain ihan Tolokutonta?

    Tolopainen

    Jätkälle puukauppa on täyttä utopiaa. Luulee että koneurakoitsijat eivät ole jatkuvan kontrollin alla kun tekevät hakkuita. Kaikkien koneiden tekemä puutavara on tunnistettavissa ja niitä kontroloidaan. Raakin on pysyttävä tietyissä rajoissa tai tulee noutaja. Sehän ei voi olla nolla koskaan, kun kuski tekee laatuarviota silmämääräisesti. Mutta ei tuota kontrollia myyjä tietenkään huomaa.

    Jos urakoitsija hakkaa useammalle yhtiöille jokaiselle yhtiölle on oma hakkuukone.

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllä käy hakkuu ihan sujuvasti kahdelle tai kolmelle eri yhtiölle yhdelläkin koneella. Valitaan vain kunkin yhtiön käyttämä työohjelma koneen valikosta.

    Tolopainen

    No mikä on keskimääräinen raakkiprosenttisi kun teet koneurakointia eri yhtiöille.

    suorittava porras suorittava porras

    Kolmen pinnassa pyörii vajaalaadun osuus. Nykymänniköissä ei kukaan pysty parempaan. Valitettavasti pusikkoisilla kohteilla tulee fiboja toiseenkin suuntaan.

    Jo reilut 20 vuotta sitten piiripäällikön antama ohje:”Jos vähänkin epäilet laatua ,silmät kiinni ja kuituun!” ,on ollut varsin toimiva. Vajaalaadun osuus ylittää näin menetellen harvoin viitä prosenttia. Sen lukeman toistuessa noottia tulee varmasti ja potkut seuraa ,jos laatu ei parane. Lisäksi yrittäjä saa asiasta taloudellisia sanktioita.

    Metsänomistajien puolelta laatupalautteita ei ole tullut vielä kertaakaan urani aikana. Tuotantolaitoksilta niitä tippuu lähes viikottain. Harakirikuormia ei onneksi ole tullut pitkään aikaan.

    Noihin mutkaisiin koivuihin vielä sen verran ,että  ennen kouran etenemisen pysäyttävää jyrkkää mutkaa on oltava kelvollista ainespuuta noin neljä metriä(=kuitupöllin minimipituus+kouran pituus),jotta pöllin voi mitata koneella. Jos ko mutka on esimerkiksi kolmen metrin kohdalla,tyviosaa ei voi mitata. Sama tilanne on pahan oksan kohdalla. Puu on katkaistava noin 120cm ennen sitä. Tässä yksi syy ,miksi minimikatkaisuläpimittaan ei aina päästä  .

    Tolopainen

    Tämä tietenkin johtuu siitä että tätä MHY:n mainostamaa hakkuun valvontaa ei käytännössä tehdä.

    Jätkä

    Suorittava puhuu palturia. Hänellä on muka kone, jolla ei voi hakata kolmimetristä kuitua? Sellaisten koneiden paikka on metallisulattamo.

    Eika mahtava on kuitupuun raakkiprosentti, jos se ”pyörii kolmen pinnassa”. Olisi ehkä syytä vaihtaa alaa, taikka hakeutua koulutukseen.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 75)