Keskustelut Metsänhoito Korholan metsäseminaari 2014

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 113)
  • Korholan metsäseminaari 2014

    Korholan metsäseminaari pidettiin 10.05.2014.

    Siellä ratkottiin puuntuotantoa heikentäviä, rajoittavia; jopa tuhoisia helposti korjattavissa olevia akuutteja ja kroonistumaan päästettyjä ongelmia.

    Perusongelma on holtiton sorkkaeläinlaidunnus ja siitä versonut myyräkannan säätelyjärjestelmän täydellisen asiantuntematon manipulointi.

    Seminaarissa saimme tietää, että perusongelman eliminoinnin ansiosta 40-vuotiaana päätehakattu keskinkertaiselle kasvualustalle perustettu rauduskoivikko oli tuottanut keskimäärin 500€ hehtaaria kohti vuodessa. Tukkiprosentti päätehakkuussa 86.

    Kuusenjuurikäävikköön pakotetusti perustetun kuusikon tuotto on negatiivinen.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”raudushan kasvaa kuusen iässä jo parikin päätesatsia” on ehkä hiukan vanhentunut tieto nykytekniikalla. Jos pyritään, kuten Sahalassa, koivulla 40 vuoden, kuusella 50 vuoden ja männyllä 60 vuoden kiertoaikaan, tiliä tulee useammin.

    Puun laatukasvatusta ajattelen vielä konservatiiivisesti, päinvastaisia todisteita odotellessa. Huippulaatu pitää aikaansaada taimikkovaiheessa suurella tiheydellä eikä karsimalla. Jos karsitaan, homma pitää tehdä ainakin kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen jo nuoren metsän vaiheessa, eikä vasta ensiharvennuksen jälkeen. Ja silloinkin ollaan varmemmalla pohjalla jos on saatu suuren tiheyden avulla aikaan sivuoksien kuoleminen (karsitaan vain kuolleita oksia).

    Olisi mielenkiintoista tietää, toimisiko visakoivulla käytetty ”typistäminen” muilla puulajeilla ja onko siitä hyötyä. Typistämisessä oksaa heikennetään katkaisemalla se lyhyeen tynkään, jossa on vähän vihreää. Tämä suoritetaan ennen varsinaista karsintaa oksan paksuuskasvun hillitsemiseksi ja oksa poistetaan vasta myöhemmin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kaikista huipuin laatu männyllä saadaan kun se kasvaa alkuvaiheen alispuuna. Ylispuiden vaikutus oksien paksuuteen on suurempi kuin suuren tiheyden. Jos laatuun tähtää oikeen urakalla ja laittaa kaikki panokset sille, että siitä joskus palkitaan ni ehkä pitäs jättää päätehakkuussa sellanen määrä huippumäntyä lihomaan, että sitä olisi ensiharvennuksessa merkittävä määrä ja alla olisi kehittynyt uusi huippuyksilöiden satsi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo mitä ehdotat, kuulostaa – Ammatti Raivooja – jatkuvalta kasvatukselta …

    e-h e-h

    Sahalassa oli siitä koivikosta puhetta,sen hakatun koivikon viereisellä kuviolla on samanikäinen lehtikuusikko joka on ainakin yhtä järeää tai ehkä hieman järeämpää.

    On harvennettu 2 kertaa,lehtikuuselle ei taida olla ihmeemmin markkinoita ja siitä lahon kestävyydesta Sahalassa olivat kahta mieltä.

    Pete

    A.Jalkaselle

    ´”typistämällä karsintaa” on tutkittu ja tulos on jalopuita lukuunottamatta se, että typistäminen ei kannata. Koivulla se johtaa lahovikaisuuteen niin rauduksella kuin sen visamuodollakin. Poistettavan oksan näkee jo ”typistysvaiheessa”, joten miksi sitä ei poistaisi saman tien?

    Tammi ilmeisesti kestää ronskia käsittelyä ja se helposti kasvattaa kaksi haaraa (ja useampiakin:)) jotka tavoittelevat taivasta. Jos karsinta on jäänyt tekemättä ajoissa, niin poistettavaa voi olkaa heikentämään niin, että kun oksaksi ”kutistuneen” haaran lopulta poistaa niin se kyljestyy nopeasti.

    Itseäni kiinnostaisi tietää mikä on lopputulos männyn osalta. Myyrän ja hirven jäljilta haaroittuneita mäntyjä tulee taimikossa kävellessä taiteltua kaikkina vuodenaikoina. Tyypillisesti saksia tai edes pikku kirvestä ei ole matkassa. Mäntyyn jää tappi tai sitten ”heikennän” turhan innokkaista sivuoksia. Yksi 3ha taimikko on saanut tätä käsittelyä jo useamman vuoden ajan kun se sijaitsee kesämökin vieressä Olen niitä tappeja sitten napsinut pois kun sattuu olemaan oksasakset mukana.. Oma kuvitelma on, että tukkia niistä tulee, mutta voi olla hiukan silkkoa sisältä. Parempia tukkeja kuitenkin jos taittelua ei ole tehty?

