Keskustelut Metsänhoito Koneistutus

 • Tämä aihe sisältää 36 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten AvatarKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)
 • Koneistutus

  Hyvää vappua kaikille

  Alamme olla taas siinä vuoden ajassa jolloin alkaa uusi metsänviljelykausi, etelä-suomessa se lienee jo alkanut mutta meillä täällä itä-suomessa oottelemme vielä hieman. Taimitarhat alkaa lähetellä taimikuormia maakuntiin ja me teroittelemme välineitä huippu kuntoon.

  Koneella istuttamisesta minulla on kokemusta 6 vuoden ajalta ja tämä ajanjakso sisältää monia kokemuksia ja näkemyksiä koneelliseen istutukseen.  Ollaan realistisia ensinnäkin tuntituotoksista, mikäli taimia menee yli 250 kpl tunnissa maahan onko työn jälki laadukasta. Istutustyön laadusta ei pidä tinkiä koska siitähän metsänomistaja maksaa. Istutuskoneena minulla on yksittäin istuttava ja samalla muokkaustyön tekevä laite. Tällä koneella olemme myös onnistuneet istuttamaan myös melko kivisiä kohteita jotka ei välttämättä sovellu koneelle ollenkaan. Istutus vaiheessa kastelemme vielä koneella taimipaakun ennen taimen tiivistystä.

  Istuttamamme kohteet olemme käyneet tarkistassa satunnaisesti seuraavana kasvukautena ja samalla olemme ottaneet valokuvia omaan käyttöömme jos ketä asia kiinnostaa niin on asiasta näyttää valokuva sanojen vahvistukseksi.

  Taimihuoltoketju joka alkaa taimitarhalta ja päättyy taimen istutukseen on erittäin tärkeä vaihe. Ketjun jokainen lenkki on tärkeä jos siinä jokin kohta ontuu se näkyy lopputuloksessa eli taimen kasvuun lähdössä.

  Istutuskauden alku kesäkuun loppuun saakka on istutuskoneelle täysi työllisyys. Tästä eteenpäin mahtuu koneelle vielä tilauksia, mikäli teistä lukijoista joku kiinnostuu asiasta ja tahtoisi lisätietoja, ilmoita kiinostuksesi tähän keskusteluun. Toiveena olisi työkohteitten sijainti itä-suomessa.

   

   

   

   

 • ollikolli

  Kesäkoivut istutetaan heinäkuulla, ensvuonna vois olla urakkaa tarjolla.

  Kurki

  Jos sen 1000€ /ha saa taimien kanssa niin pottoputket saa heittää romunkeräykseen. Edullinen on.

  Taitaa 1000e/ha olla pelkän istutuksen hinta. Lisäksi tulee mätästys ja taimet.

  Paljon pitää vielä koneistutuksen hinnan laskea.

  Tässä linkissa voisi laskea, että laikkumätästyksen teko istuksen kanssa kestäisi 2-kertaisen ajan pelkkään mätästykseen verrattuna eli hintaa istutukselle tulisi n. 350e/ha. Jos laskee vielä taimien käsittelyyn menevän ajan, niin istuksen hinta voisi olla n.500e/ha.

  Alkaisi kiinnostaa.

  Metsuri motokuski

  Niin olisihan se mukava tietää kokonaiskustannukset. Jos istutus on vain tuo 1000 €/ha niin onhan se kallis. Itse olen ottanut noin 250€ /ha istutuksesta.

  Raivaaja

  Taas tuli nähtyä aivan surkeaa koneistutusta. Kuokan kanssa piti korjata koneistuksen virheet ja 2,5ha alueeella meni kaksi päivää. Suoraan istuttaminenkin näyttää olevan vaikeaa. En tiedä sitten onko tuo tekijästä kiinni. Koneen hytistä ei välttämättä hahmota missä asennossa taimi menee sivusuunnassa? Koneistutus vaan vaatii niin täydelliset olosuhteet että se toimisi. Edellä mainitussa kohteessa oli jonkin verran kiveä ja juuristoa joka aiheuttanut ongelmia. Kone tekee mättään ja mukaan tulee juurakkoa jonka väliin taimi tippuu ja sinne jää ilman mahdollisuutta tehdä sille mitään. Kivien kanssa sama juttu. Paljon taas taimia ioman mitään tiivistystä. Huomasi kun kuski oli paikka paikoin epätoivoisesti yrittänyt tökkiä puolen metrin välein taimia maahan kun ei meinannut millään onnistua.  Toisaalta ojamätästys on omilla seuduilla yleisin mätästysmuoto joten tuonkin takia koneistutus pysyy marginaalissa.

   

  metsänkasvattaja

  kylläpä  tulee  koneistutukselle  hintaa,  kun  joutuu  jälkeenpäin  vielä  korjaamaan työnjälkeä  en usko  että  koskaan  pärjää   hinnassa,  eikä  työnlaadussa   ihmistyönä  tehtyyn  liekö kellään  hyviä  kokemuksia  jos  on vaatii  ainakin   hyvät  maat

  mehtäukko

  Jos käytäntö on Raivaajan kuvaama, heikoilla jäillä on systeemi.

  Jos kone-istutusta meinataan viedä eteenpäin, mahdolliset huonot istutuspäät pitäisi toimittaa( sulattoon) pajalle, ja korjata heti. Maine kun menee, loppuu kysyntäkin.

  Jos vika on työsuorituksen puutteista, sekään ei korjaannu vain entistä latua rymyten.

  Tolopainen

  Jos joku istuttaa taimet 250€/ha, niin lopetan heti istutukset. Lopetan muutenkin liian raskasta, kävelen mieluummin pururadalla.

  Visakallo Visakallo

  Meilläpäin ensinmäiset kone-istutusalueet alkavat jo lähestyä ensiharvennusta. Maat ovat mäkisiä ja kivisiä, mutta hyvin ovat puut kasvaneet.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Näkyvyys istutuskohtaan paranee kameralla, tyyliin autojen peruutuskamerat.

  mehtäukko

  Kyllä siinä muut ratkaisevat seikat ovat vinksallaan. Tuossakaan Bracken videossa kameroita ei jouda eikä tarvitse vilkuilla…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)