Keskustelut Metsänhoito Koneistutus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
 • Koneistutus

  Hyvää vappua kaikille

  Alamme olla taas siinä vuoden ajassa jolloin alkaa uusi metsänviljelykausi, etelä-suomessa se lienee jo alkanut mutta meillä täällä itä-suomessa oottelemme vielä hieman. Taimitarhat alkaa lähetellä taimikuormia maakuntiin ja me teroittelemme välineitä huippu kuntoon.

  Koneella istuttamisesta minulla on kokemusta 6 vuoden ajalta ja tämä ajanjakso sisältää monia kokemuksia ja näkemyksiä koneelliseen istutukseen.  Ollaan realistisia ensinnäkin tuntituotoksista, mikäli taimia menee yli 250 kpl tunnissa maahan onko työn jälki laadukasta. Istutustyön laadusta ei pidä tinkiä koska siitähän metsänomistaja maksaa. Istutuskoneena minulla on yksittäin istuttava ja samalla muokkaustyön tekevä laite. Tällä koneella olemme myös onnistuneet istuttamaan myös melko kivisiä kohteita jotka ei välttämättä sovellu koneelle ollenkaan. Istutus vaiheessa kastelemme vielä koneella taimipaakun ennen taimen tiivistystä.

  Istuttamamme kohteet olemme käyneet tarkistassa satunnaisesti seuraavana kasvukautena ja samalla olemme ottaneet valokuvia omaan käyttöömme jos ketä asia kiinnostaa niin on asiasta näyttää valokuva sanojen vahvistukseksi.

  Taimihuoltoketju joka alkaa taimitarhalta ja päättyy taimen istutukseen on erittäin tärkeä vaihe. Ketjun jokainen lenkki on tärkeä jos siinä jokin kohta ontuu se näkyy lopputuloksessa eli taimen kasvuun lähdössä.

  Istutuskauden alku kesäkuun loppuun saakka on istutuskoneelle täysi työllisyys. Tästä eteenpäin mahtuu koneelle vielä tilauksia, mikäli teistä lukijoista joku kiinnostuu asiasta ja tahtoisi lisätietoja, ilmoita kiinostuksesi tähän keskusteluun. Toiveena olisi työkohteitten sijainti itä-suomessa.

   

   

   

   

 • Kurki

  Metsägroupilla oli viime keväänä  jäykkiä 1-vuotisia (Partaharjun puutarha) kuusen taimia pahvilaatikossa, joista pisimmät 50 cm.  Vielä vahvempia 2-v kuusentaimia sain MHy:lta kasseissa, joita ei lumi kaatele. Menivät nekin  läpi putkesta. Kuusella onnistunee vähän suuremmassa potissa (d=100mm) metrin mittaisten taimien kasvatus, ettei oksista olisi haittaa koneistutuksessa.

  mulle

  Tämä työ kuuluu koneille ja niiden käytäjille ”Hyvä suomi”, toki ite istutuskin sallittua.

  Raivaaja

  Huomenna täytyy lähteä koneistutuksen jälkiä korjaamaan. Paljon kuulemma taimia pulpahtanut ulos poterostaan talven jäljiltä. Tiivistysongelma näissä on. Liian usein epäonnistuu taimen tiivistys maahan. Vuosien varrella seurannut ja jatkuvasti löytyy liian paljon taimia jotka makaa avoimessa poterossa ilman mitään tiivistystä. Kumma kun urakoitsija ei itse käy tarkistamassa työn jälkeään vai sisältyykö edellä mainittu koneistutuksen laatukriteereihin joita sitten jalkamiehet joutuu jälkikäteen korjailemaan.

  Rane

  Kuka/mikä maksaa korjailulaskun?

  Raivaaja

  Mhy:n kautta urakoitsija toiminut ja mhy:n piikkiin myös tämä jälkihoito menee. Joskus vuosia sitten kun tästä edellä mainitusta huonosta työn jäljestä valitin niin sanoivat että säädöt ei ole kohdallaan. Mutta eipä tuohon näytä parempia säätöjä löytyvän kun samat ongelmat jatkuneet koko ajan.

  Itä-Suomi

  Uusia ajatuksia täytyy aina olla ja sen kautta tulee alalle jotakin uutta. Tietenkin taimien kokoa voidaan kasvattaa koneistutuksessa mutta onko siitä tuleva kustannus enää kilpailukykyinen. Tietenkin jos tarkastellaan kokonaisuutta niin suuremmilla taimilla varhaishoito vähenisi.

  Koneistutus ei ole mielestäni vielä löytänyt sitä viimeistä huippua jotta se yleistyisi. Kehittämiseen tarvitaan kaikkien ajatuksia eteenpäin pääsemiseksi.

  Mitä koneistutus maksaa hehtaarille, kustannuksiin vaikuttaa moni asia mutta noin 1000€/ha on suuntaa-antava mutta kustannus on aina tapauskohtainen.

  Kesäkoivut kyllä kiinnostaisi kovin mutta istutuskoneelle on ohjelmaa kesäkuun loppuun saakka.  Milloin oli tarkoitus koivun taimet istuttaa?

  Puuki

  Uusinta uutta taimien istutuksessa on ruotsalainen menetelmä laittaa lannoitusrakeita lusikallinen pottiputkeen ennen taimipaakkua.  Rakeissa on hyvin vähän typpeä ja jotain muuta ainetta, joka sitoo ympäröivästä maasta ravinteita. Taimet kasvaa nopeammin karkuun heinikosta.  Uudellamaalla on myös jo kokeilussa.  Pienemmillä taimilla saadaa isompien edut.

  N. 1000 €/ha kustannus on mahdollisuuksien rajoissa. Joitakin vuosia sitten olisi kustantanut yli 1400 €/ha  joka on jo liian paljon.

  Metsuri motokuski

  Jos sen 1000€ /ha saa taimien kanssa niin pottoputket saa heittää romunkeräykseen. Edullinen on.

  Raivaaja

  Aika lähellä 1000 euroa /ha  taitaa olla kustannus tällä hetkellä muokkaus+istutustyö miestyönä. Riippuu tietenkin taimen koosta. Omilla seudulla istutustyö jotain 0,20-0,21 sisältäen mhyn katteet. 300 euroa muokkaus/ha. 0,21€ laskien 1800 tainta hehtaarille niin istutustyö 378€/ha. 2000 tainta 420€. Taimet 0,18€ = 324-360€/ha

  Lopullinen kustannus tuon mukaan 1800 tainta ha istutettuna muokkauksineen=1002€/ha ja 2000kpl mukaan=1080€

  Metsuri motokuski

  Niimpä niin. Itselläkin koko projekti maksaa noin tonnin ja eihän silloin tarvita metsurireppanoita ollenkaan istutuksiin. Koneella kaikki vaan maahan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)