Keskustelut Metsänhoito Kone kuskeista työvoimapula, uutisoitiin uutisissa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)
  • Kone kuskeista työvoimapula, uutisoitiin uutisissa

    Merkitty: 

    Uutisissa oli että koneenkuljettajia valmistuu vuosittain 400 ja 300 jää alan töihin. Sehän tarkoittaisi sitä että jos jokainen olisi 35 vuotta keskimäärin töissä että työntekijööita olisi 10500 metsä alalla kone kuskeina. Uutisessa ei mainittu sitä paljonko tällä hetkellä on työntekijöitä ja paljonko se tyäntekijöitten määrän tulisi olla tulevaisuudessa.

    Luulen että ongelman esittely oli jonkin sortin propagandaa, jos töitä on ja urakoitsijoille tarvetta niin koneketjut rantautuu Suomeen Virosta. Tai Venäjältä.

  • isaskar keturi

    Koneyrittäjien mukaan metsäkoneala työllistää n. 6500 henkeä. Tämä vastaa 300 uudella n. 22 v. työuraa alalla. Jos on lisätarvetta, niin päästäneen nopeasti yli 25 v. työuraan, joka varmaan lähempänä todellisuutta kuin 35 v. Monet alalle tulevat ovat jo lapsuusiän selkeästi ohittaneet ja/tai eivät pysy koko aikaa alalla.

    Pimeä metsä yksin ei houkuttele kaupunkilaispoikia sen enempää kuin kaupunkilaistyttöjäkään.

    Jänkhäjoonas

    Kyllähän motoyrittäjillä on kovat paineet saada pidettyä pakka kasassa. Kauppalehdessä oli taannoin artikkeli, jonka mukaan alan kannattavuus on tippunut tasaisesti viimeisten vuosikymmenien aikana

    Ilmiö on sama kuin kuljetusalalla. Muutama iso toimija sanelee hinnat ja asettaa kalustolle ym. kovat vaatimukset. Rahat menevät investointeihin ja opistolta pitäisi tulla ”valmis” koneenkuljettaja, joka tekee samat motit kuin vanha konkari, jotta puolen miljoonan Ponsse saadaan kuoletettua ja yrittäjälle jäisi leikkelettä leivän päälle

    Tomperi

    Miten sen tuon uutisen tulkitsisi edellisten kommenttien valossa?  Koulutetaan kalliilla työntekijöiätä jotka eivät pysty toimimaan koulutusta vastaavassa ammatissa tai koulutus on tehotonta kalleudesta huolimatta ammatin vaatimuksiin suhteutettuna, Toisaalta voihan olla että koulutusta ei voida järjestää jos oppilaita ei ole tarpeeksi, valmistuneita tarpeeksi jotta saa yhteiskunnan rahaa koulutukseen.  Kyllähän se lujaa huumoria vaatii jos tuonne peräkorpeen pitäisi nuoren asettua asumaan jotta saisi töitä tehdä pitkää päivää painaa ja yksin korven keskellä murjottaa…. ja sitten se vasta riesan lykkäis kun lapsia sikiäisi ja koulut kymmenien kilometrien päässä… päivähoidot jne….  tekevätkö konekuskit vielä nykyään huollot ja pienet korjaukset itse maastossa? noh onneksi kehitteillä kuljettajatta toimivat koneet.

     

    Jänkhäjoonas

    Eihän maaseutu ole kohta täynnä kuin poikamiehiä, joten eipä siinä lapsia tarvitse kuskailla. Peräkammarin pojista joskus puhuttiin, mutta kun niitä naisia ei enää ole tänä päivänä niin ei tuostakaan voi puhua.

    Syrjäseuduilla on ja pysyy perinteiset miesvaltaiset työpaikat. Naiset korkeammin koulutettuina hakeutuvat kaupunkeihin töihin ja opiskelemaan. Kohtaanto-ongelmaksi jotkut tuota kutsuisivat

    mehtäukko

    ”Peräkorpeen asumaan” on outo ajatus? 50-60 luvuilla asuivat korvessa ja kämpillä. Autot on ollu kymmeniä vuosia olemassa joilla kulkea,-Rangerit ja Hiluxit!

