Keskustelut Puukauppa Koivupuuta ostamassa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 34)
 • Koivupuuta ostamassa

  Hei,

  Olisi tarkoituksena ostaa ensi keväänä arviolta 150-300m koivua, joka on halkaisijaltaan 15-20cm luokkaa. Olisiko tämä tukkipuuta, kuitupuuta tai pikkutukkea? Ei mielellään mitään vanhaa. Koivuissa saisi olla mielummin enemmän pintapuuta kuin sydänpuuta. Onko kriteerit mahdottomat?

  Tulisi hankittua kahteen eri paikkaan. Mistä Lapin ja Pirkanmaan seudulta voi ostaa koivua? Hankintakauppana tulisi paikan päälle? Kysyisin myös, että jos on yksi motti koivua, niin laskiskelin, että 15cm paksuisella koivulla sitä saisi 42metriä per motti. Omien laskujen mukaan hinta lienee 110-165€ paikkeilla, voiko näin olla? Hinta olisi moninkertainen, mikäli puun halkaisija tuplaantuisi?

   

   

 • Alapo

  Mikä jm? Mhy:ltä sanottiin, että isot yritykset vievät puut, joten sieltä ei saa mitään. Siis kommenttina tuonne aiempaan, jossa sanottiin Mhy:n myyneen 31€ kuutio. Mulla on sähköposti profiilissa. Siinä oli aiemmin kirjotusvirhe.

  aegolius

  jm tarkoittaa juoksumetriä eli juuri tuota rungon pituutta.

  Edit. Itse en spesiaalierää toimittaisi edes tienvarsipinoon 31 euron kiintokuutiohintaan. Etelässä koivukuitua saa pihaan tuotuna noin 40 euron kiintohintaan, jos ottaa täysperävaunun kerrallaan. Näin ainakin muutama vuosi sitten.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Hinta lienee  17,5 cm:n keskiläpimitan mukaan n. 1 € / jm.

  17 cm paksussa lehtipuutukissa on taulukon mukaan tilavuutta 0,0294 m3/jm. Jos käyttää vaikka hankintahintana 50 euroa, tulee jm:n hinnaksi 1,47 euroa.

  http://www.westas.fi/puunhankinta/palvelut-metsanomistajille/kuutiointitaulukko/

   

  Jätkä

  Anneli!  17 senttinen koivuranka EI ole tukki, Ei ole koskaan ollutkaan. Minimi latvaläpimitta on OLLUT 18 cm, mutta ei taideta sellaisiakaan ostaa enää tukkina, vaan pitää täyttää vähintään 20 cm.

  Unohdetaan usein, että koivukuidun kantohinta on ehkä vieläkin alle 20 € ja koivutukin kantohinta ehkä 50 €. Hankintahintana kuidulla ehkä 30 – 34 € Tukilla 55 – 60 €. ( Hinnat hilseestä revitty)

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Aivan totta, Jätkä! Koivukuidun hankintahintaakin voi toki käyttää, mutta tuo on sen verran järeää tavaraa että on raskasta liikutella. Lisäksi kun on kovin pieni erä, 150 – 300 jm, niin pyöristäisin hinnan mieluummin ylöspäin kuin alaspäin. Säätämisestäkin pitää saada palkkaa.

  Jätkä

  Kun pöllit voivat olla jopa vain metrin pituisia, ja niiden paksuus max 20 cm, niin jopa minäkin jaksaisin niitä käsitellä suht helposti. Kuljetukseen voisin käyttää koht. raskasta mönkijää, jonka peräkärryyn poikittain lastaamalla metrisiä pöllejä olisi helppo siirrellä ja silläkin kuormaamista varten voi ajaa aivan rungon vierustaa.

  Jos ja kun lunta voisi olla vaikkapa puoli metriä, ei mönkijä enää liiku, mutta sama kärry traktorin perässä homma hoituisi yhtä helposti.

  On totta, että hommassa olisi ”säätöä”, mutta kun minä esim. harvennan nuo koivut pois joka tapauksessa, niin tekovaiheessa valinta olisi helppo tehdä. Jo nyt olen tehnyt järeämmästä puusta metrisiä pöllejä, joista olen listinyt halkoja pinoon kuivumaan. Ne siis puista, jotka ovat liian paksuja klapikoneen nieluun, mutta olen niitä poistanut rungoissa olevien vikojen takia. Tyvissä pakkashalkeamia, mutkaa tms, usein tyvileikossa näkyviin keskilaho-täpliin johtavia vikoja.

  Näkyy olevan, että jos tyvessä on pienikin vika, se näkyy ruskeana täplämä kaatoleikossa. Kyseessä on peltoon istutettu rauduskoivikko.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei ole Jätkän koivuissa kuitenkaan ruskotäpläkärpäsen jälkiä? Sellainen saattaisi vaikuttaa lopputuotteen arvoon.

  Laskin että jos yhdestä koivusta saisi materiaalia vaikka 15 metriä, 300 jm:n kasaan saaminen vaatisi noin 20 puun käsittelyä. Paljonko menee aikaa yhden puun duunaamiseen, ja pääseekö tuossa minkälaisille tuntipalkoille?

  aegolius

  Melkoisia koivuja, jos ovat 15 metrin korkeudessa 15 cm läpimitaltaan. Tuntipalkoille pääsee aina, kun tekee jotain tuottavaa. Alkutuotannossa se jää yleensä aina sormien lukumäärään.

  Jätkä

  Kyllä koivuissa on ruskotäpläkärpäsen paskoja niinkuin kaikissa peltoonistutetuissa koivuissa on. Ei koivu, joka on metrin korkeudella 20 senttinen, ole 15 metrissä 15 senttinen, mutta kun D 1,3 on 35 + cm  – löytyy kyllä sellaisia latvaläpimittoja. Hyvämuotoinen koivu, josta tuollainen 15 mertrinen pylväs lähtisi, ja siitä poikki, valmistuu  vajaassa 5 :ssä minuutissa, jos latvus jätetään käsittelemättä.  Eli tankillisella (HVA) sellaisia runkoja tulisi10 -15 kpl.

  Kannattaa muistaa, että tuollaisessa rungossa ei ole juurikaan montaa oksaa, ainoa varsinainen sahaustyö on katkonta, mutta jos tehdään vaikkapa n. viisimetrisiä, ei katkontaan välttämättä saa paljoa aikaa kulumaan. (HVA)  Tankillinen ei kuitenkaan kestäisi tuntiakaan.

  Jos latvus pitää karsia ja katkoa + kasata, menee siihen suhteellisen paljon aikaa.

  Tuo osarunko olisi n. 750 litraa, joten tuntituotos nousisi aika korkeaksi, riippuen toki puuston tiheydestä ja siitä onko kaikki puut noin järeitä.

  Per Ä Reikäs

  Vai koivupuu klapuja

   

  HA ha

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 34)