Keskustelut Metsänhoito Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

Esillä 6 vastausta, 551 - 556 (kaikkiaan 556)
 • Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

  Metsälehden tämän päivän numerossa oli toimittaja Riikilän juttu Sahalan kartanon 10 vuotiaan koivikon ensiharvennuksesta.
  Silloin sitten istutettiin saroille koivua ymmärtämättömästi 2 m välein. Nyt istutetaan 3 m välein ja pyritään tiheyteen 1200 kpl/ha. Tuo ylimääräinen metri lisää tilaa puiden väleissä nopeuttaa koivun kehitystä ja latvuston voimistumista vielä lisää. Tällä voidaan ensiharvennusta ehkä lykätä 1-2 v latvuston elinvoiman ja koon kärsimättä. Näin puista tulee vielä suurempia ja nopeakasvuisempia.
  Silloin istutettiin yhden miehen työryhmin, nyt kahden. Toinen tasoittaa kuokalla mättään huipun reilusti yli 60 cm halkaisijaltaan olevaksi vähän koveraksi tasanteeksi ja toinen laittaa putkella minitaimen juuri sen keskelle ja aivan suoraan. Näin istutuksen laadusta tulee kaksistaan tehden paljon parempi kuin yhden ja pian mätästä potkimaan väsyvän tekijän työnä.
  Prof. Hynynen arveli jutussa, että metsän harvuuden lisääntyminen vähentää kasvua. Tämä ei aina pidä paikkaansa. Se riippuu metsästä. Kaikki metsämiehet tietävät jo ulkomuistista ylitiheitä ja metsiköitä, jotka eivät silminnähden ole kasvaneet juurikaan vuosikymmeniin.
  Toisaalta pieni kasvun jääminen hieman pienemmäksi maksimista parina vuonna harvennuksen jälkeen ei merkitse mitään sen rinnalla rinnalla, että riittävällä harvuudella koko metsikön kasvatuksen ajan voidaan turvata useiden tukkien saanto lähes latvaan saakka ja näin moninkertaistaa metsikön puhdas tuotto.
  Harva on epätaloudellinen harkitusti, että haluaa kasvattaa tiheässä vain pieniläpimittaista ja halpaa kuitupuuta, koska tappiota siitä touhusta tulee varmasti.
  Ensiharvennuksessa 3 istutusväli vaihtuu harvennuksen jälkeiseen 4 m puuvälikasvatukseen (600 runkoa/ha), joka sekin käy ahtaaksi latvustoille jo 6-8 vuoden perästä. Sitten on aika väljentää lopputiheyteen 300-350 runkoon/ha ja vain odotella 10-20 vuotta 3-4 preräkkaisen vaneri/sahatukin kasvamista.
  On tärkeää antaa riittävästi tilaa (ja valoa viistosta paistavasta auringosta) valtapuille, jotta ne voivat kasvaa nopeasti sitä arvokkainta runkopuuta.

 • Tolopainen

  Tuossa katselin, miten myrsky oli katkonut nuoria koivuja. Parista metristä 10cm runko poikki, jotta aika haurasta puuta tuollainen nopeasti kasvanut koivu.

  mehtäukko

  Eipähän se haittaa, sillä haluttuna  harveikon vajaatuottoisuus on aina odotettua.

  Normandy

  Tolopainen, onko tietoa että oliko ongelma oikeasti nopea kasvu vai viimeisen parin vuoden aikana tapahtunut ankara harvennus?

  Oma kokemukseni vihjaisi harvennukseen; en ole törmännyt sellaiseen paksuuden ja pituuden epäsuhtaan, jos taimikonhoito on tehty hyvin ja sen vuoksi koivut ovat kasvaneen alle 2000 runkoa tiheydessä jo pitempään.

  Tolopainen

  Kyllä tietoa on, mutta ei minulla.

  mehtäukko

  Omissa metsissä en ota sellaista typerää tietoista riskinottoa, että vajaatuottoisuuden rajoilla kasvattaisin puustoa. Ja vieraan metsiin ei ole lupaa sellaiseen. Tuleepa sinne mikä tuho hyvänsä, takkiin tulee heti enempi kuin muutamilla vuosilla ”voitettu” kierto-aika.

  jees h-valta

  Kyllä tässä mehtäukon linjoilla ollaan. Pitää sitä tuhovaraakin olla. Minua ei kyllä koivikkoa kerralla kovin harvaan saa tekemään. Vähennän mieluummin useamman kerran.

Esillä 6 vastausta, 551 - 556 (kaikkiaan 556)