Keskustelut Metsänhoito Korholan metsäseminaari 2014

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 113)
  • Korholan metsäseminaari 2014

    Korholan metsäseminaari pidettiin 10.05.2014.

    Siellä ratkottiin puuntuotantoa heikentäviä, rajoittavia; jopa tuhoisia helposti korjattavissa olevia akuutteja ja kroonistumaan päästettyjä ongelmia.

    Perusongelma on holtiton sorkkaeläinlaidunnus ja siitä versonut myyräkannan säätelyjärjestelmän täydellisen asiantuntematon manipulointi.

    Seminaarissa saimme tietää, että perusongelman eliminoinnin ansiosta 40-vuotiaana päätehakattu keskinkertaiselle kasvualustalle perustettu rauduskoivikko oli tuottanut keskimäärin 500€ hehtaaria kohti vuodessa. Tukkiprosentti päätehakkuussa 86.

    Kuusenjuurikäävikköön pakotetusti perustetun kuusikon tuotto on negatiivinen.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Risto Isomäki kirjoittaa viimeisimmässä Aarre-lehdessä energiapuusta ja hiilen sidonnasta. Minusta on selvää, että energiapuulla (moninaisine kerrannaisvaikutuksineen) kannattaa Suomessa korvata tuontipolttoaineita, vaikka lyhyellä tähtäimellä metsiin sitoutunut hiilen määrä vähenisi. Voitaisiinko energiapuun ja laadukkaan tukkipuun kasvatus saada yhdistymään samassa kasvatusketjussa?

    Tapion metsänhoitosuosituksissa ei kovin laajasti käsitellä laadukkaan tukkipuun kasvatusta. Karsintaan annetaan kyllä seikkaperäiset ohjeet. Sillä saakin oksatonta tyvitukkia aikaiseksi harvassa kasvatusasennossa.

    Isomäki muistuttaa, että intensiivisesti hoidetuissa metsissä on päätehakkuuvaiheessa suuri puuvarasto. Tähän voi yhdistyä korkea tukin laatu, kuten saimme Korholan seminaarissa kuulla koivun kasvatuksen kyseen ollen.

    Olisiko varmin ratkaisu pyrkiä kaikilla pääpuulajeillamme alun tiheikkökasvatukseen, joka karsisi alaoksat vähintään tyvitukin pituudelta? Tämä tarkoittaa joko suurta istutustiheyttä, harvaa istutusta yhdistettynä luonnontäydennykseen tai kylvöä. Kasvatusketju jatkuu niin, että tehdään taimikonhoito, energiaharvennus, ensiharvennus, toinen harvennus ja päätehakkuu. Koivulla voidaan tarvita kasvupaikasta riippuen ainakin yksi väliharvennus.

    Pyrkimyksenä siis ennen ensiharvennusta korkeaan tiheyteen ja sen jälkeen melko harvaan tiheyteen. Jäljellä olevat oksat karsitaan mutta mieluiten vain kuivia oksia. Elävän latvuksen pituus tulisi olla keskimäärin männyllä 40 %, koivulla ja lehtikuusella 50 % ja kuusella 60 % puun pituudesta. Ensimmäisissä harvennuksissa vähän enemmän ja viimeisisissä harvennuksissa vähemmän.

    jees h-valta

    Peräti kerran olen tänävuonnakin ajanut ja tänäiltana jopa toisenkin mutta lähinnä tarkastamaan istutustyön laatua. Onko tuo nyt sitten aivan kannattamatonta enempää kuin kuusiuskovan heinien nypläyspuuhatkaan? Moni vielä litkuttaa mitä omituisemmilla kemikaaleilla. Kaikki nyt ei vain ole sattunut aivan tontin kulmalle metsäpalstoista siunaantumaan. H-vallassa onkin jo ”kylmät” aidat vakiona ja eipä ongelmia. Suunnistuskisat ainoa poikkeus joka vahvistaa säännön.

    jees h-valta

    Ja näistä kirjanpainajillakin muka peloittelusta voisi vielä mainita että nyt on sitten pontta pelottelulle senverran että feromonipyydykset keräävät nyt päivässä-kahdessa sen mitä viimekeväänä viikossa.
    Että ei kannata toki pelästyä vaikka tällaisia uutisia juuri tänään kuuntelinkin.

    Gla Gla

    Viime vuonna Jees kerroit, että 2-3 viikon välein aitoja pitää tarkistaa ja akkuja ladata. Ehkä aita ei noin työlästä hoitoa sitten vaadikaan, vaikka viime syksynä sitäkin pidit hyväksyttävinä.

    Glyfosaattia tarvitaan silloin, kun parsitaan jo tehtyjä virheitä. Itse tulen käyttämään sitä ko. kuvan kohteen uusintaviljelyssä ja pienaukon täydennystaimien auttamiseen. Luontaista materiaalia ei juurikaan ole tullut kettuyttöjen yms. piipertäjien uskomuksista huolimatta, joten heinikkoon pitää istuttaa, jos jätemetsän sijaan haluaa talousmetsän saada aikaan.

    Hirvikarkotetta kokeilen tänä vuonna, koska se lienee ainoa käyttökelpoinen menetelmä hirvituhojen estämisessä.

    Ilman hirvituhoja, pienaukkoja tai muuta leikkimistä ei glyfosaattia olisi tarvittu ja kuviot alkaisi jo näyttää laadukasta puuta kasvavilta nuorilta metsiltä.