    Koulutukseen tullenee onneksi soveltuvuuskokeet. Ei niin kallista koulusta kannata rupuliviilekkeisiin tuhlata.

    derHorst

    Tuo on oikeastaan ensimmäinen selkeä merkki yhtesikunnan muutoksen vaikutuksista metsäalaan. Tämän päivän lapsista puolet syntyy Uudellamaalla. Varsin iso siivu lopuista muutamalla kaupunkiseudulla. Kehitys on kulkenut tuota rataa oikeastaan 1990-luvun alun lamasta lähtien. Tällä on dramaattiset seuraukset metsäalaan tulevien parin-kolmen vuosikymmenen aikana. Se ulottuu paljon muuhunkin kuin metsäkoneenkuljettajiin. Jos ulkomaista työvoimaa ei ole tai robitiikka hyppele huimia askeleita, niin työvoimapulaa on maaseudulla monessa paikassa. En oikein usko, että kaupunkilaistunut suomalainen nuori yht’äkkiä sankoin joukoin maaseudulle muuttaisi.

    Asiaa voi miettiä myös metsänomistuksen näkökulmasta. Perhemetsätalous, niinkuin asiaa jossakin piireissä kutsutaan, saattaa olla haasteen edessä. Toisen sukupolven kaupunkilaiseen ei välttämättä uppoa sama ajatusmaailma kuin iltamissa on totuttu. Rahastot, aktiiviset yksityiset ja yhtiöomistajat pystyvät ulosmittaamaan tuota muutosta tiettyyn pisteeseen, mutta rajoitteet on heilläkin. Vaikka nyt tuo työvoimapula, kun niitä nuoria tarvitaan muillekin aloille. Veikkaan, että olemme nähneet vasta alkutahdit metsänomistuksen keskittymisessä.

    mehtäukko

    Kehitys työvoimasta on tietysti mennyt kaikkien kone-alojen osalta väärään suuntaan. Mutta niinkuin uutisen sirkeä naiskonekuski puheli kaikkea muuta kuin jotkut varjoaan pelkäävät koltiaiset, niin Pv:n alokasporukkakin täydentyy motivoituneilla naisilla.

    Se on oikea kehityssuunta.

    Puuki

    Ehkä tulevaisuudessa ei tarvita mo:ja eikä konekuskeja yhtä paljon kuin vielä toistaiseksi. Kun on ensin imetty kuiviin, niin sitten voidaan alkaa elämään entistä enemmän velkarahalla kaikki, ja katsastelemalla lahokuusikoiden itsestään lisääntyvää monimuotoisuutta.

    Apli

    DerHorst, samoilla linjoilla ollaan, tämä kehitys tulee kiihtymään jatkossa yhä enemmän eli metsätilat siirtyy rahastojen, yhtiöiden ja isojen yksityistilojen omistukseen.. Ulkomainen omistus kasvaa nopeasti jos asialle ei tehdä jotain, ja en usko että tehdään… Perhemetsätalous jossa tilat siirtyy isältä pojalle laskee kun lehmän häntä..

    Itämaan ihme

    ”Miten sen tuon uutisen tulkitsisi edellisten kommenttien valossa? Koulutetaan kalliilla työntekijöiätä jotka eivät pysty toimimaan koulutusta vastaavassa ammatissa tai koulutus on tehotonta kalleudesta huolimatta ammatin vaatimuksiin suhteutettuna”

    Taitaa koskea samat lainalaisuudet, kuin metsurikoulutus. Jokainen työmaa on erilainen ja vaatii useamman vuoden kokemusta, että homma toimii työmaalla kuin työmaalla tehokkaasti. Koulussa käydään yleensä tekemässä suht selkeitä kohteita, jotta saataisiin tuntumaa oikeaan työhön. Valmista se ei kenestäkään tee. Metsässä joudut tekemään päätökset itse täysin tuntemattoman henkilön omaisuudelle. Siellä ei opettajalta pysty enää neuvoja kyselemään ja huonosti tehdystä jäljestä tulee välitön palaute.

    Jos valmiita tekijöitä haluttaisiin, niin opiskelijat olisi 3 vuotta vuorotyössä, kohteet laidasta laitaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)