    H.Moilanen

    e-h, lehtikuusessa sydänpuu kestää lahoamatta paremmin kuin pintapuu, sama juttu kuin männyllä. Erona on lehtikuusen suurempi sydänpuun osuus, jolloin sahauksessa saadaan enemmän sydäntavaraa. Jos valita saa niin ottaisin mieluummin siperianlehtikuusta.
    Lahoamatonta (ilman käsittelyä) puutahan ei ole olemassakaan,
    kaikki luonnossa lahoaa aikanansa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei se jatkuvaa kasvatusta ole. Se on reilussa siemenpuu asennossa oleva metsä, jossa siemennyksen jälkeen ylispuiden poistoa vaan vähän venytetään, jotta saadaan hyvä erikoistyvitili. Kyllä se mänty pitää jokatapauksessa saada siementä kylvämällä tai luonnollisesti. Tässä olen Pukkalan kanssa samaa mieltä, että halvalla uudistamisella kallista puuta ennemmin kuin halpaa puuta kalliilla uudistamisella.

    jees h-valta

    Kaikki riippuu kasvatettavan seuraavan puuston kasvukierron pituudesta. Ja sehän tässä on tullut jo aiemminkin todettua ettei ole halpaa tai kallista puuta vaan kaikki me kasvatamme sitä samaa euron kiintokuutiota/vuosi. Kaupan lähtöhinta on aina senhetkinen a-yksikkö ja kummastelenkin ettei sitä täällä näytetä käsittävän. Se on kuitenkin se tavaran oikea hinta. Massan määrä ja toimitusaika ovat sitten oma lukunsa. Mutta metsissähän kaikki on vielä hiukan toisin. Lähtökohtana voi pitää hyvin taimikon yhden kasvuvuoden pohja-arvoa josta lähtee niitä massojen kertymätuloksia joista osa metsänomistajista ei pääse edes rahallista tuottoa nauttimaan. Mutta lyhyt kasvatusikä takaa yleensä parhaat sijoitetun pääoman poikimiset ja vieläpä sijoittajalleen.

    Timppa

    Avauksesta kysyisin vielä. Olisiko mahdollista tännr kaikkien tietoon tarkat erittelyt hakkuista, jolla AC:n mainostamaan tulokseen päästiin. Voitaisiin oppia.

    Itse olen aikanaan raivaillut nyt 40-vuotiaan koivikon. Kaksi kertaa on harvennettukin, mutta ei kyllä tuollaisiin lukuihin koskaan tulla pääsdemään. Liekö sitten syynä taimiaines. Erona on sekin, että meikäläisen kasvattama koivikko on OM-pohjalla vanhassa lehmähaassa. Kasvuunlähtö oli osin vaikeaa, kun taimet kasvoivat niin kovasti, etteivät juuret pysyneet kiinni vaan jotkut parimetriset taimet alkoivat kaatuilla. Niitä sitten nostelin pystyyn ja tuin. Tietysti tuli lenkoutta.

    Koivikkkojen eräs ongelma on siis lenkous. Sitä näyttää esiintyvän myös naapureiden metsissä. Pitääkö päätehakkuuseen kasvattaa vain esim 200 runkoa, jolloin saadan ehkä sitä tyvitukkiakin. Valistapa meoítä AC.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Sahalan parooni velijussijalkanen esitteli omia koivikoitaan (taitaa olla muutamia satoja hehtaareita) kutsutuille. Niistä löytyy esimerkki kartanon sivuilla metsätalous-osiossa. Hän käyttää geneettisesti laadukasta taimimateriaalia. Taimien ikä on istutushetkellä 7 viikkoa, parikymmensenttisiä. Mättäiden materiaali otetaan ajourilta, jotka toimittavat myös ojan virkaa tarvittaessa. Mättään koko luokkaa 300-500 litraa. Toisena vuotena taimet kasvavat keskimäärin metrin.

    Hirvituhot on eliminoitu (hirvet poistetaan). Myös myyrätuhot on eliminoitu (kettuja ei poisteta).

    Pitää lähettää viestiä aloituskohteen hoito- ja korjuuvastaavalle.

    Kyllä OMT-pohjalla tukkiprosentin tulisi ylittää 90. Ja päätehakkuussa (oikein toimien 30 vuotta istutuksesta) sitä vähintään satasen (100€/kiintokuutiometri) tyveä pitää löytyä vähintään 100 kiintoa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 113)