Keskustelut Tekniikka Konekaupoille

 • Tämä aihe sisältää 42 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)
 • Konekaupoille

  ”…Harvennusten väitetyt laatuongelmat samaan aikaan kohonneiden kuitupuun hankintahintojen kanssa ovat pitäneet pienten metsäkoneiden kauppiaat kiireisinä…”  on artikkelit- osiossa juttua.

  On tietysti hyvä, että vapaudessa yrittää tulee myös vaihto-ehtoisia mahdollisuuksia. Kun jo valiteltu, että kaikkien toimintakulujen noustessa siivu viivan alle on rankasti ohentunut, kuinka sitä parannetaan aika rajallisen tuottavuuden ympäristössä pikku vehkeillä?  Entäpä jos kuidun hankintalisä kutistuu parin vuoden takaiselle kustannusten pysyessä nykytasossa?

  Tilanne voi keikahtaa helposti, ja siinä kolinassa on tarjolla konekentillä halpaa rautaa kilohinnalla.

 • Visakallo

  Tämän vuotisilla Tarton Maamessuilla kiinnittyi huomio leasingin-tarjonnan lisääntymiseen niin metsä- kuin maatalouskoneissa. Ilmeisesti Suomessakin ollaan vähitellen menossa samaan suuntaan.

  mehtäukko

  Onhan sitä, mutta on käyttäjälleen kalliimpi.

  Visakallo

  Toki näin, mutta vähentää yrityksen rahoitusriskiä.

  mehtäukko

  Juuri niin. Riskiä ottaa leasing-putiikki rahalla ja muutenkin oman siivunsa liiketoimintansa pyöritykseen.

  A.Jalkanen

  No selvisikö Maamessuilla Tartossa miksi puun hinta on Virossa korkeampi kuin meillä?

  Visakallo

  No, eipä siinä mitään erityistä taikaa siellä Virossa ole. Silloin kun puun kysyntä on selvästi kovempaa kuin tarjonta, niin hinta tahtoo nousta. Virossa on hyvin laaja puutuoteteollisuus, jolle oman maan puut eivät ole riittäneet enää pitkiin aikoihin.

  Panu

  Itse juttu siis tässä: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/pienten-metsakoneiden-kauppaon-harvennuskriisin-voittaja

  Malwan harvestereiden puomin pituus on 6,1-7,6m. Se tarkoittaa ajouraväliä 12-15m. Isommilla motoilla vastaavat luvut ovat 11m ja 22m.

  Päästäänkö pienemmillä koneilla siis pienempään ajourapinta-alaan? Mahdollisesti, koska koneen leveys on vain 2,2m (ajokoneen leveys 1,9m) joten ajouran leveydeksi riittänee joku 2,7m.

  Jos harvennuksen jälkeen puut ovat 3m välein niin tiheys on 1111/ha. Toisinsanoen mitään ajouria ei ole vaan ajellaan vaan siellä tavoitetiheydessä olevien puiden välissä.

   

  mehtäukko

  Teoria ja käytäntö ovat kyllä kaksi eri asiaa.

  Puiden ei ole tarkoituskaan olla säännöllisen 3m:n etäisyydellä toisistaan, sillä jo laatuharvennus pakottaa rungot epäjärjestykseen.

  Puuki

  Kasvutappiota tulee eh- metsissä vasta ajouraleveyden ylittäessä n. 3,5 m.    Ajourien ulkoleveys  – puiden keskimääräinen etäisyys toisistaan kuvaa hyvin urien haittavaikutusta kasvuun.

  A.Jalkanen

  Ajokone tarvitsee kuitenkin yleensä urat jotka ovat leveämmät kuin se 3 metriä mutta hakkuussa Panun ajatus varmaan toimisi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)