    Molempien litkujen levittäminen on siis minun tapauksessani periaatteessa turhaa työtä, mutta noissa olosuhteissa pienimmän riesan tie. Jonkun intresseissä ylimääräisen työn tekoon ja aineiden käyttöön kannustaminen kuitenkin on. Toivottavasti riittävän vaikutusvaltaisella taholla vihdoin osataan vaatia selitystä vallitsevaan tilanteeseen.

    jees h-valta

    No enpä nyt olisi samaa mieltä että hirvikarkote on ainoa käyttökelpoinen menetelmä. Työläs se ainakin on olkoot aita sitten sitä jonkun muun mielestä tahi ei. Mutta ainakin käyttökelpoisuus on tässä reilun kymmenen vuoden aikana tullut vakuuttaneeksi.
    Alkuvuosina sitä tulee seurattua turhankin intenssiivisesti syystä että silloinhan hirvet joutuvat sen turvan kautta oppimaan ettei siitä kuljeta.
    Sen alun jälkeenhän tuo on lähinnä voimakkaampien luonnonilmiöiden jälkeen tarkastusta ja hyvin kevyttä korjailua. Esim. Pohjois-Satakunnan tiluksen 2011-istutuksen jälkeen rakennettu aita on saanut olla rauhassa alkuvuoden jälkeen. Paitsi Tapanin-myrskyn kaatamat puut ja naapurin metsätyöltä joka hiukan paikoin koetteli sen kuntoa. Kumma kyllä konetyökään ei suju ilman rajan ylityksiä jopa aidan yli.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Suuret tiheydet on paras keino suojautua hirvituhoilta. Enää ei vain uskalleta luottaa siihen, että koivuakin tulee luontaisesti ihan älyttömästi jos aukolla sattuu olemaan muutamiakin pystyssä. Kuusia istuttamalla pelataan varmaan päälle.

    Yhtä suuritiheyksistä Mäntykoivu metsää kattelin joka harvennettiin n. 20 vuoden ikäisen energiaksi niin minusta männyt eivät olleet vielä karsiutuneet niin paljon, että vois normaalia laatua paremmasta puhua. Eikä ollu karsiutunu viiteen metriin vielä ainakaan. Alue oli rehevää suota, sillä koivut oli rauduskoivuja ja männyt hurjassa kasvussa. Ehkä laatumäntyä ois saanu paremmin tuppaissa kasvattamalla.

    suorittava porras suorittava porras

    Lainaus :

    ” Tuohon asti olin taimikkoa viime kesänä perannut ”

    Tarkentava kysymys : Oliko taimikkoa raivattu kertaakaan ennen viime kesää ja kuinka pitkää raivattava risukko oli ?

    Täällä valitetaan hirvien aiheuttamista tuhoista , jotka tuntuvat ajoittuvan myöhässä oleville taimikonhoitokohteille . Koivujen mitasta päätellen alue on ollut peitteisenä jo jonkin aikaa ja raivaus vähän myöhässä . Rehevä pohja ja heinettyminen on voinut tietysti olla perusteena raivauksen viivyttämiselle .

    Itsellänikin on aivan vastaava omakohtainen kokemus , jossa hirvet listivät useita aareja 0,5 ha:n koivukuviosta . Tilanteesta en voi syyttää , kun iseäni , kun hirville oli herkkuja ja suojaa tarjolla koivikon ympäristössä . Nykyisellä kokemuksella (ja hirvitiheydellä)
    vahinko tuskin toistuisi . Tuolloin hirviä oli 8-10 tuhannella hehtaarilla.

    Viime vuosina pitäjiä kiertäessäni olen havainnut monen perinteisen hirvien talvehtimisalueen jääneen lähes tyhjäksi , mikä on merkki siitä , että yleistä hirvihysteriaa on turha nostattaa . On vain keskityttävä kasvattamaan puita kullekin puulajille parhaiten soveltuvalla maapohjalla ja pidettävä taimikot alusta alkaen kunnossa . Hoitamattomuus on metsien suurin uhka tällä hetkellä.

    Gla Gla

    Luontaiseen täydennykseen ei luoteta, koska aina ei luontaista täydennystä tule. Tämä on tilanne em. kohteissanikin.

    Hirvikarkotteen työläydestä ei vielä ole minulla kokemusta, mutta 1-2 krt vuodessa ruiskuttaminen kai riittää, joten en sitä toistuviin aidantarkistuksin edes ala verrata.

    jees h-valta

    No eipä tuo parin-kolmenkin ha:n ruiskutuskaan par kertaa vuodessa ihan läppärihuutojuttu sentään ole. Tunteja saa varata ja raahata saa painoa ihan kuntoisuuden mukaan. Ja taas altistutaan ”aineille”.

    jees h-valta

    Eilen illan reissu muuten jälleen näytti aitauksen kivoja ominaisuuksia.
    Kun hirviemä oli kahden lapsosensa kanssa sapuskalla aivan aidan vieressä ja kun naapurilta päin tulin kohti aitaa kirosin ittekseni että ajanpa nuo nyt sitten väkisin aidasta läpi. Mutta ei mitiä. Kun en ryminällä niitä lähestynyt vaan annoin emon viedä vasat rauhassa pois mentiin nätisti kahden aidan välistä solaa myöten kuin opetettuna jonossa peräkanaa. Olin ajatellut tänä kesänä yhdistää ne aidat mutta enpä taidakkaan.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 113)